Facebook hozzászólás
449

LÁTVÁNYOS ÖLTÉSEK

Hová el nem kerül egy alma a fájától?

Az alma, amely ismét egész. Ez a neve Michelangelo Pistoletto alkotásának, ami fizikai valójában is egy alma, méghozzá gigantikus méretű, több mint 3 és fél méter magas. A műtárgyat részekre – gerezdekre – bontva, kamionnal hozták Magyarországra, és a Szépművészeti Múzeumban több órás munkával állították össze egy energetikai díjátadóra. A műalkotást a nagyközönség is láthatja majd szeptember végétől a Millenáris Parkban.

Alma, művészeti alkotás, Kép: eon
Kép: eon

Róma, Melbourne, Milánó után nálunk! Az alma – amelyből kiharaptak egy darabot – a Földön egykor uralkodó paradicsomi állapotokra utal. A művészberkekben élő legendának tartott Michelangelo Pistoletto koncepciója szerint a kiharapott darab utalás arra, hogy az emberiség eltávolodott a természettől. Azonban a technika segítségével az almát újra egésszé lehet alakítani, ezt jelképezi a harapásnyom helyén egy óriási folt, amit látványos öltésekkel illesztettek a helyére.

Almagerezdek, Kép: eon
Kép: eon

Pistoletto almát ábrázoló alkotása a „Harmadik Paradicsom” egyik jelképe, amelyet szülővárosának Biellának készített. A most kiállított alma 3,6×3 méter átmérőjű és négy, egyenként 80 kilogrammos gerezdből áll. A műtárgy beborításához a művész gyapjút használt, utalva szülővárosára, ami híres a textiliparáról és a helyi gyapjúról.

Az olasz művész, illetve „Harmadik Paradicsom” elnevezésű mozgalmának üzenete, hogy a jelenkor társadalmának arra kell törekednie: a napjainkra felborult egyensúlyt ismét helyreállítsa, és fenntartható módon, újra harmóniában éljen a természettel.

Michelangelo Pistoletto, Ké:p eon
Michelangelo Pistoletto, Ké:p eon

Ezzel összhangban látható az alkotás a Szépművészeti Múzeumban a fenntarthatóság és az energiahatékonyság rangos nemzetközi eseménye, az Energy Globe díj magyarországi versenyének eredményhirdetésén. A versenyt az energiavilág „Oscar-díjaként” tartják számon.

Penélope Cruz ékszerpremiere

Fülbevaló közeli, Kép: luisaviaroma
Kép: luisaviaroma

A régi hollywoodi ragyogás ihlette azt a kollekciót, amit a minap mutattak be a nagyközönségnek. A népszerű filmcsillag, Penélope Cruz Atelier Swarovski-val álmodta meg a fényűző csillagokkal, drágakövekkel és gyémántokkal készült kollekciót.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!