Facebook hozzászólás
1 372

Bulgurgombóc zöldfűszeresen, paradicsom mártásban

Egy korábbi főzés után maradt egy csészényi főtt bulgurunk. Már két napja rakosgattuk a hűtőben, aztán jött az ötlet, hogy készítsünk belőle „paradicsomos húsgombócot”, mindenevő korunkban azt nagyon szerettük. 

Bulgur gombóc paradicsom mártásban, Kép: bulkshop.hu
Kép: bulkshop.hu

Hozzávalók 10 szem gombóchoz

1 bögre főtt bulgur
2 evőkanál csicseriborsóliszt
1 tojás
2 evőkanál étolaj (bármelyik a Bulkshopban kapható) / 1 evőkanál kókuszzsír
1 fél maréknyi bazsalikomlevél összevágva
1 fél maréknyi oregánólevél összevágva
2-3 gerezd fokhagyma átpréselve (ízlés szerint)
1/2 hagyma apróra vágva
1 kávéskanál (vagy több) 
1 evőkanál sótlan ételízesítő
sós víz a gombócok főzéséhez

Hozzávalók a paradicsom mártáshoz

3 evőkanál sűrített paradicsom
1/2 hagyma apróra vágva
1 gerezd fokhagyma átpréselve
1 fél maréknyi bazsalikomlevél összevágva
3 szál kakukkfű levelei és virágai
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 dl növényi tej/tejszín (zsíros kókusztejet használtunk)
A kókusztej egyszerű elkészítését lásd a receptek között.
1-2 evőkanál étolaj / 1 evőkanál kókuszzsír
1 evőkanál barna cukor / kókuszcukor / bármilyen cukorpótló
1 nagy csipet só

Elkészítés

1. A gombóc elkészítése: A hozzávalókat gyúrjuk össze, formázzuk gombóccá és sós vízben főzzük ki. A gombócok akkor vannak készen, ha felúsznak a főzővíz tetejére.

2. A paradicsomszósz elkészítése:
Az olajon kissé pároljuk meg a hagymát és a fokhagymát. Tegyük hozzá a paradicsomot, öntsük fel a tejjel. Egyet forraljunk rajta, vegyük le a tűzről és öntsük át a turmixba. Minden mást dobáljunk bele a turmixba, a keményítőt is ide tegyük.
Turmixoljuk meg, ha túl sűrű lenne, adjunk hozzá még tejet vagy vizet. Az összeturmixolt masszát tegyük vissza a főzőedénybe és forraljunk rajta egyet. Tegyük bele a kifőtt gombócokat és melegítsük át.

Csicseriborsós egyben sült
Egy nagyon ízletes csicseriborsó alapú egyben sültet készítettünk. Főételnek, vacsoraételnek, kenyérszeletek közé és zsömlébe csomagolva utazáshoz, uzsonnára is kiváló. Gluténmentes, vegán étel, paleolit táplálkozásba illeszthető.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!