Facebook hozzászólás

Horvátország, te csodás!

Csipkés partok, gyönyörű kék tenger, zöldellő olívafák, perzselő napsütés. Mindez persze a mediterránum valamennyi országára jellemző. De ha a fenti felsorolást kiegészítem néhány szóval, mint Luca étteremhálózata, a gazdag szigetvilág és szolid vendégszeretet, nyugodtan kimondhatjuk: ez bizony Horvátország.

Néhány éve fedeztük csak fel, milyen csodákat is rejt ez a közel ezernyolcszáz kilométer hosszú partszakasz. Azóta leáldozott a balatoni ingatlanok csillaga, s ma már státuszszimbólum egy tengerparti villa. A horvátok mára már több ezer kilométernyi autópályát adtak át, lassan magyarul szólnak hozzánk, mi pedig alig győzzük a forintot kunára váltani.

Valljuk be a tenger látványa, a fehér hajók, a belőlük áradó életérzés fantasztikus kikapcsolódást nyújt rohanó világunkban. Amikor a hullámok játéka kimossa talpunk alól a hófehér homokot, amikor picinyke lagúnákat fedezünk fel távol a világ zajától, amikor a lemenő nap fényében áldozunk nemcsak a szerelem, de a horvát konyha oltárán, valami mámorító érzés kerít hatalmába. Újra kerek lesz az élet, csoda a létezés. Ráadásul nem is kell messzire mennünk, és vagyonokat áldoznunk egy dalmát hétvégéért. Autóval kényelmes tempóban 5-8 óra alatt odaérünk, s aki egyszer próbálta, legközelebb biztosan új helyeket akar maga is felfedezni és bebarangolni ebben a hosszúkás alakú, kedves országban.

A tengerpartot és eszerint az országot is három részre lehet tagolni, melyek mindegyike bővelkedik látnivalókban: a legészakibb részen fekszik Isztria, középen található a Kvarner-öböl és vidéke, délen pedig a dalmát part húzódik. Az isztriai félszigetet különleges növényei, örökzöld fenyvesei és a vakító kék tenger kettőse teszi ellenállhatatlanná. Ugyanakkor nemcsak a fürdeni vágyóknak kiváló pihenőhely, mert beljebb olyan városokat találunk, mint Pula vagy Rovinj.

Igazi mediterrán sétálóutcák, melyek magukon őrzik a horvát történelem ezeréves történelmét, sőt Pulában még a rómaiak által épített amfiteátrumot is meglátogathatjuk. Rovinjban a világ egyik legmodernebb vitorláskikötőjéből akár vízen is folytathatjuk utunkat. Csakis dél felé hajózva, hogy megcsodálhassuk a Kvarner-öböl festői hegyvidékét. A sós tenger és a hegyek egyedi mikroklímája miatt Horvátországnak e középső szakasza nem véletlen lett gyógyüdülőközpont. Strandjai apró kavicsosak, Losinj szigetén pedig biztosan delfincsapatokkal is találkozunk! A szinte kivételes látvány nem ritka Adria e részén, akárcsak az egzotikus mediterrán növények, melyek bódító illatának engedve sem fenyeget az elhízás veszélye. A Kvarner öböl szigetei szépségük és bujaságuk miatt az egykori horvát arisztokrácia kedvenc nyaralóhelyévé nőtte ki magát. Úgy gondolhatnánk, ezt az édent már nem lehet fokozni, de az igazi ínyenceknek és utazni vágyóknak a dalmát vidék is megannyi érdekességet tartogat. Ha szeretjük a napfényt Hvar szigete szívünk legkedvesebb emléke marad, ugyanis a legnapfényesebb szigetnek nevezik a turistairodalomban.

Évi háromszázhúsz nap süt a Nap, éltetve a levendula, rozmaring, olajfa és szőlőligeteket, és nem utolsó sorban az itt lakókat. A történelem talán itt hagyta a legmélyebb nyomokat: Split városa Diocletianus császár alatt virágzott igazán. Pompás templomokat, színházakat, palotákat építtetett, ráadásul itt található a legnagyobb kikötője az országnak. A Dalmát szigetcsoportból kiemelkedik Trogir és Brac: homokos partjaik a legideálisabb kikapcsolódást nyújtják az ideérkezőknek.

Leírni mindazt a csodát, ami a szemünk elé tárul, szavakkal talán nem is lehet. Sokáig nem is tudtuk, vagy nem hittük, hogy hazánkhoz közel is léteznek földi paradicsomok. A horvát emberek szeretete és vendéglátása páratlan, mert ők is, mi is tudjuk, hogy akár így, akár úgy történelmünk összeköt, kultúrájukat közelebbinek érezzük magunkhoz. Ha Horvátországban vagy, kicsit otthon is vagy.

M.V.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Hová szedjük a sátorfánkat?

Budapest környékén számos apró, vagy nem is olyan apró település várja a fővároshoz kötődőket, akik valamilyen…

Készülj az őszre, kedvesem!

Rövidesen tényleg beköszöntenek a komolyabb hidegek, egyes előrejelzések szerint már a héten fagyok is jöhetnek…
1 / 347

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 145

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!