Facebook hozzászólás
154

Olasz élelmiszerek hete a Cora áruházakban

2011. február 3. és 16. között Toscana és Emilia Romagna élelmiszereivel ismerkedhetnek meg a vásárlók a Cora áruházakban. Mindkét tartomány gazdag történelmi múlttal és nagyrészt a helyi mezőgazdasági termelésre épülő erős élelmiszeriparral rendelkezik.

2011. február 3. és 16. között Toscana és Emilia Romagna élelmiszereivel ismerkedhetnek meg a vásárlók a Cora áruházakban. Mindkét tartomány gazdag történelmi múlttal és nagyrészt a helyi mezőgazdasági termelésre épülő erős élelmiszeriparral rendelkezik. Kisvállalkozásaik és nagyvállalataik is sokat tettek azért, hogy megőrizzék a világszerte ismert és kedvelt, tradicionális helyi ízeket és termékeket. Például a toszkán borok (chianti), tészták, olívaolajok, vagy az Emilia Romagna tartományból származó bolognai mártás, a pármai sonka, a mortadella illetve a Parmiggiano Reggiano /parmezán sajt/ nem ismeretlenek a magyarok számára sem. Egy olasz menü elkészítéséhez most minden rendelkezésre áll.

A nemzetközi konyhát kedvelők számára elérkezett a kedvező pillanat – eredeti olasz élelmiszerek mutatkoznak be két hétig (2011. február 3-16.) a Cora áruházakban. A kulináris szempontból kiemelkedő két tartomány kínálta élelmiszerek megőrizték a tradicionális, helyi ízeket, a kisüzemek megtartották a hagyományos előállítási eljárásokat, az ezekből kialakuló nagyobb ipari üzemek is a nagyrészt helyi szövetkezetekbe tömörült termelőktől felvásárolt alapanyagokat dolgozzák fel.

Az áruházakban kínált húsárúk például számos ilyen eljárással készült márkát kínálnak, a levegőn szárított pármai sonkát, a Bolognában „anyakönyvezett” Mortadellát, de megismerkedhetünk a Cerú-val, a toszkán fűszerezésű nyers sonkával is.

Az olasz menü nem képzelhető el a tészták nélkül, Emilia Romagnaban van a Paszta Paradicsom, ahol a legtöbb tésztaféleséget gyártják. A sok ismert száraztészta mellett kapható friss tészta: a kedvelt töltött tortellini és ravioli, továbbá spagetti, lasagne, gnocchi és a toszkán tésztaspecialitás, a pappardelle (széles metélt).

A paradicsom termékek is nélkülözhetetlenek egy jó olasz étel elkészítéséhez, van passzírozott, darabolt, hámozott, egész és koktélparadicsom konzerv is. A tésztát pedig gyakran párosítják más szószokkal, ezekből is gazdag kínálatot hoztak a tartományok.

Az olaszok persze a sok paradicsom mellett sokféle olívaolajat, olívabogyót használnak a főzéshez, amelyekből gazdag választékot mutatnak be a vendégtartományok. A fogások gazdagításához most a helyi zöldségekből készített más ételkonzerveket is találunk.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!