Facebook hozzászólás

„A FOTÓZÁS AZ ÉLETEM”

A lány, akinek egy lencsétől megváltozott az élete

Pávó Rékát, az egyik ismert mobilcég és a National Geographic közös, nemzetközi mobilfotó-pályázatának keretében ismerhettük meg tavaly. „Art & Leukemia” című fotója – amelyen a rákkal folytatott küzdelmét örökítette meg –, több mint 67 ezer kép közül nyerte el a szakmai zsűri által megítélt fődíjat. A verseny óta eltelt egy évben Réka élete gyökeresen megváltozott: a gyógyulás útjára lépett, és amellett, hogy idén is indult az okostelefonos cég fotós pályázatán, elindította saját fotós karrierjét is, valamint izgalommal várja, hogy részt vegyen az egykori képével nyert olaszországi fotós úton.

Pávó Réka, Kép: huawei
Pávó Réka, Kép: huawei

Mi történt veled az elmúlt egy évben, mióta megnyerted a Next Image versenyt?

A verseny után közvetlenül kemoterápiás tablettás kezelésre váltottunk, ami nagy öröm volt számomra, mert azt jelenti, hogy nem kell többé kórházban laknom. Sajnos a kemoterápia következtében csípőprotézisre lesz szükségem, de ezt leszámítva nincs okom panaszra, pozitívan élek meg minden napot, és fotózok, amikor csak tehetem.

Art&Leukemia, Kép: Pávó Réka
Art&Leukemia, Kép: Pávó Réka

Hogyan alakult a fotós karriered a verseny óta?

Elhatároztam, hogy ha kiengednek a kórházból, olyan nőket szeretnék fotózni, akik hozzám hasonlóan megküzdöttek a rákkal. Hiszem, hogy ha kopaszon is ki tudtam hozni magamból a dögöt, akkor talán másoknak is tudok segíteni abban, hogy önbizalmat merítsenek, és szépnek lássák magukat. Különlegesek ezek az alkalmak, a sminket is én szoktam készíteni nekik, az egész folyamat egy nagyon jó lelki tréning.

Mennyire része a mobilfotózás a karrierednek?

Abszolút része, és nemcsak a karrieremnek, a mindennapjaimnak is. A fotózás számomra nemcsak munka, hanem kikapcsolódás is.

El tudod képzelni, hogy a mobilfotózás a jövőben meghaladja a hagyományos fényképezést?

Ha valaki ragaszkodik az objektívek cseréjéhez, akkor természetesen a hagyományos tükörreflexes gépek a legjobbak, de én imádok mobillal is fotózni. Szerintem nagyon sok lehetőség van a mobilfotózásban, még azt is el tudom képzelni, hogy a jövőben nem lesz szükség majd hagyományos gépekre.

A tavalyi sikeren felbuzdulva idén is indultál a mobilfotós versenyén. Mi a története a képednek?

A kép a férjem nagymamájáról készült; igazi falusi asszony, és számomra abszolút példakép. Nagyon sokat gondolkoztam, hogy milyen fotóval induljak, hiszen elcsépelt lett volna még egy magamról készített képpel versenyezni. Szerettem volna egy olyan karaktert találni, akiről igazán ütős sztorit tudok átadni.

Wisdom in her smile, Kép: Pávó Réka
Wisdom in her smile, Kép: Pávó Réka

Hermin néni átélte az orosz és a német megszállást, sok keserű emléket hordoz, de a mai napig egy nagyon tevékeny, életerős asszony. Olyan őszinteség van a mosolyában, amit meg kellett mutatnom. Szándékosan fekete-fehér képet szerettem volna, autentikusan, kotyogós kávéfőzővel, kis teakonyhával a háttérben.

Éreztél nyomást a korábbi jó eredmény és a médiavisszhang miatt?

Nyomás nem volt rajtam, de szerettem volna idén is elindulni, hogy bebizonyítsam, nem csupán a kép mögötti sztori miatt tudtam nyerni tavaly, hanem mert valóban van érzékem hozzá. Természetesen idén is örülnék, ha én lehetnék a győztes, de nem a nyeremény miatt, mert azt többek közt jótékony célra használnám, a „Tegyünk a leukémiás gyermekekért és betegekért” nevű alapítványnak adnám, akikkel a mai napig együtt dolgozom.

Portrék, Kép: Pávó Rééka
Pávó Réka fotói

Milyen terveid vannak a jövőre nézve a fotózással?

A fotózás az életem, mindenképp ezzel szeretnék foglalkozni a jövőben is. Biztos vagyok benne, hogy a gyógyulásomat is segítette. Jelként tekintettem arra, hogy tavaly megnyertem a nemzetközi mobilfotós-versenyt, éreztem, hogy ez az utam. A mai napig, ha meglátok egy embert, azon gondolkozom, hogyan fotóznám le, mit tudnék belőle kihozni. Szerencsésnek tartom magam, és boldog vagyok, mert végre azzal foglalkozhatok, amit igazán szeretek.

Kívánj valami szépet az éjjel, drágám…

Perseidak, Kép: SEFAG Zrt
Perseidak, Kép: SEFAG Zrt

Augusztus a csillaghullás, a meteorok hónapja, amikor porszemcsék és kisebb kődarabkák ezrei égnek el látványos fénycsóvát húzva a Föld légkörében. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet a bolygónk pályáját napokon belül keresztező Perseidák meteorrajról. A legenda szerint, aki hulló csillagot lát és gyorsan kíván valamit, az rövidesen beteljesül!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Keresd a számlákat, ha társasházba költöznél!

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová…

Ne gyulladj be fölöslegesen!

Minden fűtési szezon előtt elengedhetetlen a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzése, karbantartása, ha kell javítása.…
1 / 348

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

HÍREK

1 / 1 153

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!