>
Facebook hozzászólás

PROMÓCIÓ

Erre figyeljünk oda, ha 2020-ban építkezünk

Részben az átfogó családtámogatási programnak, részben a lakásáfának köszönhetően jelentős fellendülés tapasztalható mostanság a magyar építőipari szegmensben. Bár az előrejelzések messze nem ilyen optimisták, ugyanakkor abban a szakértők is egyetértenek, hogy még legalább egy évig kitart a lendület, tehát 2020-ban is mindenki építkezni akar majd, ami a legtöbb ember életében az egyik legnagyobb befektetésnek tekinthető.

Építkezés-a-XX.-kerületben, Kép: László-Márta
Kép: PParchív

Éppen ezért nagyon lényeges alaposan megtervezni egy efféle beruházást, hiszen mindenkinek fontos, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a pénzéből, a végeredmény pedig ne csak komfortos és értékálló legyen, hanem a fenntarthatóság tekintetében egyaránt megfeleljen az alapvető követelményeknek. Ha a fenti kritériumokat összevetjük az aktuális építőipari trendekkel, akkor összeállítható egy olyan lista, melynek minden elemét érdemes lehet megfontolni, ha építkezés előtt állunk. Lássuk ennek a listának a legfontosabb pontjait:

 

Gondolkozzunk el a passzívházon

 

Az utóbbi évek egyik legjelentősebb építőipari trendje minden kétséget kizáróan a hőszigetelés volt. Ennek megfelelően ma már minden újonnan épülő ingatlant ellátnak valamilyen extra burkolattal, de a felújításra szoruló épületek esetében is egyre gyakrabban választják az utólagos homlokzati hőszigetelést. Beszéljünk akár hungarocell-, akár kőzetgyapot alapú megoldásokról, általánosságban kijelenthető, hogy ezek a rendszerek sajnos csak papíron működőképesek.

 

A legtöbb lakóházat ugyanis csak a külső oldalfalak tekintetében szigetelik, de a födémek, a tetők vagy az aljzatok esetében ezek a kiegészítő munkálatok nagyon gyakran elmaradnak. Ezt a gyakorlatban úgy képzelhetjük el, mintha egy üveghengert próbálnánk meg pohárként használni. Az asztalra téve pohárnak tűnik, de amint vizet töltünk bele, az rögvest elszivárog belőle. Egy házat tehát minden oldalról vastag szigeteléssel kell ellátni az optimális hatás érdekében, ha viszont már ekkora extra költséget vállalunk, sokkal érdemesebb passzívház kivitelezésén gondolkoznunk.

Új ház építése, Kép: publicdomainpictures
Kép: publicdomainpictures

Hogy mi az a passzívház? Egy olyan extra hőszigeteléssel ellátott ingatlan, mely a hőcserélős szellőzőrendszernek köszönhetően télen és nyáron egyaránt úgy képes folyamatosan friss és komfortos hőmérsékletű levegőt biztosítani a lakók számára, hogy azt csak szélsőséges időjárás esetén kell valamilyen elektromos hűtő- vagy fűtőrendszerrel megtámogatni. Ellenkező esetben maga a lakás gyakorlatilag jelentéktelen rezsiköltség mellett tudja biztosítani a lakók számára a kényelmet, mely nemcsak a pénztárcánknak, hanem természetesen a környezetünknek is jót tesz.

 

Bár a passzívház hatékonyságát rengeteg tényező meghatározza, és megannyi kiegészítő befolyásolja – így az ingatlan fekvése, az árnyékolástechnika dinamikus működtetése vagy éppen a lakók száma és tevékenységi köre –, azonban a legfontosabb pontja a fentiekben említett szellőzőrendszer lesz. A szisztéma lényege, hogy a lakásból kiáramló elhasznált levegő közvetetten találkozik a befelé igyekvő, oxigénben gazdag, pollenektől és szennyezőanyagoktól megtisztított friss légárammal, mely ennek következtében képes lesz átvenni már a beáramlás előtt a belső helyiségek hőmérsékletet. Ennek jóvoltából normál körülmények között nincs szükség a passzívház fűtésére vagy hűtésére, sőt manuális szellőztetésére sem. Hosszabb távon ez az egyik leggyorsabban megtérülő, és leginkább értékálló befektetés minden más ingatlantípushoz mérten!

 

Válasszunk generálkivitelezőt

 

„Sokan elképzelni sem tudják, hogy egy építkezés milyen nagy stresszel jár, és mekkora energiákat vesz ki az emberből. Erre nem lehet felkészülni olyan formában, mint például a gyerekvállalásra, itt a rengeteg álmatlan éjszaka mellé meg kell ismerkednünk sok-sok alapfogalommal és definícióval, el kell sajátítanunk a vállalkozók nyelvét, ismernünk kell a költségvetési tervek készítésének fortélyait, mindemellett pedig meg kell tanulni a türelem erényét. Nem túlzás azt állítani tehát, hogy az építkezés egy egész embert kíván, hiszen olyan sok teendővel jár együtt, mint egy teljes állás, ami munka és család mellett szinte lehetetlen vállalkozás.” – jegyzi meg Kiss Norbert a home invest alapító tulajdonosa.

