Facebook hozzászólás
1 736

PANTONE 19-4052

2020 színe a klasszikus kék

Kinek mi jut eszébe a PANTONE 19-4052-ről? És ha azt mondjuk, hogy ez a tenger, az ég, a búzavirág, vagy a szilva színe? 2020-ban a klasszikus kék az Év Színe.

Míg tavaly a Living Corall képviselte az év színét, addig idén az 1950-es évek óta működő Pantone festékgyár visszanyúlt egy régi, jó motoroshoz, a Classic Blue-hoz. Semmi reformárnyalat, csak az egyszerűségében gyönyörű kék, amely a Pantone szerint reagál az adott korra és a legfontosabb történésekre. Tavaly a dinamikus, meleg tónusú korall szín a digitális világ hidegségét és zárkózottságát ellensúlyozta, az idei színválasztás viszont a nyugalom, a stabilitás, a biztonság fogalmait hozza el nekünk 2020-ra. Kétségtelen, hogy a minden eddiginél erősebben változó világunkban ezekre valóban nagy szüksége van az emberiségnek.

Kék koktél, Kép: Depositphotos.com
Kép: Depositphotos.com

Amerikai kutatók egyenesen azt állítják, hogy a kék szín boldoggá tesz, Leatrice Eiseman, a Pantone ügyvezető igazgatója pedig így fogalmazott: „Megnyugtat, magabiztosságot és kapcsolatot teremt. Míg 2019 színe életvidám volt, addig a kék békét és nyugalmat ad az emberi szellem számára. A hatalmas és végtelen esti égboltra emlékeztet, és arra ösztönöz minket, hogy a nyilvánvaló mögé nézzünk”.

Kék autó a tengerparton, Kép: Depositphotos.com
Kép: Depositphotos.com

Az Év Színe idén jubilál. Éppen húsz éve, hogy a Pantone minden év végén bejelenti az újév uralkodó színét. Mindig igen nagy a várakozás, és az élet számtalan területén türelmetlenül várják a bejelentést. A divat-, szépség-, vagy dizájn ipar, a digitális és művészvilág, a gasztronómia koronázott és koronázatlan helyszínei, a lakberendezés, a dekorációs beszállítók, a virág- és más kereskedelmi ágazatok képviselői, és még számtalan szakember minden decemberben kíváncsian várja, hogy a következő évben mi az uralkodó színárnyalat. A klasszikus kék pedig igen univerzális választás. Mutatós lehet gyönyörű nagyestélyi, dizájn váza, tűsarkú cipő, nyakkendő, blézer, de akár egy könyv borítóján is. Az Amerikai Egyesült Államokban, New Jersey-ben álló vállalat ma már merészen stílust diktál színeivel, a Pantone által megalkotott színskála ugyanis megkerülhetetlenné vált, mert rengeteg ágazat ebből választja ki felhasznált színei kódját. Az idei döntés egyébként kicsit kilóg ezen a téren, mert a cég kivételesen követi a tavalyi divat és a lakberendezés trendjét, ugyanis 2019-ben már annyira erőre kapott a kék, oly nagy reneszánszát éli, hogy mindez 2020-ban csúcsosodhat ki.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

PÉLDA-KÉP

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!