Facebook hozzászólás
248

Egy magyar rádió felkerült az amerikai top 20-as listára

Egyedüli magyar rádióként került fel az amerikai top 20-as listára a Stockholm Syndrome Radio. A 2010 januárja óta üzemelő online csatorna hazánkban kizárólag az indie zenére koncentrál, ám mivel itthon a stílus kevésbé ismert, fő céljául ennek terjesztését tűzte ki.

Egyedülálló sikert ért el a Stockholm Syndrome Radio: egy amerikai lista idén másodszorra sorolta a világ húsz legjobb indie-rádiója közé. A listát egy zenei fesztiválhoz kapcsolódva állítják össze minden évben, és egyetlen magyar rádióként nagy megtiszteltetés, hogy az adó felkerülhetett. Bár itthon kevesen ismerik az shsradio.com címen elérhető csatornát, az amerikai listának köszönhetően egyre nagyobb népszerűségnek örvend a tengerentúlon.

„Amatőr rádióként kezdtük: feltűnt, hogy rengeteg olyan zenekar van, akik nem lépnek fel Magyarországon. Ennek egyetlen oka van, hogy itthon egyetlen rádióban sem hallani az ő zenéiket, így az ország abszolút nem ismeri őket” – mesélte Almási Norbert, a Stockholm Syndrome Radio alapítója. – „Úgy döntöttünk, hogy mi leszünk az a rádió, akik ezeket a zenekarokat felveszik a zenei palettára, és így megismertetjük az emberekkel. Ez annyira jól ment, hogy nem csak megismerték, de rögtön meg is szerették az indie zenei stílust. A másik célunk a rádióvak az, hogy az emberek rájöjjenek: az online rádió nem csak azoknak szól, akik egész nap a számítógép előtt ülnek. Mivel manapság szinte mindenkinek okostelefonja van, és azok internet kapcsolata segítségével könnyedén fogni lehet a netes adásokat is, így nem csak otthon, de utazásközben is ugyanúgy élvezhető egy online adó is.”

A rádió egyik jellegzetessége, hogy csak külföldi zenekarok dalait játssza, ez is segített abban, hogy Amerikában is népszerűvé vált. Egyetlen olyan műsoruk van, ahol eddig ismeretlen, indie zenei stílust képviselő magyar zenekarokat mutatnak be.

„Én általában kulturális műsornak hívom. Az adásokban magyar feltörekvő zenekarokat mutatunk be, akik eddig nem tudtak beférkőzni a nagyközönség tudatába” – árulta el Ligeti György, a csütörtök esténként jelentkező műsor vezetője. – „Mivel én magam is gyakorló zenész vagyok, sűrűn találkozom ezekkel a fiatal és tehetséges csapatokkal más zenekarok előfutáraként, és nekik szeretnék egy kis segítséget nyújtani a műsorommal. Külföldön hatalmas sikere van az indie zenének, hiszen a populáris rádióállomások is játsszák a zenekarok dalait, így sokkal könnyebben bekerült a köztudatba. Itthon először a Petőfi Rádiónak sikerült egy kis helyet szorítani a stílusnak a zenei palettán, de a Stockholm Sindrome Radio teljes kínálata erről szól. A műsoromban bemutatott fiatal zenekaroknak ugyanolyan szerepük lehet a nemzetközi zenei életben, hiszen rengeteg olyan hazai banda van, akik már bizonyították, hogy képesek valami egyedit alkotni.”



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!