Láthatatlan kórokozók – Tuti, hogy tiszta a lakásod?
Semmi sem az, aminek látszik, főleg nem, ha mikroszkóp alá kerül. Hitted volna, hogy még egy tisztának tűnő konyhapulton vagy akár a saját kezünkön is annyi izgő-mozgó apróság nyüzsög, mint ahány ember egy zsúfolt bevásárlóközpontban? Legyünk elővigyázatosabbak!
A kórokozók gyakorlatilag mindenütt megtalálhatók a környezetünkben, de különösen a meleg, nyirkos helyeket szeretik. Elővigyázatosnak kell lennünk olyan helyzetekben, amikor sok emberrel tartózkodunk egy légtérben – például irodában, tömegközlekedési eszközön, repülőgépen vagy akár kórházban –, mert a kórokozók itt bizony könnyedén gazdát cserélnek.
Sokan nem is gondolnák, de az otthonunk is tökéletes táptalaja a baktériumok és vírusok terjedésének – meglepő adat például, hogy az ételmérgezések leggyakrabban az otthonunkban történnek. Saját lakásunkon belül is számos módon juthatnak a szervezetünkbe kórokozók, ám a fertőzéseket mégis leginkább a saját kezünkkel terjeszthetjük. Amikor érintkezésbe kerülünk a kórokozókkal, könnyedén továbbadhatjuk őket környezetünknek, vagy akár egy egyszerű reflexmozdulattal, például szemünk megdörzsölésével is bevihetjük a szervezetünkbe. Éppen ezért a megbetegedések megelőzésének hatékony módja a gyakori és alapos kézmosás, valamint a használati felületek rendszeres tisztítása. Lehetőség szerint használjunk antibakteriális kézmosót és legalább 30 másodpercen keresztül dörzsöljük vele alaposan a kezünket, hogy kifejthesse hatását, majd meleg vízzel öblítsük le. A használati felületeket legalább hetente tisztítsuk meg alaposan tisztítószerrel, a konyhai felületeket akár 2-3 naponta. Ügyeljünk arra, hogy a kéztörlőket, konyharuhákat és a takarításhoz használt szivacsot, rongyokat is rendszeresen cseréljük.
Ha betartjuk és megfelelően alkalmazzuk a higiénés alapszabályokat, könnyedén megelőzhetjük akár a szalmonellát is, amely a közhiedelemmel ellentétben nemcsak a vendéglátó-ipari egységekben vagy a menzán leselkedik ránk, hanem akár otthonunkban is. A szalmonellafertőzésért többnyire a baromfi- és sertéshúsból, vagy nyers tojás felhasználásával készült, nem megfelelően tárolt vagy hőkezelt ételek a felelősek, de a baktérium bármilyen élelmiszerre rákerülhet. Ezt azért fontos tudni, mert a szalmonella és számos más baktérium akár 4 hétig is képes a száraz felületeken életben maradni, így az ezekkel érintkező ételekre vagy éppen a kezünkre is átterjedhet a fertőzés. A fertőzést elősegíti az is, ha a baktérium az ételben elszaporodik, ezért is kell főleg nyáron, a nagy melegben kiemelt figyelmet fordítani az ételek megfelelő hűtésére. A szalmonella jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható.
A higiénés szabályok betartásával és az élelmiszerek megfelelő elkészítésével, hűtésével a betegség csakúgy, mint számos egyéb fertőzés könnyen megelőzhető.
Hozzászólás zárolva.