Facebook hozzászólás
116

Isteni, hagyományos ételek, nagyszerű hangulat

Szeretné egyszer igazán magyarnak érezni magát? Lenyúlni egészen a gyökerekig, megnézni és átélni, milyen lehetett – és milyen lehet – az élet a híres hortobágyi pusztán? Megnézni a darvak vonulását, a pásztorokat, a híres szürkemarhákat? Tervezzen kirándulást már augusztusra!

Minden év augusztusában rendezik meg a több mint száz éves múltra visszatekintő hídi vásárt. Ami régen még az állatkereskedők seregszemléje volt, az mára színes, több ezer embert vonzó kirakodó- és népművészeti vásárrá lett, ahol mindent kipróbálhatunk, és mindent megkóstolhatunk, ami tipikusan pusztai.

Akárhonnan is érkezünk, a legjobb kiindulópont a híres Kilenclyukú híd, Magyarország leghosszabb közúti kőhídja. Ennek Debrecen felőli oldalán olyan építmény áll, amely három évszázada óta vonzza az éhes, szomjas utazókat: a Hortobágyi Csárda.

A hídi vásár napjai alatt a csárda Hortobágy folyó menti kertjében is megkóstolhatjuk az olyan ízletes pásztorételeket, mint a slambuc vagy a gulyás, de az ökörsütés is finom falatokkal kecsegteti a megéhezett vásározókat.

Ám ha a pusztai ízek legjavát szeretnénk megízlelni, lépjünk be a legendás hírű csárdába, ahol még Petőfi Sándor is megfordult – nyilván nem ok nélkül. Kóstolta már például a kondáslevest, a mangalica sertés húsából, tarhonyából, zöldbabból és tejfölből készülő ínyencséget? Vagy csemegézett már a mangalica-, szürkemarha-, rackahúsból készült szalámikból? Esetleg belakmározott már a bivalytokányból és pásztortarhonyából?

Mivel ma már szinte sehol nem ehetünk ilyen hagyományos finomságokat, a Csárda az a hely, ahol érdemes mindent kipróbálni. Itt teljes mértékben visszacsöppenhetünk a múltba kellemes cigányzene mellett, ugyanis az ételek abban is megfelelnek a régi kor szabályainak, hogy nem tartalmaznak semmiféle vegyszert, tartósítószert.

A konyhában csakis a Hortobágyi Nemzeti Parkban nevelt szürkemarhából, bivalyból, mangalicából, rackajuhból, gyöngytyúkból és halból készült ételek rotyognak a fazekakban, minden alapanyag biominősítésű, így – ha csak egy ebéd vagy vacsora erejéig is – valóban igazi magyar húsokat, zöldségeket, italokat fogyaszthatunk.

A nagy vásári forgatag zaja után jól esik elmerülni a végtelen puszta csendjében, a hídtól távolabb fürkészni a ritka növény- és állatfaj tagjait, majd pedig visszatérve a központba, felhajtani egy igazi, finom pálinkát.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Rehabilitáció és egészségmegőrzés Hévízen

A kor előrehaladtával jelentkező mozgásszervi problémák az életminőség jelentős romlását okozhatják, különösen, ha…

7 dolog, ami télen is kiváló kerti elfoglaltság lehet

Ahogy beköszönt a tél, sokan hajlamosak elfeledkezni a kert nyújtotta lehetőségekről, pedig ilyenkor is rengeteg…
1 / 3 462

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!