Facebook hozzászólás

Így kíméld szomszédaid idegeit!

Nem késtél le semmiről, ha idén még nem kezdtél hozzá a kertszépítéshez! A szakember szerint legalább 10 fokos talajhőmérséklet kell sikeres a füvesítéshez, palántázáshoz. Természetesen az sem mindegy, milyen eszközökkel vágsz neki a ház körüli munkáknak, főleg, ha pénztárca- és szomszédbarát megoldást keresel!

Előtérben egy hölgy, a háttérben egy férfi kertészkedik, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

Új életre kelt a természet, így sokan azt gondolják, késésben vannak, ha egész nyáron át szép kertet szeretnének az otthonuk környékén. A kertészmérnök szerint azonban nem a naptár, hanem a hőmérséklet az, amely meghatározza a ház körüli munkákat. Bár napközben többnyire 15 fok feletti a hőmérséklet, éjszaka akár 5-6 fok is lehet, így tartósan a talaj sem tud felmelegedni. A szakember szerint 10 fokos talajhőmérséklet kell ahhoz, hogy elültessük azokat a növényeket, amelyek egész nyáron díszítik majd kertünket. Igaz ez a fűmagok elszórására is. Tehát, még semmiről sem maradtunk le!

A Magyar Kertépítők Országos Szövetségének elnöke szerint a haragos zöld fűért, illetve a virágzó növényekért már most is sokat tehetünk: a tápanyagpótlás fontos része a kerti munkálatoknak. Célszerű hosszú hatástartalmú, lassan lebomló szerves és műtrágyákat választanunk javasolja Kosztka Ernő.

„Magyarország időjárási körülményei miatt sajnos nem elég, ha csak nyírjuk és locsoljuk a gyepet, ahogyan például évszázadok óta az angolok teszik. Mivel nyáron sokszor afrikai hőség, télen pedig északi hideg van nálunk, nagyon fontos az évi háromszori tápanyag-utánpótlás. Tavasszal, nyár elején és ősszel szoktam javasolni ezek elvégzését. Fontos azonban, hogy aki igazán szép gyepet szeretne, ne sajnálja a pénzt a jó minőségű fűmagra és az állandó locsolásra” – tette hozzá a MAKEOSZ elnöke.

Sokan számtalan szerszámot és kisgépet felhalmoznak a kertészkedéshez, kertépítéshez, pedig a kevesebb sokszor több, és még praktikusabb is. Ma már vannak olyan akkumulátoros kisgépek – fűrész, permetező, fű- és sövénynyíró, ágvágó olló –, amelyek nemcsak megkönnyítik a kerti munkákat, hanem környezetbarát megoldást jelentenek, üzemeltetési költségük pedig minimális. Sok helyen feszültségforrás, hogy a szomszéd akkor kezdi nyírni a füvet, amikor más pihenne: ezekkel a csendes, vezeték nélküli eszközökkel szomszédja idegeit is megkímélheti!

Csodálatos kert, középen szép gyeppel, Kép: publicdomainpictures
Kép: publicdomainpictures

A szakember szerint célszerű egy metszőolló, magasabb növények esetében egy karos olló, egy fű-, illetve sövénynyíró, a kártevők ellen pedig egy permetező beszerzése, de nagy hasznát veheti egy gyepszellőztetőnek, egy tisztítógépnek és egy ágaprítónak is. Akár 50 ezer forintból összeállíthatjuk azt az alapfelszerelést, amellyel könnyedén és rendszeresen gondozhatjuk a környezetünket. Nagyon fontos azonban, hogy a kertészkedés is rejt veszélyeket.

Van, amin nem érdemes spórolni, egy minőségi eszközzel lehet igazán jó eredményt elérni. Sokat számít az is, hogy egyes gépek használata mekkora költséggel jár. Az akkumulátoros készülékek jelentik a jövőt, hiszen nemcsak olcsó a fenntartásuk és kipufogógáz nélküli, környezetbarát megoldást nyújtanak, hanem könnyű őket irányítani és csendesek is. Sőt, ma már vannak olyan robotfűnyírók, amelyek teljesen átvállalják tőlünk a munkát és okostelefonról, vagy tabletről is elvégezhetjük a beállításokat. A balesetek elkerülése érdekében mindig viseljünk védőfelszerelést. A kerti gépeket célszerű zárt ruházatban és csúszásmentes, zárt lábbeliben használni, egyes esetekben hallásvédő, légzőmaszk és védőkesztyű is szükséges. Minden kerti eszköz használatánál alapfeltétel, hogy kipihent állapotban, bódító hatású gyógyszerek, illetve alkohol mellőzésével használjuk őket – fogalmazott Mosolygó Ákos, a STIHL Kft. termékmenedzsere.

A kertszépítés 5 aranyszabálya
– Ne spórolj az öntözéssel: a szép gyep titka napi minimum 5 mm víz!
– Hetente egyszer nyírd le a füvet! Ez segíti elő a legjobban a növény megfelelő növekedését.
– Minél nagyobb földlabdás palántákat vegyél, hogy ültetéskor ne sérüljön meg a gyökérzet!
– Érdeklődj, melyik növény, milyen környezetben érzi jól magát, és mennyit érdemes belőle ültetni!
– Figyeljen oda saját és környezete biztonságára, mindig viseljen védőfelszerelést!

Mindent tudsz a kapaszkodó növényekről? Olvasd el a szakember tanácsait az otthonunkat megszépítő csodákról!

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Megszenvedjük a reggeli ködöket!

Egész héten frontmentes marad az idő, azonban ilyenkor ősszel már egyre gyakoribbak, és egyre makacsabbak is a…

Remek a bridzs az Alzheimer-kór ellen

Világszerte az egyik legnépszerűbb kártyajáték a bridzs – számtalan klub létezik, ahol a játékosok kellemesen…
1 / 1 500

OTTHON

Keresd a számlákat, ha társasházba költöznél!

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová…

Ne gyulladj be fölöslegesen!

Minden fűtési szezon előtt elengedhetetlen a tüzelő-fűtő berendezések ellenőrzése, karbantartása, ha kell javítása.…
1 / 348

CSALÁD

Felelőtlen szülő lennék? Most kiderül!

Aggódik gyermekei online-biztonsága miatt a szülők 84%-a világszerte, mégis a csemeték egész gyermekkora alatt átlagban mindössze 46 percet fordítanak arra, hogy az online…
1 / 140

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!