Facebook hozzászólás
402

Csavaros vagy dugós?

Dugó vagy csavarzár? Gyakori vita borfogyasztók, de még borászok között is. Sokan ragaszkodnak a dugóhúzás romantikájához, de egyre többen vannak azok, akik inkább a praktikumot választják. Pincészetünkben eddig csak a gyöngyözőboroknál alkalmaztuk ezt a palackzárási módot, de ettől a hónaptól kezdve több más borunk is csavarzárat kap, most elmondjuk, miért?

Parafa- helyett műanyagdugók
Az utóbbi tíz évben a hazai pincészetek jelentős része átállt a parafából készült dugókról a műanyagdugókra. Ennek köszönhetően sokat javult a borok minősége. Műanyagdugó estén ugyanis nem fordulhat elő dugóhiba, míg parafa esetén 5% körüli a hibás palackok aránya, és ami nagyon fontos, a műanyagdugó egyenletes minőségű, míg parafa esetén minden dugó más és más. Kevésbé volt kiszámítható a bor palackos érlelése. A műanyagdugó sem bizonyult azonban minden esetben jó megoldásnak, magasabb szénsavtartalmú borok zárására ugyanis nem alkalmas.

Kép: sajtóanyag

Mikor, miért jobb a csavarzár?
Egyre kedveltebbek a határozott szénsavtartalmú rozé- és fehérborok és ezeket dugóval nem lehet tökéletesen lezárni. Mivel a palackban tekintélyes nyomás uralkodik, idővel a szén-dioxid egy része elillanhat, rosszabb esetben a dugó mellett csepegés, szivárgás is előfordulhat. A csavarzár egyik legfontosabb előnye, hogy tökéletesen zár, így tovább frissek és buborékosak maradnak a borok.
A csavarzár másik nagy előnye az, hogy rendkívül praktikus. Alkalmazásával elvész ugyan a dugóhúzós bornyitás romantikája (vagy küszködése), de cserébe a palackot egyszerűen, könnyen kinyithatjuk, szükség esetén ugyanilyen egyszerűen visszazárhatjuk és akár fektetve is visszatehetjük a hűtőbe.

Ez egy kevésbé igényes, olcsó megoldás?
A hosszú csavarzár, melyet mostantól több borunknál is használni fogunk, a tömör, natúr parafadugók után az egyik legdrágább palackzárási megoldás. Többe kerül a legtöbb műanyagdugónál és a parafából préselt vagy ragasztott dugóknál is. Ezekre a jó minőségű, hosszú csavarzárakra pedig már esztétikai szempontból sem lehet panasz, sőt véleményünk szerint szebbek, elegánsabbak, mint a dugóknál alkalmazott fóliakupakok.

Ha ennyire jó a csavarzár, miért nem terjedt el eddig Magyarországon?
Azokban az országokban, ahol a borfogyasztásnak nincs több évszázados hagyománya, manapság már a csavarzár a meghatározó. Például az ausztrál, új-zélandi és dél-amerikai borok jelentős része csavarzáras. Az európai borkedvelők nehezebben válnak meg dugóhúzóiktól, de a szénsavas borok növekvő népszerűsége jól láthatóan itt is meghozza az áttörést, hisz magas szénsavtartalom mellett a csavarzár a legjobb – valójában az egyetlen  – megoldás.

Mely borok kapnak csavarzárat?
A csavarzár Magyarországon is a friss, gyümölcsös (és szénsavas) rozék és fehérborok körében hódít leginkább és ezeket a borainkat töltjük mostantól csavarzáras palackokba mi is. A 2015-ös Csabagyöngye volt az első, ezt követte négy rozéborunk, ősszel pedig csavarzárat kap az Irsai és a Vadóc is. Terveink szerint a következő években minden fehér Varga palackban lévő borunkra csavarzár kerül.

Kép: sajtóanyag

A csavarzáras Varga palackokat is vissza lehet majd váltani?
Igen, ez rendkívül fontos! Csavarzáras palackokat már sokan használnak, de a betétdíjas csavarzáras palack ismét egy olyan újdonság, melyet elsőként vezetünk be Magyarországon és erre nagyon büszkék vagyunk. Attól sem kell tartania, hogy az átállás esetleg fennakadást okoz majd a dugós Varga palackok visszaváltásában, hiszen a kereskedők válogatás nélkül, egyenrangúként fogják visszavenni a dugós és csavarzáras palackokat. És még egy apróság: megköszönjük, ha visszaváltás előtt a csavarzárat visszatekeri a palackra. Egyrészt így gondoskodni tudunk újrahasznosításukról, másrészt Önnek sem fog többé problémát jelenteni a szállítás során az a néhány csepp bor, ami a palackban maradt.

Csúcson a szüret, elkészült az év első bora!

Kép: sajtóanyag

Az év legizgalmasabb és egyben legdolgosabb időszakában vagyunk éppen, javában tart a szüret. Ilyenkor dől el minden. Folyamatosan járjuk mind saját mind a partner ültetvényeket, hogy a szüret a szőlő szempontjából ideális időpontban történhessen meg. Saját birtokainkon szüretelünk, a pincészetbe folyamatosan érkezik a szőlő.

Zajlik a feldolgozás, bogyózunk, préselünk, mustot tisztítunk, erjesztünk. Ez a legfontosabb ilyenkor. A születő borok minősége itt dől el. Ha itt hibázunk, azt később már nem lehet helyrehozni. Ez folyamatos odafigyelést igényel, a nap 24 órájában. Ilyenkor minden munkatársunk nagy odaadással, együttes erővel azon dolgozik, hogy a lehető legjobb minőséget érjük el.

Öt nehéz év után idén végre az időjárás is kegyes volt hozzánk és az augusztusi hőhullámokat leszámítva a szőlőnek kedvezően alakult, szép és egészséges a termés. Igazi élmény járni az ültetvényeket, hisz a mélyzöld levelek között mindenhol gyönyörű, egészséges fürtök láthatók. A 2015-ös évjárat nem a magas mustfokokról lesz híres, mivel a hosszú kánikulai időszakok visszafogták a szőlő cukorképzését, viszont az illatok és zamatok egészen rendkívüli módon intenzívek. Erről személyesen is meggyőződhet, ha megkóstolja az idei év első borát, a 2015-ös Csabagyöngyét. 15 évvel ezelőtt, amikor először készítettük ezt a bort, pontosan az volt a célunk! És ez az élmény idén egészen különleges. Augusztus 6-án a Csabagyöngye szőlővel kezdtük meg a szüretet, és erjedés után azonnal, érlelés nélkül töltöttük a palackokba. Ennek köszönhetően és az évjárat jellegzetességeit szépen mutatva kirobbanóan illatos, üde és gyümölcsös bor született. Ráadásul idén először csavarzáras palackba töltöttük, hogy ezt a frissességet minél tovább megőrizze.

Kép: sajtóanyag

A Csabagyöngye szőlőt az Irsai Olivér követte, mára pedig a fehérszőlők közül már csak az Olaszrizling és a késői szüretelésre kijelölt ültetvényeken várakoznak a fürtök a tőkéken. A rozébornak szánt kékszőlők szürete a napokban van a csúcson, de Pinot Noirból és Merlot-ból erjednek már vörösbor tételek is. Eddig minden jól halad, s bár tényleg rengeteg a munka, nagy boldogság, hogy ilyen szép évjárat van születőben.

Egészségünkre!

És ha megéheztél, itt egy remek recept, a szüreti sült kacscomb! Jó étvágyat!

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!