Facebook hozzászólás

Hurrá! Itt a hivatalos nyár, és vele Stoneheng-i emlékeim

Idén június 21-én reggel 6 óra 25 perckor köszöntött be a csillagászati nyár. Ilyenkor jár a Nap az égbolton látszólag a legmagasabb ponton. Ilyenkor legrövidebb az éjszaka, és leghosszabb a nappal. A dél-angliai Stonehenge misztikus kőépítménye ilyenkor megtelik turistákkal, ezoteristákkal, hogy meghallják a múlt üzenetét…

Szent Iván éjszakája ősi pogány ünnep – de nemcsak nálunk.

Szent Iván éjszakájának máglyája, Kép: pixabay
Szent Iván éjszakájának máglyája, Kép: pixabay

A legismertebb hagyomány az úgynevezett tűzugrás. Annyira mélyen beleivódott az emberekbe, hogy annak idején a keresztények is megtartották magát, a tűzgyújtás hagyományát, mint a megtisztulás és az újjászületés jelképét. A magyarok népi kalendáriuma egyenesen Szent Iván havának nevezi a júniust. Igaz, hogy az Ivánokat majd csak 24-én köszöntjük, de ennek is megvan a maga oka. Földünk egészen pontosan 365,25 nap alatt kerüli meg a Napot, míg mi “csak” kereken 365-tel számolunk. Ezt úgynevezett szökőévekkel korrigáljuk, így aztán maga a napforduló is “elmászhat” a naptárban.

Az irodalomból Shakespeare Szentivánéji álmát ismerjük legjobban, hisz a vidám történet is a mágikus, legrövidebb éjszakán játszódik.

Finn barátaimat is itt említem meg: fanyar humorral úgy beszéltek e napról, hogy ők ekkor tartják A NYARAT.

A nyári napfordulót ünneplik az emberek Stonehenge-nél, Kép: MTI
A nyári napfordulót ünneplik az emberek Stonehenge-nél, Kép: MTI

Stonehenge

Stonehenges szelfilm
Stoneheng-es szelfilm

I. e. 3000 és az i. e. 1600 között épülhetett a dél-angilai Stonehenge. A világörökség részét képező kőépítmények lenyűgözik az embert. Nemes egyszerűséggel bronzkori obszervatóriumnak is tartják a kör-körös kőtömböket, és a körülötte lévő árkokat. Márciusban jártam ott. Mint kiderült, évente legalább egymillió ember zarándokol el ide. Ma már nem lehet bemenni a kövek közé, kizárólag kívülről lehet megcsodálni az építményt. Sőt, először csak a látogatóközponthoz érkezhet az ember, és onnan kis buszokkal viszik az építményhez a turistákat. Megjegyzendő, hogy érdemes bemenni a helytörténeti múzeumba. Már csak azért is, mert ott a technika segyítségével átélhetjük azt a látványt, amit a kelták láthattak a tavaszi napforduló idején. Érdemes megnézni a leletegyüttest, és azt a szabadtéri bemutatóteret is, ahol megmutatják, hogyan élhettek az építők, illetve miként mozgathatták a hatalmas kőtömböket. A hely korabeli szerepével kapcsolatos elméletek az 1919-es és a 1950-es ásatások után születtek. A Wikipedia szerint a brit tudósok ma azt állítják, a hely egy olyan emlékmű, mely az addig jórészt háborúskodásban élő törzsek egységét jelképezi. Bármi is volt az ősi építmény, lenyűgöző hallani, ahogy az oszlopok között süvít a szél, mintha a múlt üzenne valamit. A nyári napfordulókor is megtelik a környék turistákkal, ezoteristákkal. Talán azért is, hogy ők is figyelhessenek erre az üzenetre.

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Vagy én vagyok utálatos, vagy az idő

Gyakran vagyunk lehangoltak, kedvetlenek az őszi borongós, hűvös időben, és ez a korai sötétedés miatt egyre csak…

Mi a közös a cukorbetegségben és a demenciában?

Cukorbetegség akkor alakul ki, amikor a szervezetünk nem tud megfelelő mennyiségű inzulint termelni, vagy az…
1 / 1 504

PÁRKAPCSOLAT

A százéves fodrász története

A 102 éves Shitsui Hakoishi nyolcvanöt éve dolgozik fodrászként, és egyelőre nem tervezi, hogy nyugdíjba menne. A japán Idősek napja ünnepe alkalmából a kameráknak mesélte el élettörténetét.
1 / 211

OTTHON

Több tízmillió haramia élhet a lakásodban

Magyarországon több mint 2 millió ember szenved allergiás megbetegedésben, amelyek közül a poratka által okozott…

Ne a pénztárcád, a kreativitásod legyen menő!

Egy egész évnyi hajtás kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, semmire sincs szükségünk, csupán tartalmas együttlétre…
1 / 349

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!