>
Facebook hozzászólás

8 jó tipp az építkezőknek

Egy új ház építése mindig nehéz feladat; megtalálni a legmegfelelőbb telket, kivitelezőt, építőanyagot választani, a legköltséghatékonyabb víz-, gáz-, elektronikai rendszereket kialakítani. Építkezés előtt tanácsos jó alaposan megtervezni az építkezéssel kapcsolatos lépéseket. A fontos döntések meghozatalához, és a beruházások tervezéséhez a téli időszak a legmegfelelőbb. Az ismert építőanyag-kereskedés szakemberi az alábbi praktikus tippekkel szeretnék segíteni a saját ház építésére vállalkozókat.

 

 1. Kivitelezőt mindig úgy válasszunk, hogy előtte jól informálódjuk; interneten, barátok, ismerősök tanácsai, beszámolói által. A „legolcsóbb lesz mindig a legdrágább” szól a mondás – és ez a kivitelezőre is igaz, ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a legdrágább a legjobb. Ezért is fontos több helyen is körbenézni, és csak alapos kutatómunka után megbízni a kiválasztott szakembert. Sajnos a jelenleg is tartó munkaerőhiány miatt sok idő eltelhet, mire a kiszemelt szakembernek kapacitása szabadul fel, hogy el tudjon kezdeni foglalkozni a mi álomházunkkal.  Érdemes rá várni a fentebb említett okok miatt, mivel előfordulhat, hogy kifogunk egy szakképzetlen kivitelezőt, utána pedig hatalmas összegeket fizethetünk, hogy rendbe hozassuk, kijavíttassuk az általuk vétett hibákat.

  Új ház építése, Kép: publicdomainpictures
  Kép: publicdomainpictures
 1. Fontos azt is előre eldönteni, hogy milyen építőanyagot használjunk, melyek a legoptimálisabbak és kellő időben meg is kell rendelni őket, ugyanis a megnövekedett nyersanyag iránti kereslet, és a munkaerőhiány következtében a rendelés teljesítésének határideje kitolódik, ezzel jóval lelassítva építkezésünk időtartamát. Nem érdemes takarékoskodni az építőanyagokon a minőség rovására, különösen azoknál, amelyek a ház alapját képezik, és évtizedekig garantálniuk kell a megbízhatóságot. A kiváló minőségű építőanyagok számos későbbi problémától és költségtől megvédenek.
 1. Új ház építésénél vagy meglévő épület átépítésénél, felújításánál érdemes teljes körű kőzetgyapot hőszigetelést alkalmazni. A ház optimális szigetelését is még a tervezői szakaszban kell eldöntenünk, hogy időre megérkezzen a megrendelt termék. Elsősorban a ház belső légkörének tökéletes kialakításában játszik nagy szerepet a hőszigetelés, mivel télen nem „szökik ki” a meleg a házból, nyáron pedig a légkondicionált helységünk nem melegszik fel, ami nagyban hozzájárul a házunk fenntartási költségeinek csökkentéséhez is. Nem utolsósorban a kőzetgyapot időálló, hangszigetelő, környezetbarát és tűzbiztos hőszigetelő, ami egy esteleges tűz kialakulásánál nem fejleszt mérgező gázokat, égve nem csepeg. A kőzetgyapot szigetelőanyagok 1000 °C feletti olvadáspontja nyújtja a legmagasabb tűzvédelmi besorolásba tartozó termékek tűzállóságát.
 1. Érdemes olyan tetőszerkezetet választani, amelynek egyszerűbb a kivitelezése, így a költsége is alacsonyabb lesz. A tetőszigetelést pedig egyszerűbb lesz alkalmazni a ház tetőszerkezetében, ami szintén segít télen-nyáron az optimális belső klíma kialakításában és megtartásában. Egy rossz tetőszigetelésből adódó hőveszteség az épület összes hőveszteségének 25%-át teszi ki!
 1. Már a kezdetekkor érdemes meghatározni azt is, hogy milyen fűtőberendezéseket szeretnénk használni a házban, kazán esetén mivel (pl. gázzal, szénnel vagy fával), milyen erővel fűtsünk. A legmodernebb fűtési eljárásnak számító padló és falfűtés illetve mennyezetfűtés esetében, nem kell radiátort alkalmaznunk a ház helységeiben, így nem foglal helyet és esztétikailag is szebb a látvány egy újonnan készülő házban. Nem utolsósorban ez a megoldás pedig sokkal gazdaságosabb, mint egy hagyományos radiátoros fűtés, nyáron pedig hűteni tudjuk házunkat ugyanezen rendszeren keresztül. A klasszikus stílust kedvelők előszeretettel alkalmazzák a kandallókat, amik párhuzamosan alkalmazhatók a padló- és falfűtéssel is.

