Facebook hozzászólás

Jótékony gyökerek, nézzünk szét a föld alatt!

Végre átvágjuk magunkat a fehérrépa-pasztinák-petrezselyemgyökér–tengelyen is. Gyerünk a föld alá, nézzük meg, milyen gyökérzöldségekkel tudunk tervezni azokban a hónapokban, amikor nem roskadoznak a piacok standjai a primőröktől, nyári zöldségektől.

Gyökérzöldségek, Kép: pixabay.com
Kép: pixabay.com

Pasztinák
A pasztinák küllemre megtévesztésig hasonlít a petrezselyemre, de íze édeskésebb, zöldje pedig ehetetlen. A hétköznapi konyhában ritkán fordul elő, pedig mind beltartalma, mind felhasználhatósága körülbelül megegyezik a petrezselyemmel, ellenben magasabb a tápanyag tartalma, a vitaminok közül pedig nagy mennyiségben található benne B1- és C-vitamin. Előnyeként azt szokták emlegetni, hogy egymagában képes helyettesíteni a zellert, a sárga- és fehérrépát. Épp ezért nagy kedvence az élelmiszer feldolgozóiparnak, zömében e célból is termesztik.

Petrezselyem
Kétféle petrezselyem van. Az egyik a metélő petrezselyem, aminek nincs is nagyon répa része (ha tartós petrezselyem zöldre vágyunk ezt érdemes termeszteni/vásárolni) és a fehér répa zöldje, de bizony hivatalosan azt a répát nem fehér répának hívják, hanem petrezselyemnek. A fehér répa meg egy teljesen más növény. A hétköznapok talaján maradva, a fehér répa főleg levesek, főzelékek elengedhetetlen kelléke, amit leginkább magas illóolaj tartalmának köszönhet, pedig haszna is van: segíti a gyomorműködést, emellett káliumot, foszfort, kalciumot és C-vitamint is tartalmaz. Ha sok C-vitaminra vágyunk, akkor viszont a zöldje a megoldás, az ugyanis 120-130-mg/100 g mennyiségben tartalmazza ezt a vitamint, míg ugyanez az érték a narancs esetében 50 mg/100 g. Ráadásul az illóolaj tartalom a petrezselyem zöldjének esetében is igen magas, épp ezért használható a szájszag megszüntetésére is.

Sárgarépa
Mindenki tudja, hogy a sárgarépától jobban fog fütyülni, fütyülni meg vagány, úgy hogy már megéri répát enni. Aki azonban fütyül a vagányságra, az jótékony hatása miatt ropogtatja a répát. Legnagyobb jótéteménye a béta-karotin, amely egyrészt nagyon jó a bőrnek (napozás esetén szebben lehet vele barnulni), másrészt a szervezet A-vitaminná alakítja, ami szintén nagyon jó a bőrnek, de kulcsfontosságú a látás szempontjából. Édeskés íze és alacsony kalóriatartalma révén pedig szuper diétás zöldség.

Zeller
Ez esetben természetesen a gumós zellerről van szó, nem a zellerszárról. A magyar húslevesek kihagyhatatlan alapanyaga afrodiziákum hírében is áll, még ha ez nem is feltétlenül bizonyított. Ami viszont igen, hogy többek között tartalmaz magnéziumot, foszfort, vasat és kalciumot, no meg szuper az íze. Bár kevésbé közismert, de erősen allergén, élelmiszer üzemekben történő használata épp ezért külön szabályozáshoz kötött.

Cékla
Indiából indult hódító útjára, és annak ellenére, hogy egy szuperegészséges zöldségről beszélünk, bizony nem élvez egyöntetű szeretetet. Íze földes, jellegzetes, ezt sokan nem kedvelik. Pedig érdemes barátkozni vele – akár úgy is, hogy ezeket a jellegzetes ízeket fűszerezéssel igyekszünk elnyomni -, mert egészségügyi jótékony hatásai szinte felsorolhatatlanok. Az egyik legismertebb rákmegelőző hatású növényünk.

Milyen édes! Csak nem kömény?
Hevenyészett közvélemény-kutatásunk szerint a háziasszonyok nagy része egyáltalán nem ismeri az édesköményt, jó néhányan egyáltalán nem is találkoztak még vele a boltokban. Néhányan látták már, de sosem próbálták, elvétve találni a merítési mintában egy-két olyan alanyt, aki már kipróbálta. Olyannal sajnos nem találkoztunk, aki rendszeresen használná.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Levél Édesapámnak

Anonim nyílt levelet közölt a The Guardian egy, az édesapját az idősek otthonába kísérő lány tollából. "Múlt…

Bacilusűző vitaminok az ősz patikájából

Iskola- és óvodakezdés, ködös reggelek, esős, nyirkos napok. Sokaknál ez egyet jelent a náthával, köhögéssel,…
1 / 1 501

PÁRKAPCSOLAT

Pornó vagy szakértő?

Mindenki tanítja, senki sem csinálja - általában ebben a helyzetben találjuk magunkat, ha egy téma kapcsán tanácsra van szükségünk. Ha azonban a szexről van szó, megváltozik a felállás: mindenki…
1 / 211

Receptek

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!