Facebook hozzászólás
316

Magyar történelem – hét felvonásban

Mintegy 7500 pirotechnikai eszközt lőnek majd fel az augusztus 20-ai tűzijátékon a Dunán álló katonai pontonokról – mondta az MTI-nek a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnok az újpesti hadikikötőben tartott sajtótájékoztatón.

Csurgó Attila elmondta: a tűzijátékra a szentesi Rákóczi Ferenc Műszaki Ezreddel közösen két 110 tonna teherbírású hídkompot állítanak össze. A két alakulat az újpesti hadikikötőben már meg is kezdte a gyakorlást. Az ezredes hozzátette: a feladat számukra egy jó kiképzési lehetőség is egyben. Például katasztrófavédelmi helyzetben, egy árvíz miatt megközelíthetetlen helyre ilyen eszközökkel szoktak homokzsákokat, védműveket vagy akár egy gát felrobbantásához szükséges robbanóanyagot is szállítani.

Kép: Pixabay

Proháczka Zoltán, a feladatra kijelölt katonák helyszínparancsnoka hozzátette: a tűzijáték lebonyolításával megbízott pirotechnikai cég munkatársai augusztus 17-én kezdik telepíteni a rakétákat a pontonokra, homokzsákágyazatba. A honvédség hadihajói augusztus 20-án két-három órával a tűzijáték kezdése előtt vontatják ki azokat az újpesti hadikötőből a helyszínre. Emiatt augusztus 20-án este 20 óra 30 perctől a tűzijáték végéig teljes folyamzárat rendelnek majd el.

A Honvédelmi Minisztérium Beszerzési Hivatala által lefolytatott közbeszerzési eljáráson a Leskovics Pirotechnika Kft. nyerte el a tűzijáték végrehajtását. A cég vezető pirotechnikusa, Leskovics Éva korábban elmondta: a hagyományokhoz hűen idén is remek programmal készülnek. A műsor látványos nyitánnyal indul, majd a magyar történelem elevenedik meg hét felvonásban, amelyet versekkel vezetnek fel.

Kun Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára korábban az MTI-nek adott interjújában is elmondta: az idei tűzijátékot a tavalyinál bruttó 20 millió forinttal olcsóbban szervezik meg. A teljes költség várhatóan nagyjából 128 millió forint lesz.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!