>
Facebook hozzászólás

Nem kell csinálni semmit a jó borral, de azt időben!

Halk szavú, megfontolt ember. Elsőre tudományos kutatónak néznénk. Az egri Gál Lajos Pincészet tulajdonosáról kiderült, valóban kutató szeretett volna lenni, csak nem vették fel. Ma vegyész, szőlész és borász végzettséggel rendelkezik. Majd jött az egri kutatóintézet, később az Eszterházy Főiskola, és amikor fia, Péter már útban volt, akkor döntötte el, lesz saját szőlőjük, pincéjük, boruk… Így kezdődött az ismert egri pincészet története. 

Érik a szőlő Eger környékén, Kép: wikimedia
Érik a szőlő Eger környékén, Kép: wikimedia

Mintegy 4 ezer hektár szőlőültetvényre tehető az Egri borvidék. A Bükk déli lankáin két területre oszlik, az egrire és a debrőire. Hűvösebb az éghajlata, mint az ország más borvidékeinek, de a különböző dűlőknek olyan mikroklímája van, hogy ott igazán izgalmas a borkészítés. A legfontosabb fehér szőlőfajták az olaszrizling, a leányka, a rizlingszilváni, de kedvelik a muscat ottonelt, a hárslevelűt, a zenitet és a chardonnayt is. A legfontosabb a kékfrankos a kék szőlők közül, utána jön a zweigelt és a kékoportó.

Az olaszrizling külön fejezetet érdemel, ha az egri borvidékről beszélünk. Tokaj kivételével szinte az egész országban termelik. Későn érik. Nincs intenzív karaktere, zamatai engedik érvényesülni a talaj egyediségét. Savait jelentősen befolyásolja az évjárat – csakúgy, mint a termőhely és a szüret időpontja. Leggyakrabban száraz borokat készítenek belőle.

Gál Lajos zöld címkés Egerszóláti Olaszrizlingje 2001-ben került először palackba. Nem volt vele más céljuk, minthogy szeressék az emberek! Még a rendszerváltás előtt is kedvelt volt az olaszrizling, de mára már igazán jó bor lett belőle. 1998-ig minden olaszrizling még fahordóban készült, ma már a reduktív eljárás is besegít. Gál Lajos szerint egy pincészet minőségét annak legolcsóbb bora mutatja meg. Ha ez így van – és miért is ne lenne így? -, akkor a Gál Pincészet remek, mert nekem nagyon ízlett!

A zöld címkés olaszrizling, Kép: László Márta
A zöld címkés olaszrizling, Kép: László Márta

A 2016-os szó-lá-ti nem Kodály emlékére készült. Egy rokoni bulin mutogatva szolmizálta el valaki, hogy mit szeretne inni? Innen tehát a név. Ez már egy fahordós, testesebb, teltebb, komolyabb, superior besorolású olaszrizling. Címkéjét pipacsok díszítik. Jobb nem jutott eszükbe, de mert gyorsan kellett egy bemutatóra vinni, emellett döntöttek. Zamata, külleme miatt különösen a hölgyek kedvelik!

A Kamra-völgy Egri Csillagok Grand Superior 2016-oshoz Gál Lajos fia, Péter kedvéért telepítették az olaszrizlinget. A bor felét ez adja, de van még benne pl. hárslevelű, leányka, muscat ottonel is. A fahordós érlelés jól érződik rajta. Finom, elegáns bor, kortyolgatás után isteni az ízek lecsengése a szájban.

Gál Lajos 2017-es Narancsbora mindennek ellenmond, amit csak gondolnánk elsőre róla. Természetesen nem narancs az alapanyag. Ez egy olyan vörösbor, ami fehér szőlőből készül. Az elnevezés egy ősi grúz borkészítési módszert takar. Színe is ennek köszönhető. A jelek szerint Grúziában leledzik a borkészítés bölcsője, hiszen ennek az eljárásnak már legalább 3 ezer éves múltja van, és amit mostanában fedeznek fel újra nálunk is a borászok. Ott különleges anyag edényekben, amforákban vagy helyi elnevezése szerint kvevrikben készítik a narancsbort. A lényeg – többek között -, hogy kén ne kerüljön bele. Gál Lajos szerint a májból készült fogások elmaradhatatlan kísérője.

