Facebook hozzászólás

A méltatlanul mellőzött sárgaborsó

A sárgaborsó nevének hallatán sokan elhúzzuk a szánkat, nem igazán népszerűek a belőle készült ételek mifelénk. Ezt a magunk részéről nem is annyira az ízének, mint inkább a sárgaborsóból készült ételek állagának tulajdonítjuk. Ám többek között az mellette szól, hogy roppant olcsón hozzájuthatunk a sárgaborsóhoz, gyakorlatilag szinte minden élelmiszer üzletben kapható. És mivel a felesborsó még egészséges is, mindenképpen tegyünk vele egy próbát, mielőtt teljesen elutasítjuk!

Sárgaborsó, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

Az unalmas főzelék

A magyar ember kétféle étket ismer, ha sárgaborsóról kerül szó: a főzeléket és a levest. Ez utóbbi legtöbbször csak valamivel hígabb változata az előbbinek, ízben sok különbség nincs köztük, mondjuk ki őszintén, unalmasak a végtelenségig. Állagukat sem mindenki kedveli, a sárgaborsó főzés közben ugyanis gyorsan szétesik, szétfő, pépessé válik. Vannak azonban olyan konyhák, ahol épp emiatt a tulajdonsága miatt kedvelik, az imént unalmasnak titulált ízét pedig csodálatos fűszerekkel egészítik ki.

Nemzetközi vizeken

Az indiai konyhában, ahol a sárgaborsó népszerűsége töretlen, nyilvánvalóan olcsósága miatt is, de elsősorban azért, mert a sárgaborsó kiváló fehérjeforrás, hasonlóan a húsokhoz, és a vegetáriánus konyhában ez tökéletes Jolly Jokerré teszi. Indiában elsősorban dahlt készítenek belőle, ami nem sokban különbözik a mi levesünktől, kicsit sűrűbb változatban. Olajon vagy vajon hagymát pirítanak, fűszerekkel folytatják a pirítást, ezután jöhet a sárgaborsó (vagy lencse), végül a víz. A főzés vége felé kerül az ételbe némi curry por, kurkuma és fokhagyma. A dahl mellé hagyományosan lepénykenyér jár.

Mit készíts belőle?

Egy másik recept szerint a sárgaborsót 10-12 órára beáztatják, leszűrik, kétharmadát pépesítik, a még egyben lévő szemeket is hozzáadják, és fűszerekkel, sárgaborsóliszttel sűrítve a masszából labdákat formálnak, amit bő olajban vagy tisztított vajban kisütnek. Számtalan féle mártogatóssal tálalják.

Hasonló eljárással készül belőle palacsinta is. Az előzőekhez hasonlóan a beáztatott sárgaborsót leturmixoljuk, tojással, liszttel keverjük össze, nagyon apróra vágott zöldségeket adunk a tésztához, majd palacsintákat sütünk a masszából.

A sárgaborsó pépet ízlés szerint fűszerezve kiváló kenyérre való krémeket, pástétomokat is elkészíthetünk, ezek nagyon jól helyettesítik a felvágottakat például, azok hozzáadott tartósítószer tartalma nélkül.

Használjuk bátran a sárgaborsóból készült lisztet is, ami a csodás indiai pakorák (sült zöldségek) nélkülözhetetlen kelléke. Keleti fűszereket, alapanyagokat árusító boltokban hozzájutunk ehhez a liszthez, és a még szükséges fűszerekhez is.

A látszat – mint oly sokszor – csal

Érdemes lenne megszeretni a sárgaborsót, mert élettani hatása igen kedvező. Képes szabályozni a vérnyomást és a koleszterin szintet, kiváló  a rost tartalma, emellett remek B1 és B2 vitamin forrás, bővelkedik pantotén savban, biotinban, folsavban, E-vitaminban, nem mellékesen sok nélkülözhetetlen ásványi sót is tartalmaz. Tipikusan téli, melengető étel, kiválóan tárolható, főzéséhez mindössze 25-30 perc szükséges.

Kalandozás az indiai lepénykenyerek között
Indiában minden nap asztalra kerül valamilyen lepénykenyér. De melyik micsoda? Kinézetre nagyon hasonlítanak, a felhasznált alapanyagok szinte megegyeznek, mindegyik felfújódik sütés közben. Mi hát a különbség?

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!