Facebook hozzászólás

Csodás őszi fortélyok

Ecet, víz, só és citrom – ezek nem egy recept hozzávalói, hanem egyszerű és természetes tisztítószerek. Megérkezett az ősz, ne várjunk az utolsó pillanatig a rendrakással. A lekvároknak, a friss savanyúságoknak, a nyers zöldségeknek és még sok mindennek meg kell találni a megfelelő helyet. Mindenekelőtt nézzünk körül!

Lekvárok a polcokon, Kép: publicdomainpictures
Kép: publicdomainpictures

A legelső feladatunk, hogy a polcokat tisztítsuk le. A rajtuk sorakozó zacskókat, üvegeket vizsgáljuk át, mossuk el, jól szárítsuk ki. Át kell válogatni a babot, a krumplit, a hagymát, nincsen-e bennük zsizsik. Az alkalom jó egy kis konyhai leltárra is, nézzük meg, miből, mennyi van, mit kell vásárolni, töltsük fel a hiányzó készletet.

Tipp!
Éhesen sose vásároljunk, mert feleslegesen sokat költünk! Előre írjuk le, mire van szükségünk?!

Fortélyom: átvizsgálás után tegyünk a zacskókba, üvegekbe, más tároló edényekbe néhány szem babér-levelet. Tegyük ezt a rendszeresen használt fűszerekbe és a lisztbe és piros-paprikába is. A babér-levél aromáját nem veszi át a fűszer, viszont távol tartja a zsizsiket és a molyokat.

Akinek nincsen spájza, tároló szekrénye, a szemes ételeket, mint a babot, a lencsét, a mákot, tegye papír-zacskóba és a hűtőszekrény zöldség-rekeszében vagy a mélyhűtőben tárolja felhasználásig. Ekkor viszont nem szükséges a babérlevél használata, mert a hűtő hőmérséklete védi a szemeseket.
Ne feledkezzünk meg a hűtőszekrényről sem. A mélyhűtőben lévő élelmiszereket olvasszuk fel, és használjuk el. Fél évnél tovább ne tartsunk semmilyen ételt a mélyhűtőben! Folyamatosan használjuk fel a benne lévő ételeket, csak ez után töltsük fel újra.

A hűtőszekrényt ecetes, majd száraz ruhával dörzsöljük át.

Javaslat: nekem legjobb törlőrongy a pamut pelenka. Olcsó, és nem hagy szöszt. Portörlésre, üveg- és tükör-tisztításra kiváló!

Ruhák a szekrényben, Kép: publicdomainpictures
Kép: publicdomainpictures

Ne feledkezzünk meg a ruhás-és cipő-szekrényekről sem. A nyári ruhákat, cipőket, csak tisztán tegyük el a jövő szezonra. A ruhákat takarjuk le, akár egy, már nem használt lepedővel, a cipőket dörzsöljük át méhviasszal, és tömjük ki. Ugyanis, ha nem hordjuk a cipőt, akkor is használódik, zsugorodik.

Tipp!
A szekrénybe tett ruhák közé – amelyiknek van, annak a zsebébe is- tegyünk néhány szem szegfűszeget és néhány szál levendulát, ezektől távol maradnak a molyok!

Az őszi-, téli holmikat is nézzük át, nem költözött-e beléjük a moly. A bőrcipőket kívül étolajjal vagy méhviasszal, belül ecetes ronggyal dörzsöljük át, majd hagyjuk levegőn. S, ha a télen az utak sóitól akarjuk megtisztítani a lábbelinket, dörzsöljük át nyers krumplival.

A holmikat válogassuk át, és amelyikre nincsen szükségünk, ajándékozzunk annak, aki viselheti, örömet szerzünk vele!

Emlékezzünk nagymamáink módszereire, ők ezekkel tisztítottak: ecet, víz, só, citrom, szódabikarbóna, alkalmazzuk okosan, ésszerűen!

(Forrás: Dr. Szigethy Emma életmód-életvitel tanácsadó)

Készítsd fel vagy bérelj! Őszi tippek autósoknak
Itt az ideje, hogy felkészítsük autónkat az őszre, hogy a megváltozott útviszonyok között is biztonságosan és zökkenőmentesen tudjunk autózni. Van 7 hasznos tippünk karbantartásra, kényeztetésre, szükségszerű ápolásra, esetleg cserére.

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Ez nem lehet válóok

Mielőtt külön szobába költöznénk párunkkal a hangos horkolás miatt, érdemes utána járnunk, hogyan kezelhető a…

Megszenvedjük a reggeli ködöket!

Egész héten frontmentes marad az idő, azonban ilyenkor ősszel már egyre gyakoribbak, és egyre makacsabbak is a…
1 / 1 500

Receptek

HÍREK

1 / 1 152

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!