Facebook hozzászólás

A pillanat, amikor Angelica grófnő álma teljesült

Az Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok alkalmából egy különleges, „∞” végtelen formájú fapad készült a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély 40 hektáros parkjába. A pad alakját Károlyi Angelica grófnő álmodta meg, majd Gáborecz István, az ismert kerti eszközöket gyártó cég faszobrásza faragta ki. Az ülőalkalmatosságként is használható alkotás mostantól a kertet díszíti.

Az évszázados, lábon kiszáradt fa, amelyből a pad készült, már felélte saját nedvességtartalmát, így megmunkálásra tökéletesen alkalmas volt. Ezzel dolgozott Gáborecz István, az ismert kerti eszközöket forgalmazó cég faszobrásza.

A végtelen pad, Kép: stihl
A végtelen pad, Kép: stihl

– Először készítettem „∞” végtelen formát, és nagyon örülök, hogy ez az öreg fa továbbra is megtalálható lesz a Károlyi-kastélyban, csak mostantól más alakban – összegezte a felkérést a faszobrász.

Karolyi-kastely, park, Kép: stihl
Karolyi-kastély, park, Kép: stihl

A „∞” formájú, 1,7 méter széles, körülbelül 65 cm átmérőjű pad a több generáción való átívelést szimbolizálja, azt, hogy az alkotás akár száz év múlva is használható lesz. Aki arra jár, feltétlenül nézze meg, próbálja ki, és érdemes egyet sétálni is a környéken!

Élő barokk csoda Bikácson
Bikács, a barok evangélikus temlom restaurált oltárképe, Kép: László Márta
A restaurált oltárkép, Kép: László Márta

Egy igazi, történelmi és egyházi kincsre lelsz, ha a Székesfehérvárt Szekszárddal összekötő, 63-as úton a mezőföldi Bikácsra érsz. A ma már alig ötszáz lelket számláló település közepén áll a kis barokk evangélikus templom. Mindössze három ilyen található Magyarországon. Látni és megszeretni egy pillanatműve volt. Nemcsak a múlt köszöntött ránk, éreztük, hogy egy igazi kis közösség érzi otthonának e falakat.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Pornó vagy szakértő?

Mindenki tanítja, senki sem csinálja - általában ebben a helyzetben találjuk magunkat, ha egy téma kapcsán tanácsra van szükségünk. Ha azonban a szexről van szó, megváltozik a felállás: mindenki…
1 / 211

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

HÍREK

1 / 1 154

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!