Facebook hozzászólás
404

Nagy döbi lehet a járulékos költség

Ha megtaláltad álmaid lakását, gyakorta csak az ingatlan vételárára figyelsz, holott számolnod kellene a járulékos költségekkel is. Célszerű költségvetést készíteni, mert a pár tízezer forintos egyszeri összegektől kezdve akár többmilliós tételek is adódhatnak!

Apróbb, ingatlanvásárlással kapcsolatos adószabály-változást hozott az ú jév.

Költöződoboz kulccsal, Kép: pixabay
Kép: pixabay

− Mint a legtöbb jogszabályt, ezt is érdemes többször, tagoltan elolvasnunk ahhoz, hogy értelmezzük, egyben kiderítsük, hogy vonatkozik-e ránk – mondja Valkó Dávid, az ismert pénzintézet ingatlanos vezető elemzője.

A jogszabály arról rendelkezik, hogy hogyan kell az ingatlan megszerzésére fordított értéket meghatározni, ha egy magánszemély ingatlan formájában adóköteles bevételre tesz szert, ám az ingatlant a későbbiekben értékesíti. Ilyen esetekben szerzési értékként azt a jövedelmet kell figyelembe venni, amely nyomán az ingatlan-vásárló adót fizetett.

Például, ha egy magánszemély ellenérték nélkül kapott (pl.: ajándékozással) egy 10 millió forint értékű lakóingatlant, akkor egyéb jövedelem jogcímén adófizetési kötelezettsége (vagyonszerzési illeték) keletkezik. Amennyiben a lakóingatlant 5 éven belül tovább értékesíti, személyi jövedelemadót kell fizetnie, bár az adóalapját csökkentheti bizonyos – például felújítási – költségekkel és az ingatlan „bekerülési” értékével is.

Új járolékos cuccok
Több dolog is változott a lakásvásárlásokkal kapcsoltan, melyek elsőre fel sem tűnnek! A napi gyakorlatban a szabályváltozás nem érint túl sokakat, de akiket mégis, azok esetében súlyos százezrek múlhatnak rajta. Miként minden járulékos költségen, amelyekről nem árt előre tájékozódni és lehetőleg alapos költségvetést összeállítani. Öt olyan tétel van, amely semmi esetre sem hagyható figyelmen kívül!

− Ez egyben persze azt is jelenti, hogy az ellenérték nélkül, például ajándékba kapott ingatlan esetén nem érdemes lefelé kerekíteni a lakóingatlan bevallott értékét, mert későbbi értékesítéskor csak ezt az alacsonyabb értéket lehet majd figyelembe venni az adóalap kiszámításánál − teszi hozá a szakmber.

Rövidesen tételesen is visszatérünk e költségekre!

Ömlik a pénz a Balatonra
Két évtized Csipkerózsika-álom után, a pénzügyi válság lecsengését követően mára a Balaton minden szegletében magához tért az ingatlanpiac. A turizmus is élénkül, és egyre színvonalasabb vendéglátóhelyek, szállodák várják a kikapcsolódni vágyókat. Az új ingatlanfejlesztések igyekeznek kitolni az egyébként rövid nyári szezont – fedett medencékkel, wellness-központokkal egész évben jól kihasználhatóak az ingatlanok.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!