Facebook hozzászólás

Ne menjen füstbe a biztonság!

Bár kevés szó esik róla, a jó kémény a biztonságos otthon egyik kulcseleme. Az előírásoknak nem megfelelő, elhanyagolt kémények komoly veszélyt jelentenek. Az újHÁZ Centrum szakértői segítenek elkerülni ezeket.

Kémény, Kép újHÁZ Centrum
Kémény, Kép újHÁZ Centrum

Megnövekedett a kéménytüzek száma az elmúlt években a szilárd tüzelésű berendezést használó házakban – állítja a katasztrófavédelem. Az ok legtöbbször a nem megfelelő tüzelőanyag használata és a kémények karbantartásának hiánya. Pedig az előbbi nemcsak, hogy jogszabályba ütközik, de környezetszennyező, egészségkárosító és a kéményekben életveszélyes helyzetet is előidézhet – hívják fel a figyelmet. Szilárd- és olaj tüzelőanyagok használatakor korom- és kátrány rakódik le a kéményekben, a nem megfelelő tüzelőanyag használata pedig a réteg vastagodásával a kémény belső keresztmetszetének szűkülését okozza. Emiatt a tüzelőberendezés nem kap elég levegő-utánpótlást, így szívóhatás alakul ki a kéményben, és az égéstermék visszaáramlik a lakótérbe, füst, – illetve szén-monoxid mérgezést okozva. A kéményben lévő vastag korom és kátrányréteg intenzív fűtés esetén a nagy külső- és belső hőmérséklet különbség hatására belobbanhat, a tűz pedig könnyen átterjedhet az épület más részeire. Ezek a veszélyek meglepően sok helyen fenyegetnek: a Fővárosi Kéményseprőipari Kft. 2015-ös adatai szerint az ország négymillió kéményéből másfél millió azonnali felújításra szorulna. A lecsapódó kondenzvíz okozta szétfagyás, az ellenőrizhetetlen működés, vagy épp a túl sok, vagy túl nagy teljesítményű tüzelőberendezés használata mind komoly veszélyeket hordoz.

Biztonság az első lépéstől

Ahhoz, hogy egy kémény valóban biztonságos legyen, komoly figyelmet kell fordítani rá már a szakszerű tervezéstől kezdve. Ezt gépész-tervező végzi, majd a tervet engedélyezteti az építési hatósággal és a kéményseprőkkel. A minőségi kéményhez elengedhetetlen az is, hogy a kivitelezést minősített szakember végezze.

Kéménytervezés, Kép: újHÁZ Centrum
Fontos a tervezés! Kép: újHÁZ Centrum

Az építés megkezdése előtt a tervezővel, felelős műszaki vezetővel egyeztetni kell a kéménytisztító ajtó és a füstcső csatlakozó helyét, irányát, valamint azt is, hogy ha arra szükség van, akkor milyen módon kell megerősíteni a kémény szabadon álló szakaszát. Emellett az illetékes kéményseprő szolgáltató javaslata alapján kell dönteni a második tisztító ajtó helyéről, ami a padlástérben vagy tetőjárdán helyezkedhet el.

Komplex, egyszerű és biztonságos megoldást jelentenek az előre gyártott kéményrendszerek. Ezek mára szinte elengedhetetlen részei egy modern háznak, hiszen az energiatakarékos fűtés ennek megfelelő, profi kéményt is megkövetel. A korszerű fűtéstípusokkal olyan égéstermékek jelentek meg, melyek ellen az egészségünk megőrzése érdekében jobban kell védekezni, ehhez pedig a professzionális és megfelelően karbantartott kémény is hozzájárul. A modern kéményrendszerek rendkívül biztonságosak, az építési idejük rövid, ráadásul még esztétikailag sem hagynak kívánni valót maguk után – hangsúlyozzák az újHÁZ Centrum szakértői.

Hogyan válasszunk? 

A kémény kiválasztásánál elsődlegesen figyelembe kell venni, hogy mennyi és milyen berendezést szeretnének belekötni. Az sem mindegy, hogy egy kémény milyen anyagból készül, bár minden, a piacon elérhető típusnak megvannak a maga előnyei.

GARÁZSTREND
Egyre fontosabb, hogy takarékoskodjunk az energiaköltségekkel. Már az rengeteget segít, ha épületünket szakszerűen szigeteljük. A falakról, a homlokzatról, a tetőről már sokat írtunk, de mi a helyzet a talpunk alatt?

Alapvető, hogy csak minősített terméket szabad beépíteni! Ezen belül a teljesítménynyilatkozat tartalmát, és a gyártói garanciák közötti különbséget érdemes megnézni, de a széles választékban való eligazodáshoz érdemes szakértő segítségét kérni. A működtetés során az alapvető biztonságunk érdekében fontos, hogy a bekötött berendezéseket kizárólag az előírt függőanyagokkal működtessük, és ne feledkezzünk el a kémény érvényes előírások szerinti gyakoriságú szakszerű tisztíttatásról sem!

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Ne a szíved bánja!

Mi, betegek egyelőre vajmi keveset teszünk azért, hogy csökkenjen az infarktus-halálozás Magyarországon. A javuló…

Na ez a péntek 13.: görcsöket hoz egy gyenge hidegfront!

Pénteken még folytatódik a kellemes, késő nyári idő, majd egy gyenge hidegfront érkezik görcsös panaszokkal és…
1 / 1 495

CSALÁD

Nem minden családban jött ki a matek

Jellemzően ötvenezer forint feletti összeget fordítanak a magyar családok taneszközökre szeptemberben, majd évente további átlag húszezer forintot sportfoglalkozásokra és…
1 / 139

HÍREK

1 / 1 145

Otthon

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!