Facebook hozzászólás

Kettős fronthatás! Nehéz napok jönnek

Kettős fronthatás! Ilyenkor sokan felszisszennek, mert már tudják, hogy nehéz napok jönnek…Frontérzékenység? Hogyan hat az időváltozás szervezetetünkre?

Migrén, sajgó ízületek, szétszórtság, idegesség – egyszóval frontérzékenység, amely akkor alakul ki, ha a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszer között megbomlik az egyensúly.

Kiket veszélyeztet, illetve hogyan orvosolható a probléma?

 Ingerlékenység, a koncentráció csökkenése, munkaundor, feledékenység, fejfájás, rosszullét, erős szívdobogás, szorongás, idegesség, alvászavar – ha azt tapasztaljuk, hogy bizonyos időközönként előfordulnak ezek a tünetek, felmerülhet a frontérzékenység gyanúja. Ha túlságosan érzékenyek vagyunk, de általános egészségi állapotunk nem romlik, s ha egyszerre több ember egészségi állapota is hasonlóan kedvezőtlen, minden bizonnyal erről van szó.

Az időjárás változása gyakran látványos, csapadékkal, széllel, vagy napsütéssel jár, ám a szervezet alkalmazkodóképességét igénybe vevő légköri átalakulásokat gyakran a csontjainkban érezzük. A légkörben lejátszódó meteorológiai folyamatok következményeire már ősidők óta felfigyelt az ember. (A légkör fizikájával elsőként Arisztotelész Meteorologica című könyvében foglalkozott, Hippokratész pedig az időjárás és az emberek egészsége közötti összefüggést tanulmányozta.) Nem véletlen, hiszen környezetünk – a hőmérséklet, a szél, a páratartalom, a nyomás, a fény, a légkörben található anyagok – nagy hatással van ránk, amihez szervezetünknek alkalmazkodnia kell. A hirtelen környezeti változást okozó frontátvonulások nagy kihívást jelentenek az élő szervezeteknek, így akadnak, akik nem tudnak egyik pillanatról a másikra átállni.

Az időjárás elsősorban a vegetatív idegrendszeren keresztül fejti ki hatását. Akkor alakul ki frontérzékenység, ha a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszer között megbomlik az egyensúly. Vannak olyan betegségek, amelyek kedvezőtlen légköri változások hatására előjöhetnek, felerősödhetnek. A kutatások, vizsgálatok alapján leginkább a szív- és keringési problémákkal küszködők szervezetét viselhetik meg a légköri változások. Ha már biztosak vagyunk abban, hogy frontérzékenyek vagyunk, keressük fel az orvosunkat, mert gyakran az alapbetegség kezelése után – magas vagy alacsony vérnyomás, mozgás- vagy emésztőszervi betegség – a frontérzékenység tünetei enyhülhetnek vagy akár teljesen meg is szűnhetnek. "Létező dologról beszélünk, bizonyos frontok idején jellemzően több beteg érkezik a kórházakba hasonló panasszokkal" – mondta el a hvg.hu megkeresésére a trombózis és a visszerek specialistája, Bihari Imre sebész és érsebész szakorvos. Bihari doktor szerint a levegőfajták cserélődése leginkább a szív- és érrendszerre van nagy hatással.

 Hidegfront esetén lassul a szívműködés, csökken a vérnyomás, nő a véralvadási hajlam, fokozódik a trombóziskészség (alvadt vérrög kialakulása), a melegfronti hatásokra pedig gyakoribbak az embóliák (az alvadék elsodródása), nő a vérzésre való hajlam, a vérnyomás, és gyorsabb a szívműködés is.

Szakemberek szerint vitathatatlan, hogy az időjárás változására szervezetünkben végbemenő kémiai folyamatok mindannyiunkat befolyásolnak. Az időjárás gyors változásai pedig kifejezetten megterhelik a szervezetet és az idegrendszert, különösen a beteg és az erre érzékeny emberek esetében. Van, aki meg sem érzi a környezetében zajló meteorológiai folyamatokat, ám a statisztikák alapján a társadalom nagy részének egészségügyi állapotát erőteljesen befolyásolják a légköri frontok. Az egészséges szervezet általában jól alkalmazkodik az időjárás változásaihoz; az, hogy ki milyen módon reagál a légköri változásokra, alapvetően az egyéntől függ – energetikai állapotától, fizikai, lelki és egészségi állapotától, biológiai ritmusától, alkalmazkodóképességétől, de befolyásolhatja a kora, neme vagy a testsúlya is. A lakosság zöme a melegfrontra érzékeny.

forrás: www.ujszo.com

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Mi lesz a bőrünkkel böjt idején?

Hamvazószerdától nagyszombat éjfélig böjtölünk a hagyomány szerint, és ha néha meginognánk, elég ha arra a sok…

Életmód: ezt már az igazi férfiasságod bánhatja

Ma már egyre több adat áll a rendelkezésünkre a férfiak meddőségével kapcsolatosan. Tudjuk, hogy legalább olyan…
1 / 1 474

Receptek

OTTHON

Ahol 15-25 millióért vehetünk házat

Habár tovább bővül a kereslet, és emelkednek az árak a Velencei-tónál, még mindig rendkívül versenyképes az…

4+1 tipp a tökéletes porszívóhoz

Csak akkor tudod meg, milyen nagy feladat porszívót vásárolni, amikor éppen te magad is benne vagy − akár egy…
1 / 345

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!