Facebook hozzászólás
220

A dizájnos Solar Homokóra lett 2014 naperőműve

A dánok dizájnos naperőműve, a Solar Hourglass nyerte el idén az első díjat a Land Art Generator Initiative pályázaton, a megújuló energiatermelés és a megújuló technológiák nemzetközi szemléjén.

Éjszaka és felhős időben is működik az évente megrendezett Land Art Generator Initiative idei nyertese – írja az Impress Magazin. Az energiatermelő „homokóra” új technológia a napenergia felhasználására, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogyan gazdálkodjunk okosan azzal, amink van.

A Solar Homokóra tervezője, Santiago Muros Cortesígy nyilatkozott alkotásáról: „A Solar Homokóra arra figyelmeztet bennünket, hogy amíg odafigyelünk a környezetünkre, addig az energia soha nem fogy el. A Homokóra emlékeztet arra, hogy az energia épp olyan értékes és mulandó, mint az idő, épen ezért vigyáznunk kell rá, megbecsülni és nem elpazarolni. A projekt optimista üzenete, hogy még van időnk, hogy a dolgokat megváltoztassuk, és helyrehozzuk. Ha most cselekszünk, még nem késő.”

„A Solar Homokóra minden egyes fénysugara egy újabb reménysugár a szebb jövőért”

A Solar Hourglass felső részén elhelyezett különböző méretű, úgynevezett „napkövető” tükrök (heliostats) visszaverik és egymásra vetítik a napenergiát, a felső tölcsér központi részébe irányítják a napsugarakat, ahol a koncentrált hőt energiaként tárolja a berendezés. A koncentrált napenergia, ahogy eléri a homokóra nyakát, egy tartályba kerül, ahol egy több mint 600 fokosra hevített hőátalakító folyadék (HTF) található. A hőátalakító folyadék itt gőzzé alakul, majd egy turbinagenerátorba kerül. A tartály hosszú ideig tudja tárolni a napenergiát, így a Solar Homokóra képes energiát termelni akár felhős időben vagy éjszaka is.

A Solar Homokóra, amely 860 otthon számára tudja biztosítani az energiát, művészi alkotásként is megállja a helyét. A zsűri szerint a Solar Homokóra Koppenhága új látványossága is lehet.

A Solar Homokóra egy újabb lépése a fenntartható, megújuló és környezetbarát energiatermelésnek. Fordulópont lehet a föld fejlődése szempontjából, ha az emberiség átállna az ehhez hasonló megújuló energiák használatára, melyek közel ezer otthon számára biztosítják az energiát. „A Solar Homokóra minden egyes fénysugara egy újabb reménysugár a szebb jövőért”, nyilatkozta Cortes. (Forrás: www.impressmagazin.hu)

Zöld hurok New York körül! Komposztáló szigetek építését tervezik
New York mesterséges komposztáló szigetekkel, „zöld hurok” rendszerrel akarja megoldani a hulladékgazdálkodását. Tíz mesterséges zöld sziget alkotná a komposztáló rendszert: belül hulladékfeldolgozó rendszer működne, a tetőn pedig parkok, kertek létesülnének.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!