A szolmizálós bor, Kép: László Márta
A “szolmizálós” bor, Kép: László Márta

Kékfrankos és pinot noir házasításából született Péter 2015-ös bora. Fűszeres, gyümölcsös, igazi modern bor. Gál Lajos véleménye szerint ilyen illatú bor még az ő pincéjükben soha nem volt. Rendkívül komplex, talán meg is előzte korát, a magyar borkultúra még nem tart itt, de speciel nekem nagyon ízlett. Igaz, a borászok szerint a nők flexilisebbek ebben is, könnyebben befogadják az újdonságokat.

– Nincs az a mennyiségű bikavér, amit Kínában ne lehetne eladni! – mesélte mosolyogva Gál Lajos.Az elnevezést kizárólag a szekszárdi és az egri borvidék használhatja. Meghatározott kékszőlők házasításából készítik. Alapja a kékfrankos. Minden bort elkészítenek, és csak utána házasítják. Annyira komoly a szabályozás, hogy még a szőlőművelés lépéseit is meghatározzák a tőketerheléstől a dűlők minőségéig.

Szerencsére nekünk jutott háromféle is a Gál Pincészet Egri bikavéreiből. Klasszikus a 2015-ös. 13 %-os alkoholtartalmú, jól érlelt, érződik a hordó íze! Kevés van már belőle. Nagyon jó inni, de aki szeretné megkóstolni, siessen! Most került az üzletek polcaira a 2016-os Egri Bikavér Superior.

Gál Lajos 2017-es Narancsbora, Kép: László Márta
Gál Lajos 2017-es Narancsbora, Kép: László Márta

Stílusa már inkább Péter ízlésvilágát jelzik – annyira, hogy a következő évjárat már az ő neve alatt jelenik meg. Eger környékének csodája, a fűszeresség, a gyümölcsösség már mind megtestesül ebben a borban! Egy-két hete rakták össze a Pajados Egri Bikavért, de már most jelölték a Grand Superior 2016 címre. Mi is a hordómintát kóstolhattuk, de bámulatos volt az ízvilága. Van benne kékfrankos, cabernet france, kadarka is. A borfesztiválok kóstolóján a franciák kedvelték a legjobban ezt a stílust, azután jöttek a művelt angolok, németek, és csak utána tetszett meg a magyar kóstolóknak. Mondjuk úgy, ez a bor szép karrier előtt áll.

Gál Lajos szerint ha kacsa, fiatalabb marha (nem borjú!) vadkacsa, vaddisznó, liba, esetleg muflon kerül az asztalra, azt feltétlenül bikavérrel öblítsük le! Egészségünkre!

Ez a magyar bika és a vére…

Bikavér – ez a második bor, amit a külföldiek velünk, magyarokkal azonosítanak. Két hazai termőterülete Eger és Szekszárd. Kizárólag ezen borvidékeken készült, meghatározott szőlőfajták házasításából cuvèe-kre lehet használni a bikavér kifejezést. Mindkét borvidéknek megvan a maga saját szabályozása, hogy mely szőlőfajtákból, milyen arányban készíthetik, és meddig kell hordóban, illetve palackban érlelni! És csoda a végeredmény! A Winegalss Sajtóklub vendégei az egri borosoktól Gál Tibor, a szekszárdiaktól a vesztergombi Pincészettől Vesztergombi Csaba voltak.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

Receptek

OTTHON

Hűtött kedélyek az ingatlanpiacon

Csökkenő kereslet és csökkenő tranzakciószámok hűtötték a kedélyeket a novemberi lakóingatlanpiacon. A két erősebb…

Lassuló piac, gyorsuló alku

Ahogy lassan, de biztosan csökken az áremelkedés, úgy egyre erősebb az alkudozás. Ez annak is köszönhető, hogy…
1 / 351

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!