Bulgurgombóc zöldfűszeresen, paradicsom mártásban
Egy korábbi főzés után maradt egy csészényi főtt bulgurunk. Már két napja rakosgattuk a hűtőben, aztán jött az ötlet, hogy készítsünk belőle „paradicsomos húsgombócot”, mindenevő korunkban azt nagyon szerettük.
Hozzávalók 10 szem gombóchoz
1 bögre főtt bulgur
2 evőkanál csicseriborsóliszt
1 tojás
2 evőkanál étolaj (bármelyik a Bulkshopban kapható) / 1 evőkanál kókuszzsír
1 fél maréknyi bazsalikomlevél összevágva
1 fél maréknyi oregánólevél összevágva
2-3 gerezd fokhagyma átpréselve (ízlés szerint)
1/2 hagyma apróra vágva
1 kávéskanál (vagy több) só
1 evőkanál sótlan ételízesítő
sós víz a gombócok főzéséhez
Hozzávalók a paradicsom mártáshoz
3 evőkanál sűrített paradicsom
1/2 hagyma apróra vágva
1 gerezd fokhagyma átpréselve
1 fél maréknyi bazsalikomlevél összevágva
3 szál kakukkfű levelei és virágai
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 dl növényi tej/tejszín (zsíros kókusztejet használtunk)
A kókusztej egyszerű elkészítését lásd a receptek között.
1-2 evőkanál étolaj / 1 evőkanál kókuszzsír
1 evőkanál barna cukor / kókuszcukor / bármilyen cukorpótló
1 nagy csipet só
Elkészítés
1. A gombóc elkészítése: A hozzávalókat gyúrjuk össze, formázzuk gombóccá és sós vízben főzzük ki. A gombócok akkor vannak készen, ha felúsznak a főzővíz tetejére.
2. A paradicsomszósz elkészítése:
Az olajon kissé pároljuk meg a hagymát és a fokhagymát. Tegyük hozzá a paradicsomot, öntsük fel a tejjel. Egyet forraljunk rajta, vegyük le a tűzről és öntsük át a turmixba. Minden mást dobáljunk bele a turmixba, a keményítőt is ide tegyük.
Turmixoljuk meg, ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá még tejet vagy vizet. Az összeturmixolt masszát tegyük vissza a főzőedénybe és forraljunk rajta egyet. Tegyük bele a kifőtt gombócokat és melegítsük át.
Hozzászólás zárolva.