>
Facebook hozzászólás

5+1 furcsaság, amit nem tudtál a skótokról

Az egyszarvústeaktől az UFO-vadászatig: Skóciáról legtöbbünknek a skótduda, a whisky, a zord kastélyok, a még zordabb hegylakók és a Loch Ness-i szörny jut az eszébe. Most összegyűjtöttünk azokat a meglepő érdekességet, amiket biztosan nem tudtál a felföldi tájak lakóiról.

Bármiből tudnak pitét vagy rántott ételt csinálni

Valószínűleg mindenki hallott már a skótok nemzeti eledeléről, a töltött birkabendőről. Azt viszont kevesen tudják, hogy a Haggis hazájában gyakorlatilag bármiből készülhet ínycsiklandozó pite. A húsos változatok közül legismertebb a bárányhússal töltött Pásztorpite, de nem riadnak vissza a tészta tésztával-koncepciótól, avagy a sajtos makarónis pitétől sem.

Makaroni pite, Kép: sajtóanyag
Makaroni pite, Kép: sajtóanyag

Ami pedig kimarad a piteőrületből, nagy valószínűséggel az olajsütőben végzi. Ahogy Skócia legfurcsább édessége, a rántott Mars-szelet is…

Rántott marsszelet, Kép: sajtóanyag
Rántott marsszelet, Kép: sajtóanyag

Állítólag 1995-ben Stonehavenben készült az első ronda finomság, azóta pedig meghódította a világ kevésbé egészségtudatos felét.

A nagy whisky-kérdés

Skóciában gyakorlatilag hazafias kötelesség a több mint száz lepárlóüzem aranyló termékeit fogyasztani. A lelkiismeretes állampolgároknak hála, az országban csak a skótok kedvenc whiskyjéből, a The Famous Grouse-ból minden másodpercben három kortynyi fogy.

Whisky, Kép: sajtóanyag
Whisky, Kép: sajtóanyag

Ahány whisky-szerelmes, annyiféle fogyasztási praktika, de a legfontosabb döntés, amit az „uisge beatha”, vagyis az élet vizének ízlelése előtt meg kell hoznunk, hogy vízzel vagy víz nélkül, tisztán élvezzük-e a nedűt. Egy csepp víz ugyanis kiemeli az aromákat, hozzáadásával valósággal „kinyílik” az ital.

Nemzeti állatuk az egyszarvú

Egyszarvú, Kép: sajtóanyag
Egyszarvú, Kép: sajtóanyag

A büszke skót nem az a nép, amely megelégszik egy mezei sassal, vagy egy közönséges hattyúval, ha nemzeti állatról van szó. Az ártatlanság és a védelmező hatalom jelképeként ismert egyszarvú a 15. század környékén jelent meg először a skót uralkodói címerben, de már egy száz évvel korábbról származó receptkönyvben is hasznos tanácsokat lelhetünk az egyszarvú-hús elkészítéséhez. Ugyan az 1800-as években megcáfolták létezését, a középkorban még értékes ajándéknak és kiváló méregellenszernek számított az elejtett unikornis szarva.

Övék a világ legrövidebb repülőjárata

Repülőjárat, Kép: sajtóanyag
A mini repülőjárat, Kép: sajtóanyag

A Loganair légitársaság Észak-Skócia két szigete, Westray és Papa Westray között közlekedő gépe a menetrend szerint körülbelül két perc alatt teszi meg a közel három kilométeres távot. A járat összesen nyolc utasnak kínál helyet, amit nagyrészt a szigetek archeológiai leleteit vizsgáló régészek és a helyi lakosokat ellátó orvos tesz ki.

Jeges vízben köszöntik az újévet

A skótokat nem kell félteni, ha ünneplésről van szó. Tradicionális újévi mulatságuk, a Hogmanay az európai hagyománnyal szemben több napig tart. Skóciában még január 2-a is szabadnap, így bőven van lehetőségük elbúcsúztatni az óévet és kipihenni az ezzel járó fáradalmakat – vagy a jeges víz okozta megfázást.

Looky Dook, Kép: sajtóanyag
Looky Dook, Kép: sajtóanyag

A fővárosiak új hobbija ugyanis, hogy elsején az előző napi kótyagosságot a Forth folyóban megmártózva gyógyítják. A Loony Dook névre keresztelt eseményen a bátor résztvevők általában vicces jelmezekben csobbannak a habokba.

+1 Saját 51-es körzetük van

A víziszörnyek és unikornisok között szocializálódó skótok alapvetően nyitottak a megmagyarázhatatlan jelenségekre. Azonban még a szokásosnál is izgalmasabb kalandok érik a körülbelül hatezer lakosú Bonnybridge városkáját.

Bonnybridge, ufó, Kép: sajtóanyag
Bonnybridge, ufó, Kép: sajtóanyag

Az Edinburghtól 50 km-re fekvő települést a paranormális esetek kutatói az azonosítatlan repülő tárgyak fővárosává kiáltották ki, mivel lakói átlagban évi 300, a házak fölött elsuhanó UFO-t jelentenek. A polgármester szerint a helyiek legalább fele találkozott már a különös turistákkal, a szóbeszéd szerint pedig a földönkívüliek már üzenetet is küldtek a városházának.

Hurrá! Itt a hivatalos nyár, és vele Stoneheng-i emlékeim
Idén június 21-én reggel 6 óra 25 perckor köszöntött be a csillagászati nyár. Ilyenkor jár a Nap az égbolton látszólag a legmagasabb ponton. Ilyenkor legrövidebb az éjszaka, és leghosszabb a nappal. A dél-angliai Stonehenge misztikus kőépítménye ilyenkor megtelik turistákkal, ezoteristákkal, hogy meghallják a múlt üzenetét…

 

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Cukorbetegen karácsonykor – mire figyeljünk?

Karácsonykor egymást érik a rokonlátogatások, ahol általában ínycsiklandó ételektől roskadozó asztalokkal találjuk…

Nem egy tipikus decemberi hétvége lesz a mostani!

Változékony az idő, esik az eső, néhol szállingózik a hó. A lehűlés megérkezett, de nem lesz tartós: a hétvégére…
1 / 1 509

CSALÁD

Sümi, a kisfiú, aki múzsa lett

Kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond… De valóban így van? Nem igazán. Minden bölcsis és ovis életében gyorsan eljönnek azok a pillanatok, amikor muszáj saját magának…
1 / 140

HÍREK

1 / 1 163

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!