Facebook hozzászólás
187

Időtálló árpa – nyolcezer évig is bírja

A világörökség listáján is szereplő híres török neolitikus lelőhelyen, Catalhöyükben több mint nyolcezer éves gabonatárolóra és benne több kiló árpára bukkantak, sőt, egy azóta már kihalt búzafajtát is találtak.

„Egy kicsiny, hét négyzetméternyi szobában négy agyagból készült tárolót találtunk. Mindegyikben árpa volt” – mondta el Arkadiusz Marciniak, a Poznani Adam Mickiewicz Egyetem Őstörténeti intézetének professzora a PAP lengyel hírügynökségnek. . A szoba, ahol az ősi gabonára és tárolóira bukkantak, egy nagyobb épület része, amelyet 8200 évvel ezelőtt laktak.

Ásatások Catalhöyükben – Kép: wikimedia

A régészek két már feltárt tárolóból majdnem öt kiló árpát gyűjtöttek össze. Ilyen jó állapotban megőrződött gabona igen ritka a világon. A szobában találtak egy másfajta gabonát is. Az archeobotanikai elemzésből kiderült, hogy egy már kihalt búzafaj, amely nagyon népszerű volt a Közel-Keleten és Európában a neolitikum idején

Ez is látványosság!

A romániai Tordán már a rómaiak idején is folyt sókitermelés, a bányászatot igazoló dokumentumok 1271-re vezethetők vissza. A tordai bánya nemrégiben bekerültA világ 25 hihetetlen, ritkán látogatott, eldugott turisztikai látványossága” közé.

Az Anatólia déli részén lévő Catalhöyük az egyik legősibb település, már a neolitikum idején, i.e. 7200 és 6000 között folyamatosan lakott volt. A legjobb állapotban fennmaradt neolitikus lelőhely, amelyet 2012-ben felvettek az UNESCO világörökség listájára. Catalhöyükben az első ásatásokat az 1960-as években kezdték meg James Mellaart brit régész vezetésével. Csak jóval később, 1993-ban folytatódtak a feltárások, a nemzetközi régészcsoportot Ian Hodder, a Stanford Egyetem professzora vezette. A lengyel régészek 2011-ben csatlakoztak hozzájuk.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!