Facebook hozzászólás
265

Így bulizott a Felelős Gasztrohős

Hasadon keresztül vezet az út a környezetvédelemhez is – vallja a Felelős Gasztrohős Alapítvány, amely a napokban ünnepelte ötödik születésnapját. Sajtótájékoztatójukat a Belvárosban, a Prezi munkahelyi éttermében tartották – ízelítőt adva az igazán trendi ételválasztékhoz, fogyasztási és munkahelyi kultúrához.  

Sárgarépák, uborkák, karalábék mártogatva, édesburgonyás, sajtos szendvicsek, tökmagos sós sütik – és ez csak egy pár darab, amit megmutattak nekünk, illetve amit meg is kóstolhattunk a Prezi konyháján. Ott ugyanis ezek a falatok teljesen természetesek – és tegyük hozzá, kitűnően passzoltak a születésnapi bulihoz is.

Zöldséges mártogató, Kép: László Márta
Zöldséges mártogatós, Kép: László Márta

Majd száz vendéglátóhelynek segített már a Felelős Gasztrohős Alapítvány 2012 óta, hogy igazán fenntarthatóan működhessenek. Az éttermek, a kávézók, a bárok a Fenntartható Vendéglátóhely minősítés megszerzésével azt sugallják vendégeiknek, hogy például nemcsak a lehető legközelebb dolgozó termelőtől vásárolják meg a jó minőségű alapanyagot, hanem azt korszerűen készítik el, valamint a maradékból is újabb fogásokat varázsolnak!

A sajtótájékoztatón elmondták: a minősítés kritériumai között szerepel például, hogy főzéskor a cégek hagyják el a ma oly divatos pálmaolajat. Ezzel ugyanis megmenthetnek másfél Gellért-hegynyi területű esőerdőt a kivágástól, ami nem más, mint a világ tüdeje! Ezt a jövő generációja hálálja majd meg.

Édesburgonyás-sajtos falatkák, Kép: László Márta
Édesburgonyás-sajtos falatkák, Kép: László Márta

A Felelős Gasztrohős azt a célt tűzte ki, hogy Magyarországon 5 éven belül ezer vendéglátóhely szerezze meg a fenntartható minősítést.

A legfinomabb sós-sajtos rágcsálnivalók
Vendégváráshoz, borozgatáshoz és bulikhoz elengedhetetlen a sós, sajtos rágcsálnivaló. Most néhány gyors, olcsó és nagyon egyszerű variációt ajánlunk. Mindent felszívnak…

Ehhez azt kérték, ha bemegyünk egy étterembe, érdeklődjünk például arról, honnan, mikor érkezett az alapanyag az ételekhez, és ha megfelelő a válasz értesítsük róla az alapítványt.

Szurkolok a kezdeményezéshez, bár szerintem ma egy magára valamit is adó étterem ezt ilyen minősítés nélkül is megteszi. Így is vásárol, így is főz, mert e nélkül nincs törzsközönsége! Az már más, és külön dicséretes, hogy egy cég, mint a Prezi ezt egy HR-es eszközként tartja számon. Ott ugyanis ilyesmit is kínálnak a dolgozóknak – tiszteletben tartva a vegások vagy a más nemzetiségű, vallású dolgozók szokásait is! Bravó!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!