A hagyományos menüt szeretjük karácsonykor is! De mennyiből főzünk?
Főleg a megszokott ételeket készítjük karácsonykor is, többnyire a férfiak segítsége nélkül, és kevesebb, mint húsz ezer forintból – derült ki egy legutóbbi felmérésből. Azt is megtudjuk, átlagosan hányan ülik körül az ünnepi asztalt.
A NoSalty nagy karácsonyi kutatásán közel 5000 olvasó válaszolta meg az ünnepi étkezési szokásokról feltett kérdéseket.
Kiderült, hogy az átlagos magyar ünnepi asztal köré 5-7 fős család ül, hogy a menüt túlnyomórészt a nők, férfiak segítsége nélkül készítik el (63%), s hogy annak kiválasztásában még mindig a hagyományoké a főszerep (74%). A karácsonyi menü elkészítésére a válaszadók mintegy 70%-a kevesebb, mint 20.000 forintot költ.A fő szempont a karácsonyi menü megtervezésekor a válaszadók 74%-a szerint a családi hagyományok, míg csupán 5% tartja fontosnak, hogy egészséges ételek kerüljenek az asztalra. Más nemzetek ünnepi konyháját ilyenkor a válaszadók túlnyomó többsége 84%-a, nem szerepelteti ünnepi asztalon.
A karácsonykor hagyományosan oly népszerű halételek a válaszadók 78%-ának asztalán szerepelnek, a legnépszerűbb húsétel pedig a csirke (35%) és a sertés (32%) lett, ezt követi a pulyka és a kacsa. A háztartások 48%-ában készül otthon a legnépszerűbb karácsonyi sütemény, a bejgli, a TOP3-ban szerepel még a mézeskalács, zserbó. Az ünnepi asztal kedvelt más édességei: mézes krémes, hókifli, kókuszos süti és a keksztekercs.
A válaszadók többségének (55%) összesen 5-9 órás munkát jelent a karácsonyi sütés-főzés, 10 óránál többet a válaszadók 29%-a tölt a konyhában. Érdekes adalék a karácsonyi menüre fordított összegek tekintetében, hogy a válaszadók mintegy 70%-a saját bevallása szerint 20.000 forintnál kevesebbet költ az ünnepi vacsorára, 23%-uk ebből 5.000 és 10.000 ezer forint között készíti el.
„Nem csak a menüsor kiválasztásában dominálnak a hagyományok – a családban betöltött férfi-női szerepek is hagyományosnak mondhatók, hiszen a válaszadók vallomása szerint a háztartások 63 százalékában csak hölgyek járulnak a konyhába, hogy az ünnepi asztalra készülő ételeket elkészítsék – s mindössze 35% említi, hogy az egész család részt vesz a munkában” – mondta Kárai Dávid a NoSalty főszerkesztője.
Az átlagos magyar karácsonyi vacsora asztal 5-7 főt számlál, hiszen a válaszadók csaknem 30%-a ilyen létszámban üli körbe az asztalt, míg 2-4 fős asztaltársaságban közel 38 százalékunk ünnepel. A romantikus nagy családi összejövetelek nálunk úgy tűnik, ritkaságszámba mennek, hiszen 10 fő fölötti létszámról a válaszadók mindössze 6,9%-a vallott.
Hozzászólás zárolva.