Facebook hozzászólás

Durvulnak a vidéki lakásárak is

Budapesten és a legnagyobb vidéki városokban cserélt gazdát az ingatlanok majd 40 százaléka tavaly.  A nagyobbakban mérsékelten, a kisebbekben jelentősen emelkedett az adás-vételek száma. Akkor 153 770 ingatlan cserélt tulajdonost, idén a szakemberek ennél több üzletre számítanak, 160-180 ezer körüli tranzakciót várnak egy friss felmérés szerint. 

Fonyód, Kép: wikimedia
Fonyód, Kép: wikimedia

A TOP 10 forgalmat bonyolító városok ingatlanárai némileg visszaestek. A legjelentősebb változás Budapesten történt. 2014-ben és 2015-ben a fővárosi ingatlanok tulajdonosi cseréje az országos átlag 30% feletti részesedését jelentette, vagyi 2015-ben 40 ezernél is több lakást cserélt gazdát. Ez tavaly azonban már csak alig több mint 36 ezer adás-vételt jelentett.

– A vidéki nagyvárosokat vizsgálva az utolsó időszakban Győrben, Debrecenben és Miskolcon volt jelentős ingatlanpiaci bővülés, javarészt a sok újépítésű projektnek köszönhetően. A legnagyobb városok mellett azonban arányaiban és tranzakciószám tekintetében is a kisebb vidéki városok növekedtek a legjelentősebben – mondta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. – Számos olyan kis és közepes vidéki város található, amely az elmúlt évben 10% feletti növekedést ért el az adás-vételek terén, ilyen volt például Tiszafüred, Fonyód, Dunaföldvár, Ajka, Szekszárd vagy Jászberény – tette hozzá a szakember a KSH adataira is hivatkozva.

A gazdasági visszaeses idején Budapesten és a nagyobb városokban zajlott a hazai ingatlanpiaci tranzakciók jelentős része. A piaci élénkülését, és az áremelkedést először szintén a nagyvárosokban lehetett érezni, ami most is tolja felfelé az árakat a kisvársokban is.

Aranyárú: luxus lett a Balaton
Egekbe szöktek az ingatlanárak a magyar tengernél, luxuscikké vált a balatoni nyaraló. A vásárlók ugyanakkor tudatosabbak, és nem vásárolnak hirtelen felindulásból vízparti ingatlant, holott korábban ez volt a jellemző.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Reggel az ízületek, délután a migrén okoz gondot

Úgy tűnik, átmenetileg megnyugszik az időjárás, de az időjárás-érzékenyek szervezete ebben az időszakban sem…

Fuccs a hétvégi kerti partinak! Ez szinte biztos!

Magassági hidegcsepp okoz hidegfrontot jellemző tüneteket! Ne várjunk a kánikulára, nem tér vissza a hétvégére sem,…
1 / 1 487

Receptek

HÍREK

1 / 1 136

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!