Facebook hozzászólás

Rebarbara, a barbárok gyökere

A rebarbara – nevének jelentése: a barbárok gyökere – csak kora tavasztól május végéig, illetve szeptember elejétől az első fagyok beálltáig használható étkezésre, mert nyáron a benne megemelkedő oxálsav tartalom miatt hashajtó hatású, nagy mennyiségben pedig mérgező. De szezonjában nagyon ajánlom a fogyasztását.

Rebarbara, Kép: maxpixel.freegreatpicture.com
Kép: maxpixel.freegreatpicture.com

Valljuk be, tavasszal nem a rebarbara az első, amit a piacon keresünk, hisz oly sokan versengenek ilyenkor a figyelmünkért. Sokkal népszerűbbek nála a korai piros bogyós gyümölcsök. De megvan az ő rajongótábora is, nem is ok nélkül, hiszen ha valaki egyszer beleszeretett, nehezen ábrándul ki belőle.

Szögezzük le: a rebarbara nem gyümölcs. Nem is zöldség, hanem egy olyan dísznövényként nevelt egyed, amelynek jó tulajdonságaira az évek, évszázadok múlásával jött rá az emberiség. Volt rá ideje, ugyanis nagyjából ötezer éve ismerjük a rebarbarát. Eleinte gyöktörzsét használták gyógyászati célokra. Igen sok jó tulajdonsággal büszkélkedhet, hasznos növényi rostokat, továbbá értékes cseranyagokat, flavonoidokat, polifenolokat tartalmaz. A-, B- és C-vitamin bőségesen van benne, az ásványi anyagok közül pedig kiemelkedően sok kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas és szelén benne. Meglehetősen savanyú ízéért pedig a benne található almasav, citromsav és oxálsav a felelős. Épp ezért a rebarbara desszertekben igen sok cukrot kíván, ezért bár kalóriatartalma szinte észlelhetetlen, a hozzáadott cukor jócskán megnöveli azt.

Számtalan süteményben kaphat helyet, még akár pitében is, lekvárokban szokás más gyümölcsökkel társítani, ugyanígy chutney-ba is remek, és finom belőle a leves is.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Ez nem lehet válóok

Mielőtt külön szobába költöznénk párunkkal a hangos horkolás miatt, érdemes utána járnunk, hogyan kezelhető a…

Megszenvedjük a reggeli ködöket!

Egész héten frontmentes marad az idő, azonban ilyenkor ősszel már egyre gyakoribbak, és egyre makacsabbak is a…
1 / 1 500

Receptek

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

OF tartalom

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!