Facebook hozzászólás
701

KÖLTŐSOR

Tényleg mindegy, hol intézzük a havi nagybevásárlást?

Szinte mindegy, hol vásárolunk be – írja a Privátbankár.hu friss cikke. A portál a hipermarketekben végez rendszeresen felmérést az élelmiszerárak alakulásáról, januárban pedig azt találták: a legolcsóbb és a legdrágább áruház közötti különbség nem éri el a bevásárlókocsiba tuszkolt 100 forintos érme értékét sem.

Ami a havi nagybevásárlás árát illeti: a friss felmérés eredményei felemásra sikeredtek a vásárlók szempontjából. Jó hír, hogy kevesebbet kell kifizetni a felmérésben szereplő 30 élelmiszerért, mint az előző hónapban, tavaly januárhoz képest azonban ismét emelkedtek az árak. Az Auchan, az Interspar és a Tesco bevonásával készített összeírás szerint az Árkosár átlagos értéke 20 510 forint lett. Ez azt jelenti, hogy az előző hónaphoz képest 0,9 százalékkal, 176 forinttal kevesebbet kellett a kasszánál hagyni, a 2019. januárinál viszont 3,5 százalékkal, 692 forinttal magasabb lett a számla végösszege.

Ami érdekes, hogy a legolcsóbb és a legdrágább áruház között a különbség gyakorlatilag eltűnt, mindössze 87 forintra zsugorodott.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

Az előző hónaphoz, 2019 decemberéhez képest a sertésmájas emelkedett legnagyobb (20 százalékot meghaladó) mértékben. Majd 20 százalékkal lett drágább a kávé, a tea és a tejföl is. 10 százalékot meghaladó mértékben drágult egy hónap alatt a liszt és a száraztészta is, de az év végi pezsgőleárazásoknak sincs már nyoma (+15%). 15-18 százalékkal olcsóbb lett viszont egy hónap alatt a krumpli, az alma és az UHT tej is.

Bevásárlás egy hazai hipermarketben - kép: Privátbankár.hu
Bevásárlás egy hazai hipermarketben – kép: Privátbankár.hu

Egy év alatt, tavaly januárhoz képest a sertésből készült feldolgozott termékek ára emelkedett nagyot: a párizsi 26 százalékkal, a sertésmájas 25 százalékkal többe kerül. 34 százalékkal drágább lett az alma is, 20 százalék körüli drágulást mértek a tojásnál, a kenyérnél, a száraztésztánál és a tejfölnél is. 10 százalék fölötti éves áremelkedés volt a teánál, a cukornál és a tejfölnél is. A kávé, a csoki és a narancslé viszont 10-12 százalékkal olcsóbb, mint egy éve.

A portál azt is felmérte, hol tart a sertéspestis okozta áremelkedés és megnézték, mi maradt a tavaly januári tejáfa-csökkentésből – részletek a Privátbankár.hu-n!



Facebook hozzászólás

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!