 

Ma már azonban ezt az óriási terhet könnyedén levehetjük a vállunkról, és átadhatjuk egy generálkivitelezőnek. Hogy ki az a generálkivitelező és mit csinál? Képzeljünk egy kiterjedt kapcsolatrendszerrel, óriási tapasztalattal, mindemellett pedig kötélidegekkel rendelkező személyt, aki átvállalja, hogy a végösszeg bizonyos százalékáért cserébe felépíti álmaink otthonát. Nekünk tehát mindössze annyi dolgunk lesz, hogy pontosan elmondjuk, és lerajzoljuk leendő otthonunk sajátosságait, majd a papírok aláírása után legfeljebb az íróasztalokon, majd a telkünkön alakuló ingatlan alakulását folyamatosan figyelemmel kísérjük az átadásig.

 

Aki építkezett már életében, az pontosan jól tudja, hogy ez mekkora segítség, hiszen egy lakás kialakítása elképesztően sok lépcsőfokból áll, nem mellesleg már a tervezés során olyan falakba ütközhetünk, melyek hónapokig eltolhatják a tényleges építkezést, esetleg olyan jelentős összegeket dobhatunk ki miattuk az ablakon, melyek a végelszámoláskor akár százezres nagyságrendeket is felölelhetnek. Ebből a szempontból mondhatni elhanyagolható az összeg, amit egy generálkivitelező ezért a stresszes munkáért kér tőlünk, hiszen gyakorlatilag már a szerződés aláírásakor nekiláthatunk a költözés megszervezésének, miközben a végeredmény akár egy kulcsra kész lakóház is lehet úgy, hogy az minden minőségi követelménynek és személyes igénynek megfelel.

 

Hogy közben még a végösszeg is fix marad, az csak hab a tortán, hiszen az építkezés könnyedén egy feneketlen fekete lyukká válhat, pláne abban az esetben, ha rossz vállalkozókat választottunk, esetleg már a tervezőasztalon sikerült elrontani valamit. Ezek a bosszúságok azonban generálkivitelező esetén már nem a mi problémáink lesznek, az építkezés tehát A-tól Z-ig teljesen stresszmentesen mehet végbe.

Építkezés-Kép: pixabay
Kép: pixabay

Idejében gondoljunk a CSOK-ra

 

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény, vagy ismertebb nevén CSOK az egyik felelőse annak, hogy az építőipar fellendült a közelmúltban. Ha meglévő vagy leendő családosként szeretnénk igényelni ezt a vissza nem térítendő támogatást, érdemes már idén számolni vele, pláne akkor, ha a falusi CSOK-ra pályázunk, mely ebben a formájában úgy tűnik, csak korlátozott ideig marad elérhető a családok számára. Az így igényelhető pénzösszegnek ugyanis elég tágas a felhasználási ideje, ugyanakkor az igénylés folyamata gyakran hónapokig eltarthat a különféle dokumentumok beszerzésétől kezdve a kiutalásig.

 

Ha tehát jövőre szeretnénk építkezni, már idén érdemes utánajárni a lehetőségeknek, hiszen a papírok leadásakor általában olyan igazolásokra lesz szükségünk, melyek nem régebbiek 30-60 napnál. Miután pedig leadtuk a kérvényünket, a bírálat is sok időt igénybe vehet, mint ahogyan az összeg átutalása sem megy egyik napról a másikra. Mivel 2020-ban mindenki a falusi CSOK-ért hajt majd, ezért érdemes kedvezőbb és engedékenyebb feltételei miatt elsődlegesen ennek a sajátosságaival megismerkedni, hiszen nemcsak új lakás vásárlásakor vagy építésekor, hanem használt lakás felújításakor is igénybe tudjuk venni már egy meglévő vagy vállalt gyermek esetén.

 

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy olyan vissza nem térítendő állami támogatás, melynek összege a jelenlegi feltételek alapján 600 ezer forinttól akár 10 millió forintig terjedhet. Az ilyen formában igényelt összeghez minden esetben szerződésben foglalt feltételek tartoznak – gyerekvállalás, bizonyos munkálatok elvégzése és így tovább –, melyek teljesítésével a kiutalt összeget nem kell visszafizetnünk az államnak. A meghatározott pénzmennyiség mindig a ház alapterületétől, a gyermekek számától, valamint attól függ, hogy milyen céllal igényeljük a támogatást. Az összegek ennek megfelelően a következőképpen alakulnak:

 

  • Egy gyermek esetén felújításra (40 m3 felett) és új lakás építésére vagy vásárlására (70 m3 felett) 600 ezer forint.
  • Két gyermek esetén felújításra (50 m3 felett) 1 430 000 forint, új lakás építésére vagy vásárlására (80 nm3 felett) 2 600 000 forint.
  • Három gyermek esetén felújításra (60 m3 felett) 2 200 000 forint, új lakás építésére vagy vásárlására (90 m3 felett) 10 000 000 forint.
  • Négy vagy több gyermek esetén felújításra (70 m3 felett) 2 750 000 forint, új lakás építésére (90 m3 felett) 10 000 000 forint.

