Facebook hozzászólás

Szívjunk együtt szál nélkül!

Szívószálmentesség éjjel-nappal! Idén augusztusban a Felelős Gasztrohős Alapítvány újra a szívószálak mellőzésére buzdítja a lakosságot. Kezdeményezésükhöz idén a Night Mayor Budapest is csatlakozik, így számos szórakozó-, és vendéglátóhelyen száműzik a műanyagszálat. A kampányt augusztus 5-én egy nagy, közös szívószálmentes koccintással indítják el a Szabihídon.

Ha nyár, akkor a jeges limonádé, szörp, koktélok és a bulizás mindenkinek eszébe jut. Arra már kevesebben gondolnak, hogy ezek milyen környezeti hatásokat vonzanak. Gondoljunk csak egy koncert utáni képre valamelyik nagy szabadtéri helyszínen; eldobható műanyag poharakon, szívószálakon taposva tartunk a kijárat felé. Ezeket pedig jó esetben összeszedik, és szelektálják, de sokszor a kommunális szemétlerakóra, onnan pedig a vizeinkbe, tengeri állatok testébe, gyomrába is kerülhet. A videót, amelyben egy teknős orrából próbálnak kihúzni egy szívószálat, talán már senkinek sem kell bemutatni!

Szívószállal ivó lányok, Kép: pixabay
Kép: pixabay

– A tavalyi nagy sikerre való tekintettel úgy döntöttünk, hogy idén augusztusban is szívószálmentességre ösztönzünk mindenkit. Úgy gondoljuk, hogy sok kis lépéssel is nagy eredményeket lehet elérni, és ha valaki lemond a szívószálról, később a többi, egyszerhasználatos műanyagot is könnyebben kiiktatja az életéből – mondta el Vighné Boóc Judit, az alapítvány fenntartható vendéglátóhely szakértője.

A régen még luxuscikknek számító szívószál manapság automatikusan kerül a poharunkba, ha egy étteremben vagy szórakozóhelyen iszunk valamit. A kb. 20 perces használatért azonban nagy árat fizetünk, hiszen több, mint 500 év alatt bomlik le, és ekkor sem tűnik el teljesen, csak apró darabokra esik szét. A Gasztrohős számításai szerint egyetlen átlagos hazai étteremben annyi szívószálat használnak évente, amellyel 3 kézipoggyász méretű bőröndöt tölthetünk meg.

– A Night Mayor Budapest a város éjszakai életének fenntarthatóbbá tételéért dolgozik, ezért Egyesületünk meglévő és leendő pártoló tagjai is örömmel csatlakoznak a Szívószálmentes Augusztushoz.

Bioboltok a tenyeredben
Bevásárlószatyor, lelkesedés, szezonális receptek mind megvannak, de nem tudod, hogy hol szerezhetnéd be a hozzávalókat? A Felelős Gasztrohős Alapítvány applikációja ebben segít! Elő az okostelefonokat!

Akkora a lelkesedés, hogy a nyár innentől “örökké tart”, a pesti éjszakában augusztustól a vendégek vagy egyáltalán nem kapnak szívószálat az italukba, vagy kérésre PLA (iparilag komposztálható) szívószálat kaphatnak. Ezzel a lépéssel – számításaink szerint – havonta majd 160.000 szívószálat vonunk ki a pesti szemetesekből. ha ezen szívószálakat egymás mögé tennénk, mintegy 400 kilométert tenne ki, vagyis annyi  műanyagszemét nem kerül ki a környezetbe, amennyivel a Balaton kétszer körbe tudnánk keríteni. Reméljük ezzel olyan mozgalmat indítunk, ami pár éven belül teljesen száműzi a műanyagot a városi éjszakából – mondta Német G. Dániel, a Night Mayor Budapest egyesület képviseletében.

Mostantól tehát könnyebb dolguk lesz a környezettudatos vendégeknek, nem szükséges előre mantrázni a “Köszönöm, nem kérek szívószálat mondatot”, hiszen a Felelős Gasztrohős részéről 22 budapesti és 2 vidéki Fenntartható Vendéglátóhely tart szívószálmentes hónapot.

A Gasztrohősök és a budapesti éjszaka nagykövetei augusztus 5-én a Szabadság hidat is szívószálmentesítik egy flashmob keretében; arra bíztatnak mindenkit, hogy hozzon magával egy jeges italt, fröccsöt vagy érkezzen rúzsban és bizonyítsák be együtt, hogy bármi lehet szívószálmentesen is finom!

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Pornó vagy szakértő?

Mindenki tanítja, senki sem csinálja - általában ebben a helyzetben találjuk magunkat, ha egy téma kapcsán tanácsra van szükségünk. Ha azonban a szexről van szó, megváltozik a felállás: mindenki…
1 / 211

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!