>
Facebook hozzászólás

TERMÉSZETES KELLÉKEK

Dobd fel a karácsonyt egy fakoronggal!

Mutatunk néhány stílusos tippet, amivel feldíszítheted a lakást már az ünnepek előtt. A cél, hogy használj természetes anyagokat az adventi hangulat megteremtéséhez – mondja Beh Mariann, az egyik legismertebb kerti és mezőgazdasági kisgépeket gyártó és forgalmazó cég kertápolási szakértője.

Fűrészeljünk!

Az otthoni karácsonyi díszek alapjául használjunk gondosan előkészített fakorongokat. A karvastagságú ágakból készülhet karácsonyfadísz, ajtókopogtató vagy gyertyatartó, a nagyobb rönkökből fali dísz, asztali dísz vagy éppen adventi koszorúalap. A megvágott fakorongokat a díszítés előtt csiszolópapír vagy csiszológép segítségével csiszoljuk alaposan át, majd portalanítsuk egy ecsettel, mert fontos, hogy a dekorálás előtt tiszta és pormentes legyen a felület.

Adventi koszorú fakorongból, Kép: stihl
Kép: stihl

Egyedi karácsonyfadíszek fakorongokból

  1. A karácsonyfadísznek szánt, kisebb fakorongokat többféle technikával dekorálhatjuk, de az első lépés, hogy kb. 0,5-1 cm-re a szélüktől fúrjunk egy 2-5 mm átmérőjű lyukat. A lyuk mérete attól függ, mivel szeretnénk majd felakasztani a díszeket. Választhatunk natúr kötöző zsinórt, szatén-, textil-, papír vagy juta szalagot. A legegyszerűbb díszítési művelet, ha arany, ezüst, réz, fehér és fekete, fa felületen is használható tollakkal rajzolunk a korongokra. A vágott hegyű tollakkal pedig csodaszép kalligrafikus motívumokkal, szövegekkel is díszíthetjük a korongokat.

Egyedi karácsonyfadísz fakorongból, Kép: stihl
Kép: stihl

  1. Igazán különleges díszeket készíthetünk szalvéta, vagy más néven decoupage technikával. Válasszunk olyan ünnepi szalvétákat, melyekből kisebb motívumok is könnyen kivághatók, szerezzük be a decoupage-ragasztót és egy vékonyabb ecsetet. A decoupage módszer első lépése, hogy a kiválasztott szalvétából kivágjuk azt a motívumot, amit majd szeretnénk a fakorongra ragasztani. Szétválasztjuk a szalvéta rétegeit, és csak azt a réteget használjuk, amin a minta van. Ezután egy vékonyabb hegyű ecsettel bekenjük a fakorongot a ragasztóval. Fontos, hogy a ragasztót vékony rétegben vigyük fel. A következő lépés, hogy a motívumot a ragasztóra simítjuk. Amikor megszáradt a motívum, átkenjük azt is a ragasztóval. Ha azt szeretnénk, hogy a felület fényes legyen, kenjük át decoupage-lakkal a száradás után.

Asztali dísz fakorongból, Kép: stihl
Kép: stihl

  1. A fakorongokat díszíthetjük örökzöldekkel, termésekkel, masnikkal, fűszerekkel is. A hozzávalókat először rendezzük el a korongon, majd ragasztópisztoly segítségével rögzítsük egyesével a fakorongon az összes elemet. Tehetünk a fadíszre például olyan illatos fűszereket, mint a fahéjrúd, a csillagánizs, a szegfűszeg, vagy a kardamom. Gazdagíthatjuk olyan örökzöldek hajtásaival, mint a tiszafa, a borostyán, a buxus vagy a fagyal. Tehetünk a korongra narancs- vagy citromkarikákat, színes bogyókat, kisebb tobozokat.

Az egyedi fadíszekkel természetesen nemcsak a karácsonyfát dekorálhatjuk: akaszthatjuk őket a fiókgombokra vagy ajtókilincsekre, de akár tehetjük a szépen becsomagolt ajándékok tetejére is. Ragasztópisztoly segítségével könnyen a csomagolásra rögzíthetjük a feldíszített korongot, és már kész is a különleges ajándék.

Díszítő elemek a karácsonyi ünnepekhez, Kép: stihl
Kép: stihl

Asztali díszek, adventi koszorú fakorong alapból

A nagyobb méretű (15-25 cm átmérőjű) fakorongokból hasonló módon készíthetünk asztali díszt vagy adventi koszorút, mintha hagyományosan, egy koszorú adná az alapot. A díszítésben csak a saját kreativitásunk szabhat határt, mind stílusában, mind a felhasznált alapanyagokban, díszítő elemekben. A fakorongon mindenképpen készítsük el első lépésben a kompozíciót, és csak ezután rögzítsük az egyes díszeket ragasztópisztoly segítségével. Az olyan természetes anyagok, mint az illatos örökzöldek, a különleges formájú termések, és szárított gyümölcsök, a színes bogyók, az egyszínű gyertyák és a naturális szalagok, masnik segítségével igazán egyedi lakásdísz készíthető.

Ne a pénztárcád, a kreativitásod legyen menő!

Polcdísz karácsonyra, Kép: praktiker
Kép: praktiker

Egy egész évnyi hajtás kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, semmire sincs szükségünk, csupán tartalmas együttlétre barátainkkal és családtagjainkkal. Ne csak három nap szóljon a szeretetről, szenteljük az egész decembert a közös alkotásra és készülődésre!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

CSALÁD

Sümi, a kisfiú, aki múzsa lett

Kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond… De valóban így van? Nem igazán. Minden bölcsis és ovis életében gyorsan eljönnek azok a pillanatok, amikor muszáj saját magának…
1 / 140

HÍREK

1 / 1 164

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!