>
Facebook hozzászólás

Éjszaka leselkedik ránk a fránya veszély

Az autóval nyaralni indulóknak több, máskor nem jellemző kockázattal kell szembenézniük, melyek a nagy távolságokból, és a felkészülés hiányából erednek a Groupama Biztosító tapasztalata szerint. A társaság megvizsgálta, hogy melyek a legjellemzőbb kockázatok, amikor autóval utazunk külföldre, és hasznos tanácsokat is ad, hogy a nyaralás valóban felhőtlen kikapcsolódás lehessen.

Ha autóval utazunk, több veszélynek tesszük ki magunkat

A társaság megbízásából az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. által nemrég végzett, reprezentatív felmérésből kiderült, hogy a magyarok 67%-a kötött már utasbiztosítást külföldi útja előtt. A kutatás arra is rávilágított, hogy a magyarok leggyakrabban a magáncélú, nyári, autós utazásaikhoz kötnek utasbiztosítást. Szükség is van rá, hiszen az autós utazások sokszor további veszélyforrást jelentenek az autós nyaralóknak.

Éjszakai országút kihalt városban, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Kőrös András, a Groupama Tanpálya vezetőinstruktora szerint a felkészületlenség és a nagy távolság sodorja leggyakrabban bajba az autós nyaralókat. Indulás előtt érdemes megtervezni az útvonalat és a pihenőket, annak érdekében, hogy elkerüljük a baleseteket. Amennyiben tehetjük, vezessünk nappal, ugyanis a sötét plusz kihívások elé állítja a szervezetünket.

– Sötétben a szemünk gyorsabban elfárad a felvillanó reflektorok és a sötét váltakozása, valamint a kis látótávolság miatt. Ezért mentálisan is hamarabb kimerülünk – magyarázta a szakértő. – Sötétben a reakcióidő átlagosan 1,5 másodperc, ami kimerülten akár megnégyszereződhet. Ez azt jelenti, hogy ha 130 km/h-s sebességgel haladunk, több mint 200 métert teszünk meg, mire reagálhatunk egy váratlan eseményre. –

Groupama Tipp: Ne a nagy utazás alatt kísérletezzünk az energiaitallal!

Aki nem szokott hozzá a magas koffeintartalmú italokhoz, ne a hosszú vezetés alkalmával tesztelje azok hatását. Ha úgy gondolja, szüksége lesz e rásegítésre, de korábban nem próbálta azt, tesztelje magán egy héttel előtte, veszélytelen körülmények között!

Így is takarékoskodhatunk külföldön
Előrelátó tervezéssel számos apróságnak látszó, de fontos dolgon lehet pénzt spórolni a külföldi nyaralás alatt. Még akkor is, ha egy utazási irodán keresztül foglalunk csoportos utazást busszal vagy repülővel. Az Invia az eddigi tapasztalatait felhasználva összegyűjtött pár hasznos tudnivalót, amelyek segíthetnek abban, hogy a magyar turisták olcsóbban telefonáljanak, étkezzenek, vagy éppen béreljenek autót a vakációjuk alatt.

Készítsük fel a járművet az utazásra!

Hosszú távú vezetéskor különösen fontos, hogy felkészüljünk a nemkívánatos eseményekre is: éjszaka, egy idegen ország kietlen útszakaszán ugyanis nehéz azonnal segítséghez jutni a bajban.

– A legfontosabb, hogy utazás előtt ellenőrizzük a jármű műszaki állapotát, szükség esetén cseréljünk olajat és szűrőt. Az útra vigyünk magunkkal tartalék izzót, pótkereket, kerékkulcsot, bikakábelt, ablakmosó folyadékot, hűtővizet – tanácsolja a Groupama Tanpálya vezetőinstruktora.

Groupama Tipp: Vigyen magával az útra defektjavító sprayt!

Fújja be a sérült gumi alá, és induljon el bátran. A nyomás hatására a spray gázzá alakul, amelynek köszönhetően a gumi még használható állapotban marad 5-10 kilométer hosszan. Esős vagy éjszakai utazáskor különösen hasznos, hogy nem kell a kerékcserével bajlódni a baleset helyszínén, hanem tovább lehet haladni egy biztonságosabb helyre.

Autópálya hajnalban, Kép: Pixabay
Kép: Pixabay

Amire nem is gondolnál: helyi sajátosságok, folyton változó szabályok

Nemcsak a cél, hanem az útba eső országok közlekedési szabályairól is érdemes előre tájékozódni. Az EU-s szabályozások ellenére országonként eltérő, hogy mi a sebességkorlát, és annak megszegéséért milyen büntetés szabható ki, ill. egyáltalán mennyi a még elnézhető hibahatár. Az egyes nemzetek külön meghatározzák a világításra vonatkozó szabályokat, eltérnek az útdíjak, ill. annak fizetési módjai, tovább az alkoholfogyasztás megítélése. Szerencsére a tájékozódáshoz ma már elég lehet egy megfelelő mobilapplikáció letöltése.

Groupama Tipp: Menjen biztosra a szabályok betartásakor!

Kerülje az alkoholfogyasztást! A forróságban egy pohár sör is már elbódíthatja a sofőrt, ami – az esetleges büntetés mellett – komoly veszéllyel is járhat! Ne csak magunkra, az autónkra is kössünk biztosítást! Az utazáskor az autóval legtöbbször új és ismeretlen közlekedési környezetbe kerülünk, így a balesetveszély is nő, ezért a jármű védelme szempontjából fontos a megfelelő biztosítási fedezet. Egy balesetben, ha csak az autónk robban le, nagy segítséget jelenthet egy jó casco biztosítás, érdemes olyat választani, ami külföldön is segítséget nyújt!

+1 Groupama Tipp

Utazáskor kössünk gépjárművünkre is asszisztencia biztosítást. Napi pár száz forintért olyan szolgáltatásokat vehetünk igénybe, mint például az autó hazaszállítása autómentővel, B kategóriás csereautó, illetve az utasok tovább- vagy visszautaztatása.

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Pár év és életveszélyessé válhat a torokgyulladás

Novemberben tartotta a WHO a Nemzetközi Antibiotikum Hetet, melyben a rezisztencia veszélyére és a megoldás…

Mit tanulhatunk a hétnyelvű apácáktól?

Segíthet a demencia megelőzésében, ha valaki jó nyelvi képességekkel rendelkezik. A waterlooi egyetem egy frissen…
1 / 1 509

Receptek

CSALÁD

Sümi, a kisfiú, aki múzsa lett

Kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond… De valóban így van? Nem igazán. Minden bölcsis és ovis életében gyorsan eljönnek azok a pillanatok, amikor muszáj saját magának…
1 / 140

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!