Facebook hozzászólás
165

Diabéteszhelyzet – van még tennivalónk!

Az ötödik legrosszabb helyen áll hazánk a cukorbaj és szövődményei által bekövetkezett haláleseteket tekintve, és nagyon magas a betegség okozta lábamputációk száma is – derül ki a 30 európai állam diabétesz-ellátórendszerének helyzetét feltérképező, Bécsben nemrég közzétett 2014. évi Európai Diabétesz Mutatóból. Magyarország jelenleg a 17. a harminc ország rangsorában.

Miután egyre több embernél diagnosztizálnak cukorbetegséget, a problémakezelésnek is mind hatékonyabbá kell válnia – ez a 2014. évi Európai Diabétesz Mutató fő üzenete. Ezt a célt kívánja elősegíteni a 28 európai uniós tagállam, valamint Norvégia és Svájc aktív részvételével lefolytatott kutatás is.

Diabétesz-stratégiára van szükség – Kép: Életforma archív

A több betegség, betegségcsoport terén is hasonlóan nagyszabású, átfogó, összehasonlító vizsgálatsorozatokat végző svédországi Health Consumer Powerhouse kutatóintézet 2008-ban jelentette meg Első Diabétesz Mutatóját. A mostani az azóta eltelt időszakban bekövetkezett folyamatokat, változásokat, eredményeket és hiányosságokat követte nyomon, többek között azzal a céllal, hogy segítse az országokat egymás tapasztalatainak megismerésében és átvételében.

A vizsgálat megállapítása szerint a cukorbetegek gondozása sokat fejlődött Európában, 2006 óta – amikor az első mutató adatait gyűjteni kezdték – az egészségesebb életstílus, a jobb minőségű és elterjedtebb oktatás, a jobb képzésben részesülő orvosok, az elérhetőbb kezelés és eszközök kombinációja Európában évente 10 ezer fővel csökkentette a diabéteszes halálesetek számát.

Ennek fényében különösen szomorú, hogy Magyarországon éppen ellenkező tendencia valósult meg: a cukorbetegséggel kapcsolatos halálesetek száma emelkedőben van. Igen rossz a helyzet a cukorbaj olyan kiváltó tényezői szempontjából is, mint az elhízás és a magas vérnyomás. Ugyanakkor korábbi besorolásunkhoz képest hazánk – a lehetséges 1000 pontból 651-et elérve – két helyet előre lépett, így a középmezőnybe tartozik. Méltánylandó lépések is történtek 2008-hoz képest: ilyen a súlyozott iskolai testnevelés és a magas szénhidrát- és zsírtartalmú készítmények vásárlásának visszaszorítását célzó chipsadó bevezetése. Javuló és megőrzendő tendenciák tapasztalhatók a cukorbeteg-gondozás, valamint a diabéteszkezelésekhez, terápiákhoz való hozzáférés terén is.

Vedd észre a jeleket!
Dobogós helyezést ért el napjaink népbetegségeinek listáján a 2-es típusú cukorbetegség. További terjedését a rendszeres szűrés és a családokban történő életmódváltás segíthet meggátolni.

„Magyarországnak be kell vezetnie egy nemzeti diabétesz-stratégiát” – összegezte a bécsi bemutatón a hazánkkal kapcsolatos adatok, a hozzájuk beérkezett információk alapján kialakított véleményét dr. Beatriz Cebolla, az Európai Diabétesz Mutató projektigazgatója. Számunkra szóló ajánlásai, javaslatai között hangsúlyosan szerepelnek a betegközpontú intézkedések, sokrétűen tájékoztatás a diabétesz életveszélyes szövődményeiről, valamint az egészségesebb életmódot népszerűsítő kampányok.

Füzesi Brigitta, a Cukorbetegek Budapesti Egyesületének a kongresszuson is jelen lévő vezetője szerint ahhoz, hogy a mostani felmérésben elöl végző svédeket utolérjük, és valódi esély nyíljon arra, hogy mind kevesebb és kevesebb legyen a kezeletlen cukorbeteg hazánkban, s a közel 600 ezer ismert diabéteszes szövődménymentes, hosszú életet élhessen, rengeteg még a tennivaló. Ebben valóban sokat segítene egy minden érintett fél bevonásával – a cukorbetegeket is beleértve – kidolgozott nemzeti stratégia bevezetése és egy nemzeti adatbázis kialakítása a betegség előfordulásának és a kezelések eredményességének nyomon követésére. Füzesi Brigitta hangsúlyozta, hogy a megelőzés mellett mind az 1-es, mind a 2-es típusú diabéteszes betegek részére a modern, megfelelő kezelések elérhetőségét továbbra is biztosítani kell, mert még így is kedvezőtlen a helyzetünk a cukorbetegség szövődményeit tekintetve. Emellett a terápiás célkitűzések elérésben is rosszul teljesítettünk, s a lábamputációk száma Magyarországon az egyik legmagasabb. Bár sokat tettünk a betegek rendszeres, szervezett oktatása terén, de itt is van lehetőség javulásra. A betegség megelőzését segítő kampányok, rendszeres szűrések az alapellátásban, a kezelések fegyelmezett, tartós betartására való figyelemfelhívás is segít a stratégia eredményességében.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!