Facebook hozzászólás

KIKELETEM

Megjött Döme, tehát megjött a tavasz is

A kikelet visszavonhatatlan jele, ha Döme megérkezik. Döme egy csodálatos gólya, és Újszász határában fészkel egy villanyoszlopon. Most még csak egyedül láttam, de remélem, pár nap múlva Döméné, alias Janka is landol.

Évek óta szinte minden hétvégén megfordulok arra. Minden héten látom, hogy mi újság Dömééknél. Persze, csak én nevezem őket így, mert ha megpillantom a fészket, már tudom, én is rövidesen hazaérek…

Döme, Újszász gólyája, totál, Kép: László Márta
Döme, Újszász gólyája, Kép: László Márta

A gólya szinte egész Európában, Észak-Afrikában elterjedt. Elsősorban a sík- és dombvidékek madara, a 250 m tengerszint feletti magasság alatti területeken mindenhol előfordul, de például Örményországban 2000 m-es magasan is találtak fészket.

Döme ura a helyzetnek, Kép: László Márta
Döme ura a helyzetnek, Kép: László Márta

Legjellemzőbben emberi környezetben fészkel ez a vadászó életmódot folytató ragadozó madár. Valaha magas fákra, később kéményekre, itt-ott templomtoronyra, ma leginkább oszlopokra építi fészkét, amelynek helyét mindig vizes élőhelyek közelében választja meg. A nedves réteken, tarlókon keresgél nagyobb rovarok, ebihalak, békák után, de elfogyasztja az apró rágcsálókat, halakat, kígyókat, sőt, volt rá példa, hogy kisnyulat is vittek a fiókáknak táplálékként. Feljegyezték, hogy egy madár mohát vett a csőrébe, és azzal vitt vizet fiókáinak.

Döme tollászkodik, Kép: László Márta
Döme tollászkodik, Kép: László Márta

A tojó rendszerint négy tojást rak, melyek 33-34 nap múlva kelnek ki. A szülők felváltva kotlanak, és mindketten táplálják fiókáikat. A kölyökgólyák 58-64 napos korukban repülnek ki, ezután a szülők még 7-20 napig etetik őket. (Forrás: wikipedia)

Gólyatöcs 2019 sztárja

Hosszú lábával és csőrével, fekete-fehér színével miniatűr fehér gólyához hasonlít a gólyatöcs, avagy a székigólya. A nyáron indult internetes szavazáson három szárnyas közül lehetett választani. A “versenyzők” a gólyatöcsön kívül a gulipán és a nagy póling voltak. Összesen 8993 voks érkezett, és a gólyatöcs kapta a legtöbbet.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Drága gazdi, most tényleg felforr az agyam!

Az augusztus 20-i ünnepségeken kimondottan erős kánikulában lesz részünk, országszerte 30 fok fölötti, néhol pedig…

Anya, kérem előre a jussomat!

Nemcsak a terhesség alatt, a tervezési időszakban is érdemes fokozni a folsavbevitelt! Vajon miért van az, hogy egy…
1 / 1 491

OTTHON

Földön járó kertápoló

Aktív kikapcsolódással is teljes lehet ez a négynapos ünnep. Nem mindenki szeret i csak strandolással tölteni…

Így tolja a Besenyei

Az ilyenkor jellemző száraz, vagy éppen viharokkal tarkított szélsőséges időjárás könnyen tönkreteheti a kertet,…
1 / 346

CSALÁD

Pénz van? Nyugi van? Hol írjam alá?…

Továbbra is a tisztességes fizetés a legfontosabb egy mai magyar munkavállalónak. Egy friss kutatásból azonban az is kiderült, hogy nőttek az igények. A tudatos munkavállalók…
1 / 138

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!