>
Facebook hozzászólás

Minden palack egy külön történet

Bor ihlette irodalmi alkotásokat fordított a grafika nyelvére Veress Tamás. Ezen új címkékkel ünnepli fennállásának 25. évfordulóját a Villányi borvidék egyik ismert boros birtoka, a Vylyan. Csúcsboraik kaptak ugyanis új köntöst, amit nemrég mutattak be a sajtó munkatársainak a Magvető Café, kávéházban. 

Sajtótáj, háttérben az égbe emelkedő férfi, Kép: László Márta
Vetítőn az égbe emelkedő férfi, előtte Veress Tamás grafikus, Székely Csaba író, Juhász Anna műsoervezető és Debreczeni Mónika, Kép: László Márta

“A nap süt, az ég kék, a fű zöld. A szőlő terem. A bor erjed és érik. Az ember dolgozik és remél, aggódik és örül. Élvezi munkája gyümölcsét, és örömmel mutatja meg azt másiknak. Az idők kezdete óta így megy ez, így van ez most is. Aki belekavarodik a szőlő és a bor világába, azt e világ nem engedi soha. Így vagyunk ezzel mi is itt a Vylyannál. A boraink erről a szenvedélyről mesélnek.”

Debreczeni Mónika, Kép: László Márta
Debreczeni Mónika, Kép: László Márta

Így kezdődik Debreczeni Mónika, a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet birtokigazgatójának bemutatkozója. Ma 120 hektáron gazdálkodnak. Hitük szerint csak kiváló szőlőből lehet szép bort készíteni. Mottójuk: a nyitottság. A hazai és a világfajták egyaránt megtalálhatók az ültetvényeken. Szőlőfajtáik között megtalálható a rajnai és az olaszrizling, a chardonnay, a csókaszőlő, a portugieser, a zweigelt, a pinot noir, a kékfrankos, a cabernet sauvignon, a cabernet franc, a merlot és a syrah.

A könnyed, gyümölcsös borok kedvelői már a címkéjükről messziről felismerik, hogy például a Boszokány a rizlingjüket, a Macska a portugieserjükt, az Ördög a cuvée-jüket tartogatja számukra. Ezek után a Villány ősi nevét viselő birtok fennállásának 25. évfordulóját úgy ünnepelik, hogy hét csúcsborukból egyet-egyet elküldtek egy-egy írónak, költőnek. Egy történetet, egy hangulatot, egy érzést kellett leírniuk, egy olyat, ami a bor kóstolásakor eszükbe jut. Ezeket az írásokat kapta meg Veress Tamás grafikus, aki ezek alapján megálmodta a prémiumborok új címkéit. Volt, ami első próbálkozásra sikerült, mint a “Titanic”, de az égbe emelkedő férfi alakján nagyon sokat dolgozott, nagyon sok vonalat kellett lágyítania, hogy számára is tökéletes legyen.

Vylyan borok a sajtótájon, Kép: László Márta
Vylyan csúcsborok az új címkével, Kép: László Márta

Véleményem szerint gyönyörűek lettek az új címkék, sőt ahogy nézegetem, mindegyikről egy-egy zenemű is eszembe jut. Nekem Székely Csaba öreg színészes és Cserna-Szabó András titanicos története tetszett a legjobban.

Az ünnepségsorozat azonban ezzel még nem ér véget. Szeptemberig ugyanis hét író-olvasó-előadóművész-bor-találkozó lesz a Magvető Café, kávéházban. Juhász Anna műsorvezető beszélget majd – a már említett két alkotón túl – Dragomán Györggyel, Háy Jánossal, Parti Nagy Lajossal, Szabó T. Annával, Grecsó Krisztiánnal. Az első március 21-én lesz Székely Csabával. A többiről a borbol-lett-muveszet.hu oldalon olvashatsz!

Minden palack tündérmese
Minden palack tündérmese – avagy egy szekszárdi családi pincészet és egy spanyol dizájner közös, egyéves munkájával megszületett, új címkesor, új arculat az életfával nyit új fejezetet a Vida Borbirtoknál. Az életfa pedig egyszerre jelenti a tudást, a bölcsességet, a szépséget. Nem először mutatunk be új grafikai megoldásokat, csokoládépapírok vagy borcímkék területén, és azt kell mondanom, lenyűgöző, ahogy a XXI. századi európai grafikusok szeretik a munkájukat! Fantasztikus kóstolón és címkebemutatón vehettem részt a budapesti Ritz-Carlton Hotelben.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

OTTHON

Hűtött kedélyek az ingatlanpiacon

Csökkenő kereslet és csökkenő tranzakciószámok hűtötték a kedélyeket a novemberi lakóingatlanpiacon. A két erősebb…

Lassuló piac, gyorsuló alku

Ahogy lassan, de biztosan csökken az áremelkedés, úgy egyre erősebb az alkudozás. Ez annak is köszönhető, hogy…
1 / 351

HÍREK

1 / 1 163

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!