Bodza szörp
Nyilván nem mondok újdonságot azzal, hogy bodzát csak olyan helyről szedjünk, ahol kevéssé porosodik, és egyáltalán nem éri benzingőz. Csak ép, kinyílt virágokat gyűjtsünk, és gondosan nézzük meg a fonákját, hogy nem tetves-e.
Hozzávalók:
4 liter víz
4 kg kristálycukor
5 db citrom
12 dkg citromsav
1 teáskanál nátrium benzoát
SOK bodzavirág, én nem számoltam meg őket, de minél több, annál jobb
Elkészítés:
Én nem is mostam meg a virágokat, nem is rázogattam le, így is tele volt minden a kihullott virágporral, aminek ugye minden mikrogrammja aranyat ér, hiszen ez adja a szörpünk ízét.
A virágokat levagdostam a szárakról, egyenesen a lábasba, amiben érleltem a szörpöt. Rászórtam a kristálycukrot, a citromsavat, kézzel elkevertem (legközelebb szirupot fogok főzni belőle és visszahűtöm, hogy hamarabb végbe menjen az olvadás), belekarikáztam a megmosott citromokat, majd felöntöttem vízzel. A lábast lefedtem, és a viszonylag hűvös spájzban ért 4 napot. Naponta megkevertem, ellenőriztem, feloldódott-e már a cukor.
Aztán következett a leszűrés. A citromkarikákat alaposan kinyomkodtam, a virágok nagyját kézzel kiszedegettem, azokat is kinyomkodtam. Aztán a lébe belekevertem a NaBe-t, megvártam, míg feloldódik, és először egy nagy műanyag tálba szűrtem át a szörpöt. Kellékek: egy finom szitájú szűrő és egy nagy darab géz. A szűrőt kibéleltem a gézzel, és a lé mehetett a műanyag tálba egy kancsó segítségével. Onnan palackoztam ki sötétbarna gyümölcsleves üvegekbe.
Hozzászólás zárolva.