Farsang utáni tisztítókúra
Ember legyen a talpán, aki a farsangi mulatságok idején nem eszi túl magát. Ha akkor nem figyeltünk a könnyebb étkezésre, lássuk mit lehet tenni utólag.
Ha nem tudunk lemondani a farsangkor hagyományos, a szervezetet többnyire megterhelő ételekről-italokról, ezek elkészítéséhez, illetve ezek mellé iktassunk be minél több, szennyeződéstől, vegyi mérgektől mentes bioterméket. S bár testünk szervei folyamatosan méregtelenítik a szervezetet, a kapacitásuk véges. A „nagyevős” – és -ivós – időszakok bizony megterhelik az emésztőrendszert. Utána jólesik egy kis pihentetés, kímélés.
A farsangi ételek és a böjt időszaka között akár nagy is lehet a kontraszt, de kevésbé terheljük meg a szervezetünket, ha sem a farsangi lakomázást, sem a méregtelenítést nem visszük túlzásba.
Fánksütéshez bioétolajat
is lehet használni. Ez a hazai termék – amelynek gyártója 2004-ben elnyerte a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy használati jogát – hideg sajtolású, vagyis előállításakor nem hevítik fel magas, 220 Celsius-fokra, mint a finomított étolajat, így az alapanyag napraforgó vitaminjai és ásványi anyagai átmentődnek a kész olajba.
További előnye, hogy nem tartalmaz semmiféle kémiai anyagot, az előállítás során ugyanis nem vetik alá kémiai ráhatásnak. Az E-, C-, B-, D-vitaminokban, telített és telítetlen zsírsavakban gazdag, koleszterinmentes étolaj alapanyagát, a napraforgót a gyártó legnagyobb részt a saját területén termeszti, terménytárolójában raktározza, és saját üzemében állítja elő, így a vetőmag földbe kerülésétől a késztermék előállításáig biztosított a szakszerű ökokezelés és -ellenőrzés. Az uniós biokövetelményeknek megfelelő, kellemes ízű hazai bioétolaj ízesített változatait saláták készítéséhez is használhatjuk.
Biolekvárral is tölthetjük a fánkot, és persze mellé is ilyet kínálhatunk: miért ne, ez is vegyszermentesen érlelt, gyümölcsből készített, tartósítószerek nélküli bio! A hazai ökogazdák keze alól többféle gyümölcslekvár – sárgabarack, szilva, meggy, áfonya, bodza, homoktövis és ezek keveréke – kerül a bioboltokba, -piacokra. Igaz, a fánkkísérő többnyire sárgabarackíz, de nyugodtan kipróbálhatunk mást is, például vegyes gyümölcslekvárokat: a bodza-szilva különleges ízét például a bodza fanyar, valamint a szilva és a vegyes biovirágméz harmonikus összhangja, míg a homoktövis-szilváét az intenzív, mégis kellemesen savanykás homoktövisbogyó, a szilva és a nádcukor együttes karaktere adja. Ráadásul például a bodzatermés igen gazdag A-, B1-, B2-, B3- és C-vitaminban, káliumban, kalciumban, foszforban, aminosavakban és fehérjékben, valamint a kiválasztást elősegítő és fájdalmat enyhítő cserzőanyagban, a homoktövis termése pedig karotint, B1-, B2- és E-vitamint tartalmaz, és van benne kalcium, magnézium és cink is.
A biobor és a biogyümölcs-üdítők
Hozzászólás zárolva.