Facebook hozzászólás
391

Májusban díszpolgár is lesz

Karikó Katalin díszdoktori címet kap

Év elején választották Szeged díszpolgárává és most a város egyeteme is ki szeretné tüntetni a Covid-19 vakcina egyik kifejlesztőjét.

Doctor honoris causa kitüntető címet adományoz a Szegedi Tudományegyetem Karikó Katalinnak, a Covid-19 pandémia elleni küzdelemben kulcsszerepet játszó vakcina egyik kifejlesztőjének.

Karikó Katalin Fotó: Biontech
Karikó Katalin Fotó: Biontech

Karikó Katalin fél évszázada kötődik a szegedi egyetemhez. Kisújszállási diákként részt vett a szegedi József Attila Tudományegyetem (JATE) tehetséggondozó programjában, majd 1973-ban kezdhette meg egyetemi tanulmányait, és végig kiváló eredményeket produkált.
A kutató korábban úgy fogalmazott, a szegedi egyetemen töltött öt év élete legboldogabb időszaka volt.

1978 és 1982 között a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban (SZBK) végezte egyetemi doktori értekezését megalapozó kutatómunkáját. A nukleinsavak szerkezetének és funkcióinak megismerésére alapuló molekuláris biológia ebben az időszakban vált világszerte az élettudományok meghatározó tudományágává.

1983-ban a JATE-n szerzett egyetemi doktori címet, ezt követően még két évig folytatta kutatómunkáját az SZBK Biofizikai Intézetében.
Az ott szerzett szakmai tapasztalatokkal „felvértezve” 1985-től az Egyesült Államokban – Philadelphiában és Washingtonban – dolgozott kutatóként, a Szegeden megismert témához sok szálon kötődött.

 

Fotó: Twitter
Fotó: Twitter

Kutatásainak fő tárgya a biológiai információ üzenethordozójának, a hírvivő – angolul messenger – RNS-nek vagy mRNS-nek a vizsgálata. Eredményeivel meghatározó mértékben járult hozzá, hogy megfelelő módosítással és tisztítással az mRNS hatékonyan használható irányított fehérjetermeltetésre az élő rendszerekben, amivel sokoldalú terápiás fejlesztések alapjait teremtette meg.

 „Több évtizedes áldozatos munkájának eredménye 2020-ban a Covid-19 világjárvány idején csúcsosodott ki” – méltatta munkáját az egyetem.

Kiemelték: a kutatásainak és fejlesztéseinek eredményeire támaszkodó mRNS alapú vakcina a védőoltások előállításának forradalmian új megközelítését jelenti. Ahhoz, hogy a technológiai áttörést jelentő vakcina előállítását is segítse, Karikó Katalin az alapkutatási eredményeit továbbfejlesztő biotechnológiai céghez csatlakozott még 2013-ban, amely 2020-ban egy multinacionális gyógyszergyártó céggel együttműködve előállította a napjainkban már világszerte alkalmazott Covid-19 vakcinát. Úgy fogalmaztak: kitartó, fókuszált kutatómunkája, az arra épülő, az egész társadalom számára kiemelkedő jelentőségű fejlesztő tevékenysége, innovatív attitűdje példaértékű bármely tudományterületen tevékenykedő kutatónak.
Az Egyesült Államokban élő kutató kitüntetését az SZTE szenátusa egyhangúlag támogatta.

Ő már megkapta az oltást Fotó: Twitter
Ő már megkapta az oltást Fotó: Twitter

Nem ez az első elismerés, amit Szegedtől kap, pár hete a város díszpolgárává  választották. A kutatónő elfogadta a felkérést és személyesen veszi át az elismerést a város napján, május 21-én.

Karikó Katalin Szegeden ismerte meg a férjét, Francia Bélát, itt kötött házasságot és itt született meg a kislányuk, Zsuzsanna is. A kutatónő Botka László polgármesternek írt levelében azt írta, Szegednek mindenkor kitüntetett helye volt az életében.

 

Forrás: MTI



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!