>
Facebook hozzászólás

TÉREN ÉS IDŐN TÚL

Miben hisz egy mai Júdás?

Nincs moralitás, súlyos erkölcsi gondokkal küzd a világ. Egyre nehezebb, mégis minden nap újra és újra döntenünk kell jó és rossz között, de hogyan? Ezek a gondolatok is vezették a rendezőt Frigyesi Tibort, hogy 15 év után újra elővegye Andrew Lloyd Webber és Tim Rice rockoperáját, a Jézus Krisztus Szupersztárt. Az ELTE TÓK Zenés Színpadának idei bemutatóját tavasszal május 30-án, 18.30-kor láthatjátok utoljára, de szeptembertől ismét játsszák az intézmény színháztermében. Pünkösd előtt ez egy igazi ajándék!

Megszokhattuk már az elmúlt 37 esztendőben, hogy mindig profi színészeknek is kemény munkát jelentő zenés előadásokkal lep meg a zenés színpad. Ezúttal is egy remek előadást láthattunk. 15 évvel ezelőtt már láttam a produkciót velük, akkor is rajongtam érte, de ez most egy kicsit más! Egy sokkal keményebb, sokkal harsányabb előadás kerekedett – szándékosan, mesélte el a rendező, Frigyesi Tibor.

Endrei Tamás a Jézus Krisztus Szupersztárban, Kép: Farkas Dávid
Endrei Tamás a Jézus Krisztus Szupersztárban, Kép: Farkas Dávid

− Újra elő kellett vennem a darabot, mert ha lehet, ma még aktuálisabb az – úgymond – „Jézus-sztory”, mint valaha! Elanyagiasadott, nejlonvilágban élünk, amiben szinte fuldoklunk, és erősen fakulni kezdett a Messiás képe. Felnőtt egy új, egy nagyon tehetséges generáció. Mutatnunk kell neki az utat, hogy a jelenkor ellenmondásaiban meg tudják vívni saját harcunkat, saját meggyőződésük szerint, és tudniuk kell, hogy van remény! Webber és Rice műve ehhez igazi mestermű, ami nyílt állásfoglalásra kényszerít mindenkit – legyen szereplő vagy néző. –

Amikor akarva akaratlanul rákényszerülünk, hogy önmagunkba nézzünk, és átértékeljük vitáinkat, vívódásainkat, kételyeinket, valahogy megcsillan a remény, a dúrok és mollok rockzenéjéből átlépünk Bach és Händel világába, a megtisztulásba, a feloldásba.

Jézus és Júdás szerepében Endrei Tamás és Szabó Pál, Kép: Farkas Dévid
Jézus és Júdás szerepében Endrei Tamás és Szabó Pál, Kép: Farkas Dévid

A rockopera szereplői átvették a darab minden rezdülését! Két szereposztásban láthatjuk, hallhatjuk Jézust, Mária Magdolnát három hölgy is énekli. Én Erdei Tamással és Kollár Sárával láttam, remek párost alkottak! Júdásnak nehéz feladat jutott, de Szabó Pál remekül alakítja. Külön meg kell említenem a kórust, különösen a női kart! Nagyszerűen énekeltek!

Bevonulás Jeruzsálembe, Kép: Farkas Dávid
Bevonulás Jeruzsálembe, Kép: Farkas Dávid

Az előadás egyik különlegessége, hogy keretbe foglalta Ady Endre: Menekülés az Úrhoz című verse, amit Latinovits Zoltán tolmácsolt a néma csendben…

„…mert szörnyűséges, lehetetlen,

Hogy senkié, vagy emberé

Az Élet, az Élet, az Élet…”

Az előadás végén, amikor a közönség lassan elindult hazafelé, az egyik hölgy azt mondta a barátnőjének: „de jó lehet ebbe az iskolába járni!”

(Cím: XII., Kiss János altábornagy utca 40. II. em. 200.)

Búsképű lovag jár a Kiss János altábornagy utcában

Hármas-La-Mancha, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Ne azt nézzük, hogy milyen az ember és az őt körülvevő világ, hanem azt, hogy milyen lehetne! Ne azt kutassuk, hogy miért halunk meg, hanem azt, hogy miért élünk! Ez a mottója az ELTE Tanító és Óvóképző Kar most 35 esztendős Zenés Színpada legújabb bemutatójának, a La Mancha lovagjának – a fergetegesen friss, felszabadult, hittel teli fiatalok előadásának!   

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Hűtött kedélyek az ingatlanpiacon

Csökkenő kereslet és csökkenő tranzakciószámok hűtötték a kedélyeket a novemberi lakóingatlanpiacon. A két erősebb…

Lassuló piac, gyorsuló alku

Ahogy lassan, de biztosan csökken az áremelkedés, úgy egyre erősebb az alkudozás. Ez annak is köszönhető, hogy…
1 / 351

CSALÁD

Sümi, a kisfiú, aki múzsa lett

Kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond… De valóban így van? Nem igazán. Minden bölcsis és ovis életében gyorsan eljönnek azok a pillanatok, amikor muszáj saját magának…
1 / 140

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!