Így bulizott a Felelős Gasztrohős
Hasadon keresztül vezet az út a környezetvédelemhez is – vallja a Felelős Gasztrohős Alapítvány, amely a napokban ünnepelte ötödik születésnapját. Sajtótájékoztatójukat a Belvárosban, a Prezi munkahelyi éttermében tartották – ízelítőt adva az igazán trendi ételválasztékhoz, fogyasztási és munkahelyi kultúrához.
Sárgarépák, uborkák, karalábék mártogatva, édesburgonyás, sajtos szendvicsek, tökmagos sós sütik – és ez csak egy pár darab, amit megmutattak nekünk, illetve amit meg is kóstolhattunk a Prezi konyháján. Ott ugyanis ezek a falatok teljesen természetesek – és tegyük hozzá, kitűnően passzoltak a születésnapi bulihoz is.
Majd száz vendéglátóhelynek segített már a Felelős Gasztrohős Alapítvány 2012 óta, hogy igazán fenntarthatóan működhessenek. Az éttermek, a kávézók, a bárok a Fenntartható Vendéglátóhely minősítés megszerzésével azt sugallják vendégeiknek, hogy például nemcsak a lehető legközelebb dolgozó termelőtől vásárolják meg a jó minőségű alapanyagot, hanem azt korszerűen készítik el, valamint a maradékból is újabb fogásokat varázsolnak!
A sajtótájékoztatón elmondták: a minősítés kritériumai között szerepel például, hogy főzéskor a cégek hagyják el a ma oly divatos pálmaolajat. Ezzel ugyanis megmenthetnek másfél Gellért-hegynyi területű esőerdőt a kivágástól, ami nem más, mint a világ tüdeje! Ezt a jövő generációja hálálja majd meg.
A Felelős Gasztrohős azt a célt tűzte ki, hogy Magyarországon 5 éven belül ezer vendéglátóhely szerezze meg a fenntartható minősítést.
Ehhez azt kérték, ha bemegyünk egy étterembe, érdeklődjünk például arról, honnan, mikor érkezett az alapanyag az ételekhez, és ha megfelelő a válasz értesítsük róla az alapítványt.
Szurkolok a kezdeményezéshez, bár szerintem ma egy magára valamit is adó étterem ezt ilyen minősítés nélkül is megteszi. Így is vásárol, így is főz, mert e nélkül nincs törzsközönsége! Az már más, és külön dicséretes, hogy egy cég, mint a Prezi ezt egy HR-es eszközként tartja számon. Ott ugyanis ilyesmit is kínálnak a dolgozóknak – tiszteletben tartva a vegások vagy a más nemzetiségű, vallású dolgozók szokásait is! Bravó!
Hozzászólás zárolva.