Facebook hozzászólás
260

Miért ül a gyerekem egész nap csak a számítógép előtt?

A 2009. szeptember 28. és 30. között megrendezett V. Nemzetközi Médiakonferencia előadásainak anyaga 2010 májusában jelent meg könyv formájában. A kiadvány az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) támogatásával és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szerkesztésében készült el.  

Hasonlóan a Gyermekmentő Szolgálat által kiadott „Kobak” könyvsorozat korábbi kiadványaihoz, ez a kötet sem kerül a könyvesboltokba, hanem a Szolgálat irodájában (1066 Budapest, Teréz krt. 24.), illetve az egyetemek, főiskolák könyvtáraiban lehet hozzájutni.

A kötet a háromnapos konferencián elhangzott előadásokat tartalmazza, melyeket a 79 magyar és külföldi szakember– többek között jogász, pszichológus, politikus, gyermekvédelmi szakember, médiaszakember stb. – tartott. A konferencia alapjául szolgáló kutatás is bekerült a kiadványba, melyet a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat által megbízott kutatócsoport készített.

A 12-17 éves diákok körében végzett többfordulós felmérés különböző társadalmi csoportokon belül vizsgálta a médiumokhoz, reklámokhoz való viszonyulást, illetve azok hatásait. A kutatás kimutatta, hogy a gyermekek és a fiatalok körében az elmúlt egy évben az internet használata lehagyta nem csak a rádió, de a televízió használatát is. A nívós, kulturált, gyermekeknek és fiataloknak szóló tévéműsorok aránya tovább csökkent, ugyanakkor elkezdődött a tematikus csatornák térhódítása.

A konferencia résztvevői az alábbi témakörökben ütköztették véleményüket, amitt a könyv tematikája is követ. 1. Tartalom-Hatás-Oktatás. Lineáris tartalmak (TV, rádió, írott sajtó) 2. Tartalom-Hatás-Oktatás. Nem-lineáris tartalmak (TV és rádió az interneten, internet, PC-játékok, mobiltelefon). Safer Internet Plus program. 3. Szabályozás és etika.

2009-ben először mutatkozott be a Balatonalmádiban megrendezett konferencián a Safer Internet Plus program. A Safer Internet Plus program célja az Európai Unió által közvetített értékrenddel összhangban, az internet és az új online-technológiák használatának – különösen a gyermekek számára való – biztonságosabbá tétele, és a jogellenes, valamint az internethasználó által nem igényelt tartalom elleni küzdelem hatékonyságának biztosítása.

A konferencia kötete kétezer példányban jelent meg. A „Kobak” sorozat előző darabjaihoz hasonlóan az új kiadványt is nagy érdeklődés kísérheti, hisz ezek a munkák hiánypótlásként is működnek az egyetemisták és főiskolások körében, akik dolgozataikhoz, vizsgáikhoz vagy szakdolgozatukhoz aktuális, naprakész információkat, felméréseket szeretnének kapni a fiatalok médiahasználati szokásairól.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!