Facebook hozzászólás
513

Állati kölykök tavaszi tablója – Ennél cukibbat ma nem láttál!

Összegyűjtöttük a hazai állatkertekben tavasszal született, vagy más állatkertekből hozzánk érkezett kölykök cuki fotóit. Állati jó kis tabló állt össze a képeikből. Ha élőben szeretnéd látni őket, megmondjuk merre kell elindulnod!

Törpe selyemmajmok (Cebuella pygmaea) születtek a Szegedi Vadasparkban áprilisban, a két kölyköt már a látogatók is megfigyelhetik az állatkert trópusi házában. Ezek a világ legkisebb majmai, a kifejlett egyedek is mindössze 120 gramm súlyúak. A vadasparkban kiváló körülményeket biztosítanak a törpe selyemmajmoknak, így rendszeresen két-két aprósággal bővül a csapat. A gondos szülőknek és a segítőkész idősebb testvéreknek köszönhetően szépen fel is szoktak cseperedni a kölykök.

Törpe selyemmajom Kép: Pixabay
Törpe selyemmajom Kép: Pixabay

Ugyanitt újra albínó Benett-kenguru (Macropus rufogriseus) is született.

Szürke anyának fehér kicsinye...
Szürke anyának fehér kicsinye…
szegedi vadaspark..facebook
…és fordítva Kép: Szegedi Vadaspark facebook oldala

 

Különleges látvány fogadja a Szegedi Vadaspark látogatóit: a fehér kölyök egy szürke nőstény erszényéből bújik néha elő, az albínó anya pedig átlagos kicsinyét gondozza, A szokatlan esetről nem a néhány grammosan születő kengurukölykök cseréje tehet. A színanyag termelődésének zavara következtében kialakuló albinizmust ugyanis több gén is befolyásolja, így fordulhat elő, hogy még albínó szülőknek sem feltétlenül hófehér a kölyke.

 

 

 

 

Áprilisban a veszprémi állatkert is bővült egy nagyon helyes kis tevecsikóval.

A tevecsikó 12 hetesen
A tevecsikó 12 hetesen MTI Fotó: Bodnár Boglárka

Két zászlósfarkú kolobusz is született  tavasszal a veszprémi állatkertben. Az egyik kölyök április 8-án, a másik pedig május elsején született, mindkét kolobuszbébi jól érzi magát. A kolobuszok vagy más néven gerezák Közép-Afrika egyenlítői területein, elsősorban bambusz- és esőerdőkben élnek.

Zászlósfarkú kolobusz Kép: veszpzoo.hu
Zászlósfarkú kolobusz Kép: veszpzoo.hu

A  világ állatkertjeiben is ritkaságnak számító mishmi takin (Budorcas taxicolor taxicolor) született a Nyíregyházi Állatparkban. Az általában barnás-sárgásbarnás színű, patás takinok rendszertanilag a kecskefélékhez állnak közelebb, megjelenésük inkább egy kis termetű szarvasmarháéra emlékeztet. Igazi ritkaságnak számítanak, a négy alfajnak összesen négyszáz egyede él állatparkokban. Nyíregyházán a most született utóddal együtt négy mishmi takin él.

A takinborjú anyjával MTI Fotó: Balázs Attila
A takinborjú anyjával MTI Fotó: Balázs Attila

Törpevíziló (Choeropsis liberiensis) is született a Nyíregyházi Állatparkban. Az állat születése különlegességnek számít, mivel tavaly mindössze tizenkilenc egyed jött világra a világ állatkertjeiben , ráadásul hím ivarú utód ritkábban születik, mint nőstény.

Törpevíziló MTI Fotó: Balázs Attila
Törpevíziló MTI Fotó: Balázs Attila

 

Pingvinfióka bemutatásával vette kezdetét a Föld Fesztivál a budapesti állatkertben. Tifani december 22-én jött a világra, de január elején is született egy fióka, Vanda, a két kisállatot pénteken együtt engedik be a kolóniába. A Fővárosi Állatkert 30 éve foglalkozik az Afrika déli partvidékén őshonos pápaszemes pingvinekkel, amelyek amellett, hogy népszerűek és érdekesek, klimatizálás nélkül is tarthatók az itteni éghajlaton. A pápaszemes pingvin veszélyeztetett fajnak számít,állatkerti tartása, megismerése, kutatása, szaporítása ezért a faj fennmaradása szempontjából is fontos feladat.

Tifani, a négy hónapos pápaszemes pingvinfióka MTI Fotó: Kovács Attila
Tifani, a négy hónapos pápaszemes pingvinfióka MTI Fotó: Kovács Attila
Nézd meg, milyen cuki Tina tigrislovacskája!
Megszületett Tina és Cukorka cuki kis zebracsikója. A Fővárosi Állat- és Növénykert legfiatalabb, április 15-én született kis lakója már szaladgál és hancúrozik a kifutóban, így a nagyközönség is láthatja.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben április 15-én nőstény zebracsikó jött a világra.

A miskolci állatkertben David-szarvasok születtek áprilisban, a két borjú egészséges, szépen cseperednek. Alig néhány ezer David-szarvas (Elaphurus davidianus) él a világon, az európai állatkertek között a miskolci szarvascsapat az egyik legnépesebb, a két újabb jövevénnyel együtt már tizenhárman vannak.

Sivatagi rókák érkeztek a Debreceni Állat- és Növénykertbe a lengyelországi Wroclaw állatkertjéből .

Sivatagi rókák MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Sivatagi rókák MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Három törpe mara érkezett egy csehországi állatkertből a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. A Dél-Amerikában őshonos rágcsálófélét – a régi idők állatállományára vonatkozó feljegyzések szerint – eddig még soha nem tartották magyarországi állatkertben.

Törpe marák MTI Fotó: Kovács Attila
Törpe marák MTI Fotó: Kovács Attila


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!