 

Amennyiben a falusi CSOK előtt már felvételre került hasonló támogatás valamelyik gyermekre, akkor az újra igényelt kedvezmény összege a korábbival csökkentve vehető igénybe. Ha az igénylő számára kedvezőbb feltételek kalkulálhatók, figyelmen kívül hagyhatók azok a gyerekek, akik után korábban már felvételre került lakáscélú állami támogatás. Lényeges kritérium továbbá, hogy a kedvezmény végösszegének megállapításakor nem kell számításba venni a 2011. december 31-ét követően igényelt, de időközben visszafizetett állami támogatások és kölcsönök összegét.

 

Éljünk az okos megoldásokkal

 

Miután teljesen behálózták a mindennapjainkat a különféle intelligens lehetőségek, nem meglepő, hogy aki korszerű ingatlant akar építeni, az akkor jár a legjobban, ha okosházban gondolkozik. Ezek az épületek azért fontosak a jövő tekintetében, mert azon túl, hogy rendkívül kényelmesek – lévén rengeteg hétköznapi teendő automatizálásra kerül bennük –, a környezettudatosság tekintetében is kiváló eredményeket tudnak felmutatni.

 

Egy okosház lelkét minden esetben egy jól felépített belső hálózat adja, melyet elemenként és egyben is lehetőségünk nyílik utólag programozni, bővíteni és manuálisan közbeavatkozni, ha muszáj. A különféle biztonsági rendszerek (zárak, érzékelők, riasztók vagy kamerák) mellett egyre gyakoribb, hogy a háztartásokban intelligens tulajdonságokkal vértezik fel a világítást, a fűtést, a háztartási gépeket, valamint az árnyékolástechnikát. Ezek külön-külön elemként is képesek önműködő formában érvényesülni – például a redőny leenged, ha kisüt a nap; a kamera riaszt, ha ismeretlen érkezőt lát; a villany pedig lekapcsol, ha nem tartózkodik senki az adott helyiségben –, de igazi hatékonyságukat együttműködve tudják megcsillogtatni.

 

Egy konkrét példával élve: a redőny nyáron leereszt, ha kisütött a Nap, aminek hatására a villany rögtön felkapcsol – ha van mozgás a helyiségben –, a klíma pedig elindul, hogy megtartsa a beállított belső hőfokot. Mindez csak egy konkrét automatizálási lehetőség a számos megoldás között, miközben egyre népszerűbbek az okosotthonokban a különféle digitális asszisztensek (Amazon Alexa, Apple Siri vagy Google Echo), melyek egy központi platformként biztosítanak lehetőséget például arra, hogy az egyes részegységeket manuálisan, akár hang alapú parancsokkal működtessük és kalibráljuk, ami a futurizmus magasiskolájának tekinthető.

 

Minőségi építőanyagot, megbízható helyről

 

Leendő otthonunk megjelenését, minőségét, tartósságát, sőt komfortját is alapvetően meghatározza, hogy milyen építőanyagokból készült. Mivel manapság már szinte mindent hamisítanak vagy megpróbálnak utánozni a világon, így talán nem meglepő, hogy ebben a szegmensben is megjelentek a gyengébb minőségű termékek, melyek rendszerint alacsonyabb árukkal teszik vonzóvá magukat az építkezők számára. Ezek többsége azonban annyira silány tulajdonságokkal rendelkezik, hogy még egy egyszerű szalonnasütő kialakítására sem alkalmasak, nemhogy egy több évtizedre tervezett, több generációt kiszolgáló lakóház tartós felépítésére.

 

Emiatt rendkívül lényeges szempont manapság az építkezéskor az építőanyag forgalmazójának kiválasztása. Ebből a célból egy megbízható, jó nevű tüzép a legjobb alternatíva, ahonnan garantáltan bármikor és bármekkora mennyiségben tudunk majd – személyre szabott kedvezményekkel, házhozszállítással – megfelelő kvalitású építőanyagot vásárolni, legyen szó akár az alapozáshoz, akár a falazáshoz vagy a tető kialakításához szükséges termékekről. Ha nem tudunk választani, érdemes lehet a fentiekben kifejtett generálkivitelező fogadását még egyszer meggondolni, hiszen ilyen esetben garantált, hogy a minden munkát összefogó fővállalkozó kiterjedt kapcsolatrendszerének köszönhetően a legjobb minőségű alapanyagok érkeznek az építkezésre, amit rendszerint szerződéses keretek között is biztosítanak majd.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

Receptek

OTTHON

Felnyomja az árakat a fővárosi dugódíj

Több évtizedes múltra tekinthet vissza a fővárosi forgalomcsillapítás és az ingázók tömegközlekedésre terelésének…

Nyissunk ablakot a városi legendákra

Amikor lakásfelújításon vagy épp építkezésen gondolkozunk, az ablakok sokszor nagyon kis hangsúlyt kapnak a…
1 / 350

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!