Facebook hozzászólás
1 381

BRUTÁL REGGELIK A VILÁGBAN - 13.

A svédek fahéjas csigája: Kanelbullar

Az idén 100 éves kanelbullar a svédek egyik legkedveltebb péksüteménye. Az egyedi hajtogatás mellett a fahéjas csigák érdekessége, hogy őrölt kardamommal is megfűszerezik, amely még különlegesebbé teszi a bucikat.

A svédeknek a fahéjas csiga olyan, mint nekünk a kakaós csiga, csak náluk még 1999 óta külön napot szentelnek a süteménynek október 4-én. Igaz, hogy most még nincs október, de annyira finom, hogy nem várhatunk vele addig. Dukál mellé egy finom kávé is, amit a svédek előszeretettel fogyasztanak a nap folyamán többször is, lévén a világ egyik legnagyobb kávéfogyasztó nemzete.

A svédek sokszor ezt reggelizik. Fotó: Pixabay
A svédek sokszor ezt reggelizik. Fotó: Pixabay

 

A fahéjas tekercs hivatalos receptje:

Hozzávalók: 75 g langyos vaj, 7 ½ dl liszt, ½ dl fehér sütőszirup, 2 ml só, 1 tk őrölt kardamom, ½ csomag (25 g) összetört élesztő, 2 ½ dl tej.

Töltelék: 50 g langyos vaj, 2 evőkanál finomítatlan cukor, granulált 1 evőkanál fahéj, ½ evőkanál zsemlemorzsa, (van, aki mandulamasszát is ad hozzá).

Máz: 1 tojás, gyöngy cukor.

Keverjük össze az összes hozzávalót egy tálba. A tésztát erőteljesen dolgozzuk fel legalább 5 percig géppel, amíg a tészta sima nem lesz. Hagyjuk 30 percig kelni egy tiszta konyharuha alatt. Keverjük össze a töltelék hozzávalóit. Ha megkelt a tészta, nyújtsuk ki és simítsuk rá a tölteléket. Tekerjük fel a tésztát hosszú tekercsbe és vágjuk 20 darabra. Helyezzük a tekercseket sütőpapírral kibélelt sütőlapra. Hagyjuk kb. 30 percig pihenni, amig újra megkelnek. Közben kapcsoljuk be a sütőt 250 ° C-ra. Verjük fel közben a tojást, majd óvatosan sütőecsettel kenjük meg a tekercseket, majd szórjuk meg a gyöngycukorral. Tegyük a sütőbe és süssük meg kb. 5-7 perc alatt szép aranybarnára.

Van, aki különleges módon tekeri fel a süteményt, ehhez IDE KATTINTVA találhattok útmutatást.

AZ ELŐZŐ BRUTÁL REGGELIKET ITT OLVASHATJÁTOK:

További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!