Fontos, hogy egészséges edényben főzz!
Az egészséges és környezettudatos életmód világszerte egyre népszerűbb. Egyre többen vásárolunk tudatosan, fogyasztunk bio- és természetes ételeket – de sokan elfelejtik azt, hogy az ételek készítési módja és tárolása is kihat az egészségünkre és a környezetünkre.
Érdekes módon az évszázadokon keresztül alkalmazott edények, főzési technikák sokkal egészségesebbek voltak, mint a modern konyhai eszközök, technológiák – erre egyre többet figyelmeztetnek a kutatók.
Egészséges konyhai eszközök közé tartoznak a kerámia, üveg és öntöttvas edények, míg a következő anyagokból készült edényeket érdemes elkerülni: alumínium, műanyag, rozsdamentes acél, teflon és egyéb nem tapadós (PFOA) bevonatok.
Lássuk, melyek az egészséges edények. Az öntöttvasból készült edények nem ártalmasak az egészségünkre. Régen a legtöbb főzőedény öntött vasból készült, ez most reneszánszát éli. A hagyományos öntött vas edényekből főzés során vas molekulák szabadulnak fel, ami állítólag kimondottan egészséges, mivel a legtöbb ember vashiányban szenved.
Az üvegedények hőállóak, lehet bennük sütni, tárolni, de ezek nem használhatók közvetlenül a tűzhelyen. Manapság léteznek mikróban használható, sőt még fagyálló üvegedények is. A bambusz a keleti konyhák egyik alapanyaga egyre népszerűbb nyugaton is. Bambusz kosár nem csupán kínai ételek készítéshez alkalmazható, de párolhatunk benne zöldségeket, halat, húst stb.
A fa a leghigiénikusabb vágódeszka, továbbá szép dísztálként képez például gyümölcsök, dió, mogyoró számára, de akár saláta tálalásához is felhasználható. PVC fólia és celofán helyett csomagoljuk az ételeket barna papírba.
forrás: www.maszol.ro
Hozzászólás zárolva.