Facebook hozzászólás
419

Egy kaftánveret karrierje

A nyíregyházi Jósa András Múzeum kincseinek bemutatásával folytatja alkalmi bélyeg-sorozatát a Magyar Posta. A bélyeg négy címletet tartalmazó kisív formátumban jelent meg. Az újdonságot Baticz Barnabás grafikusművész tervei szerint, a Pénzjegynyomda készítette.

Múzeumba járni különleges élmény. A kiállított művészeti alkotások, régészeti leletek és tárgyak megmutatják, milyen gazdagok is vagyunk: mennyi szép és jó, érdekes és nagyszerű dolog vár arra, hogy felfedezzük őket. Minden múzeumi tárgy egykor része volt elődeink életének, és jelenkorunk ezekből a tárgyakból is táplálkozik, ezért megérdemlik, hogy megismerjük őket.

Bélyeget kapott a világ kulturális örökségének kék ékköve
Négy címleten, kisív formátumban jelentek meg a pápai Kékfestő Múzeum kincsei. A Magyar Posta folytatja a hazai múzeumi gyűjteményeket bemutató alkalmi sorozatát. Az újdonság Baticz Barnabás grafikusművész tervei szerint, a Pénzjegynyomdában készült.
Jósa András Múzeum bélyege, Kép: Magyar Posta
Jósa András Múzeum bélyege, Kép: Magyar Posta

A nyíregyházi Jósa András Múzeum Kelet-Magyarország legrégibb közművelődési és tudományos intézménye az 1868. december 1-jén életre hívott, megyei hatókörű városi múzeum. Az intézmény európai hírű régészeti gyűjteménnyel, országosan ismert honfoglalás kori leletanyaggal rendelkezik, bronz kincsleletei kiemelkedő fontosságúak nemzetközi összehasonlításban is. A néprajzi, a helytörténeti, a képző- és iparművészeti, a numizmatikai, az irodalomtörténeti gyűjtemény, valamint a történeti dokumentumtár nem kevésbé becses. Tagintézménye a Sóstói Múzeumfalu és a Kállay Gyűjtemény.

Jósa boríték, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

A bélyegen a múzeumalapító, egykori tiszti főorvos, Jósa András (1834–1918) Zahoray János festőművész által készített portréja, a múzeum homlokzata, a huszároknak emelt A magyar huszár bronz lovas szobra szerepel, valamint a múzeum legszebb kincsei közé tartozó, Rakamaz településen talált honfoglalás kori kaftánveret. Az első napi borítékot Jósa András portréja, a múzeum homlokzata és a kaftánveret díszíti, az alkalmi bélyegző grafikájának alapjául szintén ez utóbbi szolgált.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!