  Talicska az építkezésen, Kép: pixabay
  Kép: pixabay
 1. A jó szigetelés érdekében érdemes olyan nyílászárókat beépíteni, melyeken nem szökik be a hideg, időálló, biztonságtechnikai szempontból is megfelelő, és még esztétikailag is megfelel az ízlésünknek. Ezek készülhetnek műanyagból vagy fából, üvegezési opciókból is választhatunk több rétegűt is, aminek hőveszteségi értéke fordított arányosan csökken a rétegek számával. Az ablakok méretét is érdemes átgondolni, mert bár a hatalmas ablakok világosabbak, de magasabb fűtési költségekkel járnak.
 1. Érdemes arra is figyelni, hogy ne tervezzünk több szobát, mint amennyire tényleg szükségünk van. Túl nagy, széles folyosót sem érdemes tervezni, mert először is nem praktikus, másodsorban feleslegesen fűtünk olyan területeket, amelyeket nem használunk.
 1. A belső elemek kialakítása a legutolsó lépesek közé tartoznak, amivel már könnyebb dolgunk van – pl.: belső burkolatok, a fürdőszobai, konyhai csaptelep, a WC, a textíliák vagy a festékek kiválasztása. Ezek olyan árucikkek, amelyek esetében egyénileg is ki tudjuk választani a számunka ár-érték arányban legmegfelelőbb termékeket.

Egy ház építése olyan vállalkozás, amely sok időt, energiát és pénzt vesz igénybe, de a miénk, és a ház elkészülésével tényleg egy olyan helyen élhetünk, amit a mi ízlésüknek és igényeinknek alakítottak ki. Készüljünk fel a házépítésre a költségek becslésével, és olyan terv kiválasztásával, ami megfelel mind a mi igényeinknek, mind pedig a pénztárcánknak.

(Forrás: rockwool)

ÉPÍTKEZÉS, FELÚJÍTÁS:

Márpedig Mohamed elmegy a hegyhez!

Lehet, hogy elődeink nem is tudták, de a közismert mondás valójában nem más, mintegy rendkívül fontos és értékes üzleti modell, egy teljesen átgondolt szolgáltatás! Akkor is, ha építkezünk, akkor is, ha már meglévő lakásunkat szeretnénk felújítani, három szempontot mindenképp figyelembe kell vennünk, ez pedig a kényelem, az energiatakarékosság és a biztonság. Na, ehhez kell a „titokzatos” Mohamed! 

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Felnyomja az árakat a fővárosi dugódíj

Több évtizedes múltra tekinthet vissza a fővárosi forgalomcsillapítás és az ingázók tömegközlekedésre terelésének…

Nyissunk ablakot a városi legendákra

Amikor lakásfelújításon vagy épp építkezésen gondolkozunk, az ablakok sokszor nagyon kis hangsúlyt kapnak a…
1 / 350

CSALÁD

Sümi, a kisfiú, aki múzsa lett

Kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond… De valóban így van? Nem igazán. Minden bölcsis és ovis életében gyorsan eljönnek azok a pillanatok, amikor muszáj saját magának…
1 / 140

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!