6 DOLOG, AMIT ILLIK TUDNI!
Tudsz te egyáltalán sört inni?
Legalább olyan fontos a sörkóstolás tudományába belekóstolni, mint magába a sörbe! Mára nálunk i s a sörkészítés a gasztronómia fontos részévé vált. Olyan magyar sörök születtek a hazai piacon az elmúlt három-négy évben, amelyek az ír, a cseh és az amerikai piacon is szenzáció sikert arattak. Te melyiket ismered?
Aki igazán szereti a sört, az bizony mindent el is követ, hogy beleássa magát e csodás tudományba. Ma már Magyarországon is léteznek olyan tanfolyamok, ahol el lehet sajátítani a sörkóstolás megfelelő menetét, de ha megtanulod, onnantól kezdve alaposan meg is válogatod, hogy mit kortyolsz! Egyes sörök 3,33 palackja bizony kerülhet egy jó minőségű, 0,7 l-es bor árába is! A HUBA szakemberei meg is súgták nekem, az igazi sörkedvelő ugyanúgy ízleli, kóstolja a söröket, mer a borosok! A sörfőzést oktatók csapata 6 pontba foglalta össze a kóstolás mikéntjét!
- Lehetőleg fehér, de mindenképpen homogén felület előtt vizsgáld a meg söröd színét, habját!
- Óvatosan „lögyböld” meg a poharadba öntött sört, hogy felszabadulhassanak a csodálatos aromák!
- Többször is szippants bele a pohárba, mert bizonyos aromák gyorsabban elillannak. Figyeld a habot és a szűrtséget is!
- Végy a szádba egy kis kortyot, és azonnal nyeld is le! Ezzel kipucolod a nyelvedre tapadt, korábbi italok, ételek molekuláit, így nem zavar majd a sör élvezetében.
- Most folytasd egy nagyobb korttyal. A nyelveddel kör-körösen terítsd is szét az egész szájban, hogy az ital az ízlelőbimbók mindegyikét „kísértésben ejtse”.
- Nyeld le a sört, de figyelj az utóízekre is! Tudnod kell, hogy néhány íz, aroma és illat érzékeléséhez hosszabb idő kell, ezért időbe kerül mire érzékeljük azokat!
Forradalom söpör a magyar sörpiacon
Hozzászólás zárolva.