Facebook hozzászólás
687

120 ÉVE SZÜLETETT FEKETE ISTVÁN

Én a néma vándoroknak hiszek…

Emlékszel Matula bácsira, Tutajosra, a kis cuki rókakölyökre? A Tüskevár, a Vuk sorozat mind-mind az ő tollából született. Mai napig odaragadunk a képernyő elé, ha ismétlik valamelyik tévécsatornán. Kötetei pedig gyerekkorom óta a könyvtáram ékei. Fekete István 120 éve született, 50 éve hunyt el. Nekem még az is megadatott, hogy személyesen is ismerhettem az írót…, sőt Vukot is, a rókát, akit egy televíziós barátunk fogadta be…

Mezőgazdászként és szenvedélyes vadászként nagyon szoros kapcsolatot ápolt a természettel, ennek is köszönhető, hogy nemcsak a maga korában, de talán az egész magyar gyermekirodalomban nincs még egy olyan szerző, aki olyan szeretettel és értő figyelemmel tudott volna írni az állatok életéről, mint ő. Pont ez a természetábrázolás és a műveiben lévő örök érvényű igazságok teszik ma is aktuális és minden életkorban újraolvasandó íróvá.

Fekete István, Kép: móra
Fekete István, Kép: móra

Fekete hitte és vallotta, hogy a természet mindenek fölött áll, törvényeit nem szabad megbolygatni, és akár fájdalmak árán is meg kell őrizni. Ez a gondolat nagyon megfontolandó a 21. századi embernek, akinek minden eddiginél nagyobb tudatosságra kell törekednie, hogy ne csak élvezze, meg is óvja a természet szépségeit, harmóniáját.

Vuk, Kép: wikimedia
Vuk, Kép: wikimedia

„Ha majd az Időben eljön az a korszak, amikor az ember minden barlangot szétrobbantott, amit valami célra fel nem használhatott, és minden öreg fát már régen kivágatott, akkor már késő lesz siránkozni a megbillent természeti egyensúlyon, amelyet helyreállítani sem atombombával, sem mindentudó elektronikus gépekkel nem lehet” – írja Fekete István először 1966-ban megjelent, Hú című regényében.

Gondolatai meglepően hasonlítanak Jacques-Yves Cousteau világhírű tengerbiológus soraihoz. A Csend világa című kötetét, és annak nyomán forgatott filmsorozatát úgy fejezte be, hogy az emberek hihetetlen stratégiákat dolgoztak ki egymás és a természet elpusztításához. Itt lenne az ideje, hogy ugyanilyen precíz stratégiát dolgozzanak ki a Föld megmentésére.

Jacques-Yves Cousteau, Kép: wikimedia
Jacques-Yves Cousteau, Kép: wikimedia

Ismerősök ezek a mondatok most a XXI. század elején?

A Móra Kiadó szeretettel és megbecsüléssel emlékszik Fekete Istvánra, akinek jelenleg teljes életművét – az ifjúsági és felnőtteknek szóló írásait is – gondozza. Köszönjük!

Fakanállal Széchenyi nyomában





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!