Bulgur kapros tökkel
Nagyon egyszerű, ízletes, olcsó, hétköznapi, egészséges, vegán étel, amely önálló főételként, de akár köretként is megállja a helyét. Mi stílszerűen kapormártást is készítettünk hozzá, de azért azt is tudjuk, hogy a kaporszósznak kevés rajongója van, de aki szereti, az rajong érte. Az étel a mártás nélkül is finom.
Hozzávalók
A kapros tökhöz:
0.5 kg gyalult tök
1 csokor friss, aprított kapor
1 bögre főtt bulgur (fél csésze nyersen)
(A bulgurról bővebben: http://konyhalap.hu/bulgur/)
só ízlés szerint
1 kávéskanál almaecet
1 lapos evőkanál ételízesítő
Bármilyen fűszer, amit a kapor intenzív íze mellé el tudtok képzelni (mi nem fűszereztünk)
Hozzávalók a kapormártáshoz:
1 csokor kapor metélve
1-2 evőkanál olíva étolaj (kapható boltjainkban) / 1 evőkanál kókuszzsír
1 deciliter növényi tej / tejszín (mi zsíros kókusztejet használtunk)
1 lapos evőkanál kukoricakeményítő
1 kávéskanál cukor / cukorpótló / barna cukor / kókuszcukor
1 nagy csipet só
Elkészítés:
1. Dupla, mennyiségű vízben főzzük meg a bulgurt.
2. Míg a bulgur fő készítsük el a tököt.
3. A zsiradékot kissé melegítsük fel, adjuk hozzá a tököt, sózzuk. Kicsit kevergetve pirítsuk, pároljuk, amikor kezd üvegesedni adjunk hozzá egy evőkanál almaecetet, hogy ne essen szét a tök.
4. A legvégén szórjuk meg apróra vágott kaporral, keverjünk rajta még egyet és vegyük le a tűzről.
5. A főtt bulgurt és a párolt kaprot keverjük össze és már ehető is.
6. A kapormártás elkészítése
Az olajon kevergetve kissé süssük, pároljuk meg a kaport. Míg a kapor párolódik a növényi tejben oldjuk fel a keményítőt.
A feloldott keményítővel állandó keverés mellett sűrítsük be a párolódó kaprot. Kicsit hűtsük ki és a mártást turmixoljuk meg. Öntsük a bulgur mellé vagy tálaljuk külön tálkában.
A bulgur nagyon jól teljesít más ételekben is, így például a hagyományos töltött paprikát is elkészíthetjük „majdnem olyanra”, hús nélkül, bulgurral. Receptért kattints a képre!
Hozzászólás zárolva.