Facebook hozzászólás
540

CIVIL NEGYED: Várva Várt Alapítvány

ÉLETMENTŐK

Egy működő társadalomban helye van a civileknek. Sőt! Egy társadalom civilek, civil szervezetek nélkül nem is igazán működőképes. Kipótolják, kiegészítik azokat a tevékenységeket, amelyeket az állam már nem tud elvégezni. Ahogy a bölcsesség is szól: egy ember igazi mércéje az, hogyan bánik azzal, aki nincs hasznára. Civil Negyed rovatunkban hetente bemutatunk egy szervezetet, amely abban segít, hogy a világ mindenki számára élhető legyen. A Várva Várt Alapítvány tagjai azt vallják, hogy „az emberi élet felbecsülhetetlen, egyetlen és megismételhetetlen.” Azért dolgoznak, hogy minden megfogant életet várva várjanak!

A lány, nevezzük Ildikónak, kisbabát várt. Egy ideje gyanakodott már, de a terhességi teszt vitathatatlanul igazolta, hogy új élet fogant benne. Ildikót egy pillanatra eufórikus boldogság töltötte el. De a pillanat tovaillant, helyét kétségbeesés vette át. A gyermek édesapja a főnöke volt, akivel titokban találkoztak, lévén családos ember. Amikor elmondta neki a hírt, a férfi, Ildikó tudta nélkül abortuszra jegyeztette elő egy magánklinikára. A lány pedig, aki érzelmileg függött a férfitől, és anyagilag szűkös körülmények között élt, elment a beavatkozásra. Ám a műtőben zokogva mondta el az orvosnak, úgy érzi, ennek nem szabad megtörténnie. Értesítettek bennünket, Ildikó azóta boldog a kisbabájával, új munkahelye van, volt főnökét azóta sem látta. – meséli el az egyik megrázó esetet Lukács József, A Várva Várt Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Várva Várt Alapítvány
Leggyakrabban kétségbeesett várandós édesanyák fordulnak hozzájuk (fotó: www.varvavart.hu)

Kik hozták létre ezt az alapítványt és milyen célból?

Egy olyan baráti társaság hozta létre az alapítványt, akiknek tagjai többségében érintettek voltak örökbefogadásban, nevelőszülőségben, vagy családgondozásban. Nekem is két örökbefogadott gyermekem van. Sok nehézséget éltünk át, kitapasztaltuk az adminisztráció, a hivatalos ügyintézés útvesztőit. Másoknak is segítettünk. 2010-ben döntöttük el, hogy munkánk szervezett keretek között hatékonyabb lehet. Ami legalább ilyen fontos az alapítvány munkájában, az az emberi, lelki támogatás.  Ha elfogadja valaki, hogy természetes úton nem lehet gyermeke, és úgy dönt, örökbefogadna, vagy akár saját gyermeke mellé szeretne örökbefogadni, ez óriási felelősséggel jár. Az alapítványhoz forduló párokat tapasztalt szakemberek kísérik végig az örökbefogadás – gyakran hosszadalmas és összetett – folyamatán. A személyes kapcsolattartáson túl, egy nagyon megalapozott és jó szakmai anyaggal felkészítő tanfolyamokat szervezünk.

Ildikó esete alapján mások is felkeresik Önöket. Miben tudnak még támogatást nyújtani?  

Az úgynevezett krízisvárandósokat karoljuk fel. A krízisnek jellemzője a beszűkült gondolkodásmód és a félelem, hogy az érintettek nem tudják egyedül megoldani a helyzetet. Ebből az állapotból igyekszünk először kibillenteni, megnyugtatni őket, éreztetjük velük, hogy mellettük vagyunk, számíthatnak ránk. Az első találkozón megpróbáljuk megismerni a helyzetüket, ezt több, további találkozó követi, gyakran már a családdal. Hiszen nemcsak egyedülálló nők kerülhetnek válaszút elé. Családban élve is elbizonytalanodhatnak abban, hogy győzik-e anyagilag, energiával az új jövevényt. A szívükkel vágynak a babára, de kétségbe esnek attól, hogy nem készültek fel rá, nincs babakelengye, babakocsi. A lelki támogatáson túl tárgyi adományokkal is segítünk. Tájékoztatjuk őket a családtámogatási kedvezményekről, az adminisztrációban is közreműködünk. Megtanítjuk őket arra, hogyan tudják a családi gazdálkodást hatékonyabbá tenni. Akikkel mi kapcsolatba kerülünk, legtöbbször tájékozatlanok a támogatási lehetőségeket illetően.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!